10.7 C
Ploiești
vineri, 3 decembrie, 2021
Acasă Mozaic Inedit Cinci greşeli minore cu urmări majore

Cinci greşeli minore cu urmări majore

Tuturor ni se întâmplă să greşim, dar vestea proastă este că nu există greşeli fără consecinţe. Chiar dacă sesizăm greşeala imediat sau dăm seama pentru ea doar peste ani buni, orice decizie pe care o luăm ne poate costa mult. Cauzate de proasta inspiraţie de moment, de lipsă de comunicare sau de erori ale autorităţilor, câteva dintre cele mai mari gafe din istorie sunt prezentate pe scurt de incredibila.ro.

1 Omul de afaceri care a ratat şansa vieţii sale
Fondatorii Google, Larry Page şi Sergey Brin, au construit una dintre cele mai profitabile afaceri din lume, estimat, în 2020, la peste o mie de miliarde de dolari. Compania a fost fondată în ianuarie 1996, pe vremea când Page şi Brin erau doctoranzi la Universitatea Stanford. La început motorul de căutare s-a numit BackRub, denumirea Google fiind aleasă ulterior.
La doi ani după ce au fondat compania, Page şi Brin au încercat să o vândă lui George Bell, directorul companiei Excite, pentru un milion de dolari. Bell a refuzat oferta, neştiind că va face una dintre cele mai mari gafe din istorie. Deşi Page şi Brin au scăzut preţul la 750.000 de dolari, Bell a refuzat în continuare oportunitatea.
Dacă ar fi acceptat, Bell ar fi devenit unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume şi ar fi deţinut o companie-gigant. Probabil că acum regretă amarnic decizia.

2 Uciderea vrăbiilor din China
În 1958, liderul chinez Mao Zedong a demarat o campanie numită ”Cele patru molime”, care avea drept scop eliminarea a patru dăunători: ţânţarii, rozătoarele, muştele şi vrăbiile. Ţinta preferată a lui Mao au fost vrăbiile de câmp, care se hrăneau cu cereale, seminţe şi fructe. Ce nu ştia Mao, însă, era că decizia de a ucide vrăbiile avea să fie una dintre cele mai mari gafe din istorie.
La ordinul liderului chinez, cetăţenii au început să împuşte vrăbiile, să le spargă ouăle, să le distrugă cuiburile şi să le omoare puii. Mai mult, unii chinezi foloseau diverse mijloace pentru a le speria, gonindu-le din zonă.
Ofensiva împotriva vrăbiilor a făcut în doar un an, 20.000.000 de victime. Din păcate, eliminarea păsărilor a salvat seminţele şi cerealele, dar a stârnit o problemă majoră. Aceleaşi păsări se hrăneau şi cu insectele dăunătoare culturilor. În lipsa vrăbiilor, populaţia de insecte dăunătoare a început să crească. Culturile au avut de suferit, iar producţia de orez a scăzut dramatic. Populaţia de lăcuste a crescut la rândul ei, iar foametea a cuprins China.
Timp de doi ani, între 1959 şi 1961, China a trecut printr-o mare lipsă de hrană, cunoscută drept Marea Foamete. În final, chinezii s-au văzut nevoiţi să importe vrăbii din URSS, pentru a reduce efectele produse.

3 The Beatles, fără viitor la showbiz
La fel ca alte trupe legendare, trupa britanică The Beatles a avut un început greu în industria muzicii. Înainte de a deveni celebri, John, Paul, George şi Ringo au fost refuzaţi de multe case de discuri, printre care şi Decca Records. În ultima zi din 1961, cei patru au făcut un drum de zece ore pentru o audiţie la casa de discuri londoneză. Pe 1 ianuarie 1962, trupa Beatles a avut o audiţie în faţa oficialilor Decca. În doar o oră, cei patru au cântat 15 cântece. Piesele au fost înregistrate, dar cei de la Decca au respins trupa, dând următorul verdict: „Trupa The Beatles nu are niciun viitor în showbiz”, iar „trupele care cântă la chitară sunt demodate”.
Refuzul casei de discuri de a semna cu tânăra trupă a fost una dintre cele mai mari gafe din istoria muzicii, având în vedere că, la scurt timp, formaţia a devenit o senzaţie pe scena londoneză.

4 Vânzarea Alaskăi
Potrivit istoricilor, prima localitate rusească din Alaska a fost înfiinţată în secolul al XVII-lea. De atunci şi până în secolul al XIX-lea, Alaska a fost deţinută de ruşi.
Conducătorii Imperiului Rus aveau mari dificultăţi în a menţine avanpostul de pe continentul american, în special din cauza Imperiului Britanic. Aşadar, pe 30 martie 1867, ruşii încep negocierile cu Statele Unite ale Americii pentru a-l vinde. Preţul cerut: 7,2 milioane de dolari.
La vremea când Imperiul Rus a vândut Alaska, exista convingerea că aceste ţinuturi au o valoare economică scăzută. Ipoteza s-a dovedit însă a fi total falsă odată cu descoperirea în 1868, a zăcămintelor de petrol din Golful Prudhoe. De atunci, cantităţile uriaşe de petrol scoase la lumină aici au sporit valoarea teritoriului de câteva ori.
Iar acestea nu încetează nici în zilele noastre: în 2017, SUA au descoperit tot aici aproximativ 1,2 miliarde de barili de petrol – cel mai mare zăcământ de pe teritoriul american din ultimele trei decenii.

5 O greşeală de comunicare poate costa mult
În 1988, o greşeală de comunicare şi schimbul de ture au provocat unul dintre cele mai mari dezastre din istorie. Totul s-a petrecut pe platforma de extracţie de petrol şi gaze naturale Piper Alpha, situată în Marea Nordului.
La un moment dat, Piper Alpha a fost cea mai importantă astfel de platformă deţinută de Marea Britanie. Pe 6 iulie 1988, la ora 12.00, valva uneia dintre pompe a fost demontată pentru mentenanţă. Deoarece lucrările nu puteau fi terminate până la finalul turei, valva a fost sigilată temporar, dar nu a fost montată la loc. În timpul schimbului de ture, cei care intrau la lucru nu au fost anunţaţi că valva fusese demontată.
La ora 21.55, pompa fără valvă a fost pusă în funcţiune, producând o scurgere masivă de gaze. Acestea au luat foc şi au explodat în scurt timp. În urma exploziei, au murit 167 de oameni, iar pagubele materiale s-au ridicat la 3,4 miliarde de dolari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Lucrările la CN „I. L. Caragiale”, preț majorat pentru a treia oară

Șantierul este programat să se deschidă la anul Ce înseamnă să nu faci o investiție la timp! Vom vedea exemplul clar al proiectului «Restaurare parțială...

Zece teorii şocante ale conspiraţiei

    Nu de puţine ori evenimente importante care au marcat cursul istoriei au stârnit vii controverse. La fel şi o serie de fapte...

Patru noi locuri de joacă, în Ploiești

Rominserv, companie membră a K.M.G. International (Rompetrol), în parteneriat cu Primăria Ploiești, urmează să amenajeze 4 locuri de joacă în oraș, pe strada Gh....

Turcia nu poate fi jandarmul SUA în Afganistan

Erdogan, care a făcut declaraţii după şedinţa cabinetului său, a dat vestea opiniei publice: ”Ne-am înţeles cu Biden asupra faptului că nu avem nicio...

Scrumiere stradale, în Ploiești

Luna trecută, municipalitatea anunța că, în baza unui parteneriat cu British American Tobacco, va începe programul „Alege asumat un oraș curat”. Ei bine, mai...