14.6 C
Ploiești
miercuri, 27 octombrie, 2021
Acasă Mozaic Inedit Cinci genocide transformate în sărbători naţionale

Cinci genocide transformate în sărbători naţionale

Cine ar putea avea ceva împotriva sancţiunilor naţionale? De obicei, doar cei care ştiu ce s-a întâmplat cu adevărat în zilele comemorate. Multe evenimente importante din trecutul fiecărui stat sunt amintite la date fixe, evocând – de cele mai multe ori – fapte de vitejie ale strămoşilor. Cu toate acestea, există câteva sărbători înconjurate de controversă, deoarece evocă orori comise cu bună ştiinţă.
Chiar dacă auzim despre Ziua Recunoştinţei în fiecare an, mulţumită ştirilor preluate din presa americană, evenimentele din spatele acesteia sunt mult mai puţin cunoscute.
Câte dintre aceste ştiri vorbesc de masacrul comis de coloniştii europeni împotriva indigenilor americani? În continuare, păşim în lumea evenimentelor tragice care au stat la baza unora dintre cele mai faimoase sărbători naţionale din jurul lumii, scrie site-ul incredibila.ro.

Comemorarea Bătăliei de la Gallipoli

   În cinstea soldaţilor căzuţi în Bătălia de la Gallipoli (petrecută la 25 aprilie 1915), Turcia a organizat în 2015, la centenar, mai multe evenimente la care au participat lideri ai naţiunilor Aliate din Primul Război Mondial, printre care şi premierul australian Rony Abbott, John Key, premierul din Noua Zeelandă, şi prinţul Charles, moştenitorul tronului britanic, împreună cu Harry, unul dintre cei doi fii ai săi.
Problema? Ziua sărbătorii naţionale fusese fixată pe 24 aprilie, când armenii comemorează genocidul armean, un proces prin care autorităţile turce au ucis 1,5 milioane de oameni. Armenii consideră că ziua de 24 aprilie 1915 (cu o zi înainte de Bătălia de la Gallipoli), când autorităţile turce au început să-i adune pe armenii din Constantinopol, a marcat începutul genocidului.

Ziua Australiei

   Oriunde te-ai afla, pe 26 ianuarie, dacă vrei, poţi să ridici paharul în cinstea continentului colonizat cu infractori englezi şi să sărbătoreşti Ziua Australiei. De fapt, sărbătoarea evocă tocmai acest eveniment: sosirea primei flote din Anglia şi debarcarea primilor deţinuţi care au început să lucreze pământul şi să pună bazele noii colonii britanice. Mai rar menţionat este faptul că, din 1788 (ziua sosirii deţinuţilor) şi până în 1920, populaţia indigenă din Australia a scăzut de la 750.000 la 60.000 de oameni.

Ziua hispanităţii

   De obicei, sărbătorile ale căror denumiri conţin cuvinte ce fac referire la vreo rasă sau naţionalitate nu anunţă nimic bun. În Spania, Ziua hispanităţii este denumită Fiestas Nacional de Espana şi se celebrează de obicei în jurul datei de 10 octombrie.
Deşi evenimentul a mai pierdut din importanţă în ultimele decenii, sărbătoarea aminteşte de primul voiaj al lui Columb peste Atlantic şi, astfel, începutul masacrării indigenilor americani. Activiştii din Badalona, Spania, au cerut ca sărbătoarea să fie interzisă în oraş, întrucât „celebrează genocidul produs în timpul cuceririi Americii şi are conotaţii franchiste”, fiind „o modalitate de a sărbători dictatura”.

Ziua ANZAC

   Ziua ANZAC (actonim de la „Australian and New Zealand Army Corps”) este o sărbătoare organizată la 25 aprilie, în onoarea australienilor şi neo-zeelandezilor ”care au luptat şi au murit în războaie şi operaţiuni de menţinere a păcii”. Este o sărbătoare marcată cu parade militare. Însă, cum australienii s-au ocupat de multe ori de „treburile murdare” ale armatei britanice, mulţi oameni cred că această sărbătoare ar trebui ştearsă din calendar. Principalul motiv se referă la un eveniment petrecut în 1919, când trupele australiene au fost folosite pentru a înăbuşi o revoltă a naţionaliştilor egipteni. Trupele australiene care luptaseră în Primul Război Mondial aşteptau să navigheze spre casă, când au primit ordin să tragă în mulţimea de protestatari. La finalul revoltei, circa 800 de egipteni zăceau morţi.

Ziua recunoştinţei

   Probabil că cel mai faimos genocid care a fost transformat într-o „sărbătoare a familiei” este Ziua Recunoştinţei. Sărbătoarea, pe care americanii o folosesc ca prilej pentru a se aduna la masă cu familia, îşi are originile într-un eveniment istoric cu adevărat oribil.
În 1637, după ce au descoperit cadavrul unui bărbat alb, coloniştii s-au înarmat şi au dat foc unui sat al indigenilor Pequot. Toţi cei care au reuşit să scape, inclusiv copii, au fost urmăriţi şi ucişi în mod sistematic.

   Potrivit antropologului Willliam Newell, care a condus Departamentul de Antropologie al Universităţii din Connecticut, SUA, denumirea „Ziua Recunoştinţei” ar proveni dintr-un discurs pe care guvernatorul coloniei l-a susţinut ulterior, referindu-se la evenimente astfel: „Este o zi a mulţumirii. De azi înainte, va fi o zi de sărbătoare şi de mulţumire pentru supunerea indienilor Pequot”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Săptămână plină de evenimente rutiere în Prahova

Pe DN1, la Sinaia, cu permisul suspendat Polițiștii din cadrul Poliției Stațiunii Sinaia au oprit pentru control, pe DN1, pe raza localității, un autoturism, la...

Fotbal / ACS Petrolul 52 vrea mărcile Petrolul

ACS Petrolul 52 va participa la licitația privind atribuirea celor șase mărci Petrolul, decizia fiind luată în cadrul Adunării Generale. Licitația va fi organizată...

Londra nu a angajat homosexuali până în 1991

Diplomaţia britanică a prezentat recent scuze publice, pentru că a interzis recrutarea de persoane homosexuale până în 1991, o abordare „greşită” care a privat...

Se lucrează la o grădiniță nouă!

     Primăria Ploiești a emis ordinul de începere a lucrărilor de construire al noului sediu pentru Grădinița cu program prelungit nr. 38, de...

CJ Prahova și OMV Petrom, parteneriat în domeniul sănătății

    Președintele Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu și OMV Petrom, reprezentată de Adrian Nicolaescu, VP Refining Plan&Optimization, Supply&Logistics East, au semnat un memorandum...

    Ministerul Sănătății a solicitat Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) activarea Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene pentru asigurarea tratamentului cu...