21.6 C
Ploiești
marți, 11 mai, 2021
Acasă Mozaic Inedit CINE A BOMBARDAT VATICANUL PE 5 NOIEMBRIE 1943?

CINE A BOMBARDAT VATICANUL PE 5 NOIEMBRIE 1943?

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, un petic de pământ din Italia a reuşit să işi păstreze neutralitatea şi să se menţină departe de conflict: Vaticanul. Şi totuşi liniştea a fost spulberată pe 5 noiembrie 1943, când un avion neidentificat a aruncat mai multe bombe asupra clădirilor istorice ale acestui oraş-stat. De ce a avut loc acest atac bizar, aparent lipsit de sens? Cine a stat în spatele lui? lată istoria pe scurt a unui eveniment care naşte întrebări chiar şi în zilele noastre, scrie site-ul incredibilia.ro.

Avionul a lansat patru bombe
1943 a fost un an decisiv pentru Italia. Cu câteva luni înainte de bombardarea Vaticanului, avusese loc o revoltă împotriva lui Benito Mussolini. Odinioară un aliat de nădejde al lui Adolf Hitler, Mussolini suferise înfrângeri majore în timpul războiului, iar, pe 24 iulie 1943, a primit votul de neîncredere (sinonim cu îndepărtarea de la putere) al Marelui Consiliu al Fascismului, conform canalului History.
În aceeaşi zi, Aliaţii au invadat Sicilia. Câteva luni mai târziu, Italia a capitulat oficial, dar acest act nu a adus liniştea mult dorită. Aflând că fostul lor aliat a „aruncat prosopul”, trupele germane aflate pe teritoriul Italiei au opus o rezistenţă dură, iar ţara a rămas un câmp de luptă.
Apoi, în seara zilei de 5 noiembrie, bombele au lovit Vaticanul. Conform spuselor unui martor ocular, consemnate de cardinalul Domenico Tardini în 1944, „timp de peste o jumătate de oră, un avion a fost auzit survolând Roma şi în special Vaticanul. La aproximativ 20:10, în timp ce o escadrilă a Aliaţilor survola, şi ea, Vaticanul, avionul care până atunci zburase în cerc a lansat câteva bombe şi a părăsit zona”.
Potrivit aceleeaşi relatări, bombele au căzut în Grădinile Vaticanului: prima, lângă clădirea radioului, a doua, lângă clădirea guvernului, a treia a căzut pe atelierul de mozaicuri, iar a patra, lângă clădirea arhiepiscopului.
Cine a fost de vină? Aliaţii…
Nu au existat morţi, însă asaltul în sine a fost şocant. Au fost distruse ziduri şi acoperişuri, ferestrele au fost spulberate, iar rezidenţii Vaticanului au trecut prin momente terifiante. Misterul din spatele acestui atac sporea sentimentul de anxietate. În general, locuitorii Vaticanului i-au învinuit pe germani sau pe fasciştii italieni. Însă chiar a fost aşa?
Potrivit unui mesaj transmis de Monseniorul Walter Carroll, membru al Secretariatului de Stat al Vaticanului, către cardinalul Luigi Maglione, „într-o conversaţie pe care am avut-o săptămâna trecută cu şeful Statului Major american, am fost informat – în mod strict confidenţial – că aceştia cred că Vaticanul a fost bombardat de un pilot american care s-a rătăcit.
De fapt, un alt pilot american a raportat că a văzut un avion al forţelor Aliate lansând bombe asupra Vaticanului. Generalul a exprimat sincere regrete şi a dat asigurări că va fi sporită precauţia, pentru a evita un nou incident de acest fel.”
Ipoteza bombardării Vaticanului de către Aliaţi este susţinută şi de o telegramă strict secretă, trimisă pe 8 noiembrie 1943 Ministerului de Externe britanic: „Cred că probabil noi am bombardat Vaticanul”.
La acea vreme, se credea că un bombardier aliat a întâmpinat probleme la motor şi a fost forţat să-şi arunce bombele, pentru a se putea întoarce la baza aeriană. Din cauza norilor, pilotul nu a realizat că se află deasupra Vaticanului. Însă această poveste a fost infirmată ulterior de o investigaţie oficială, care a arătat că bombardierul în cauză îşi aruncase încărcătura explozivă la zeci de kilometri distanţă de Roma.
…sau fasciştii italieni?
De atunci, vina le-a fost atribuită fasciştilor. Într-un volum publicat în 2010, jurnalistul italian Augusto Ferrara susţine că atacul a fost intenţionat şi a fost comandat de Roberto Farinacci, un politician fascist atât de pro-german, încât până şi Mussolini îl considera extremist. Aparent, motivul bombardării Vaticanului a fost distrugerea staţiei radio a Vaticanului, despre care Farinacci credea că le transmite mesaje Aliaţilor.
Potrivit Catholic News Agency, în cartea sa, Ferrara reproduce o conversaţie telefonică între doi preoţi, interceptată de agenţii italieni, care pare să susţină această versiune. În această conversaţie, unul dintre prelaţi condamnă „atacul americanilor”, dar celălalt îl corectează, spunând: „Nu au fost americanii, au fost italienii”. Apoi, dă detalii despre implicarea lui Farinacci.
Însă, cum niciuna dintre aceste teorii nu a fost confirmată oficial, misterul continuă să planeze asupra acestui episod bizar al celui de-al Doilea Război Mondial.
Un eseu publicat de istoricul Patricia McGoldrick sugerează că germanii au stat în spatele bombardamentului. Aceştia i-ar fi ordonat lui Farinacci să organizeze operaţiunea şi să facă în aşa fel încât să pară că Aliaţii au pus-o în aplicare, pentru a stârni revoltă în rândul catolicilor din America de Sud.
Indiferent care este varianta adevărată, un lucru este cert: bombardarea Vaticanului ne demonstrează că multe întâmplări din timpul celui de-al Doilea Război Mondial rămân învăluite în mister deşi au trecut aproape opt decenii de când s-au petrecut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Semnificaţia zilei de 9 mai

În evoluţia milenară a poporului român, evenimentele de la 9 mai 1877 şi 9 mai 1945, precum şi Ziua Europei, se înscriu ca momente...

8 ŞI 9 MAI 1945 – ÎNCHEIEREA CELUI DE AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL ÎN EUROPA

Anul acesta, la data de 9 mai se împlinesc 76 de ani de la marea victorie împotriva Germaniei naziste. Către sfârşitul primei decade a...

Nordul Greciei, hub energetic al Europei?

Într-un context internaţional în continuă schimbare, energia este declarată o prioritate şi funcţionează ca un catalizator pentru evoluţii în mai multe niveluri. Având în...

Atâta timp cât Dodon va fi în libertate, Moldova nu va avea liniște și pace

Pe ultima sută de metri, cum se vede, și cu câteva zile înainte de a i se pecetlui „obștescul” sfârșit al legislativului de la...