10.7 C
Ploiești
vineri, 3 decembrie, 2021
Acasă Mozaic Inedit CIA, dezinformată în România

CIA, dezinformată în România

Despre John Brady Kiesling, opinia publică de la noi a auzit o singură dată, în treacăt, în 2003, când o ştire seacă informa că un diplomat american demisionase din Departamentul de Stat, avertizând că politica administraţiei Bush ar putea duce la apariţia unui puternic sentiment antiamerican în întreaga lume. Prea puţini români ştiau că Kiesling fusese, timp de doi ani, şeful Foreign Service în România, o funcţie de maximă importanţă dat fiind că notele sale mergeau direct la Departamentul de Stat. Şi mai puţini români ştiu însă că, acum câţiva ani, Kiesling a scris o carte intitulată „Lecţii de diplomaţie: realism pentru o superputere neiubită”, în care acordă spaţii largi experienţei sale din România acelor ani. Şi în care relatează lucruri foarte interesante, după cum afirmă Bogdan Tiberiu Iacob, pe Politics.

Un exemplu îl constituie imensa eroare a agenţilor CIA din România post-decembristă, care îşi făcuseră surse din membrii partidelor istorice, fără să realizeze că aceştia îi manipulau politic şi făceau tot posibilul să îngroape prin „informaţiile” lor, regimul lui Ion Iliescu.
„Când am venit la Biroul din România al Departamentului de Stat, în 1992, şi am început să citesc rapoartele de informare ale CIA despre România, am început brusc să mă întreb dacă serviciul îşi merită banii. Cantitatea mică de informaţii difuzate despre România erau doar un pomelnic despre trădare şi corupţie. Potrivit surselor CIA, politicienii-cheie se aflau în buzunarele ruseşti, iar România, în ciuda dezminţirilor disperate, ascundea arme chimice. Comparate cu rapoartele ambasadei SUA, cu informaţiile de la diplomaţii români şi ţinând cont de interesul major al României de a câştiga garanţii occidentale ale independenţei sale faţă de Moscova, rapoartele CIA nu aveau niciun sens. Am ajuns, treptat, la concluzia că CIA a fost recrutată, fără să vrea, ca agent de influenţă al partidelor politice din opoziţia română, hotărâte să-l destituie pe preşedintele român Ion Iliescu. Cred că acesta a fost rezultatul încrederii orbeşti a agenţilor faţă de surse clandestine, care riscaseră executarea în perioada Ceauşescu”, scrie Kiesling.
„Evenimentele urmau să demonstreze că CIA a fost dezinformată. Iliescu, readus la putere de alegători la patru ani după ce a pierdut alegeri corecte în faţa opoziţiei, a fost „cripto-comunistul” care a dus România în NATO şi a oferit ţara sa drept bază pentru operaţiunile militare americane”, mai relatează fostul şef al Foreign service.
Cu adevărat terifiantă e însă o dezvăluire a lui Kiesling despre jaful practicat de escroci occidentali după căderea comunismului, într-o Românie inocentă şi gata să se plece în faţa oricui venea din Vest.
Kiesling relatează astfel cum, în 1993, un mega-escroc american pe nume Warren Medoff a descins în România având în cap nici mai mult nici mai puţin decât să pună mâna pe miliardele lui Nicolae Ceauşescu, de la acea vreme ca sigur deţinute în conturi elveţiene. „Orice american prietenos într-un costum bine croit putea jecmăni pe români într-o clipită”,spune el.
Medoff miza în planul său pe coruperea unor înalţi oficiali români bănuiţi a avea acces la conturile lui Ceauşescu. Teza lui de îmbrobodire era că guvernul României ar putea folosi averea lui Ceauşescu, desigur cu Medoff mijlocitor, drept garanţie pentru obţinerea unor împrumuturi bancare internaţionale, după care tot regimul Iliescu alerga de zor în acei ani. O şmecherie echivalentă cu celebrele scrisori nigeriene, mai spune Kiesling.
Medoff nu şi-a atins scopurile, pentru simplul fapt că averea lui Ceauşescu nu prea exista. A reuşit, însă, altceva: s-a insinuat în guvernul Văcăroiu şi a invitat în SUA un ministru adjunct al finanţelor pe care l-a păcălit să semneze un contract năucitor.
„Medoff l-a adus pe un ministru adjunct al finanţelor român în Statele Unite cu promisiunea unui imens împrumut bancar. Dintr-o cameră de hotel din New York, Medoff m-a sunat la Departamentul de Stat. Când i-a întins telefonul bietului domn român, ar fi trebuit să închid. În schimb, i-am spus cât de încet şi clar am putut că România este implicată în negocieri cu Banca Mondială şi FMI, că România nu-şi permite să facă greşeli şi că orice demers trebuie autorizat în prealabil de Banca Mondială, mai înainte de a se semna ceva.”
Din păcate, scrie Kiesling, „ministrul adjunct înţelegea chiar mai puţin engleza decât vorbea, iar translatorul său, dacă avea unul, trebuia să fi fost unul dintre complicii lui Medoff”. Aşa că a semnat contractul orbeşte.
„Ambasada României a primit o copie a contractului a doua zi. Toate discuţiile despre garanţii bancare şi averi ascunse se evaporaseră. Guvernul României tocmai îl angajase pe Medoff drept consultant, contra sumei de 250.000 de dolari, pentru a-şi asigura cele mai bune servicii ale acestuia în scopul obţinerii de împrumuturi bancare străine pentru România. Şmecheria consta dintr-o clauză conform căreia, în cazul în care guvernul român ar fi efectuat împrumuturi din orice altă sursă, Medoff ar fi obținut un procent din încasări”, mai relatează diplomatul.
El povesteşte că Ambasada României la Washington a cheltuit o mare parte din buget, pentru a angaja urgent un avocat, care a concluzionat că ar fi mai rentabil pentru statul român să-i plătească lui Medoff cei 250.000 de dolari prevăzuţi în contract, ca să plece în legea lui, decât să facă publică prostia unui vice-ministru român şi să facă România de râsul comunităţii financiare internaţionale.
Kiesling scrie că la vremea respectivă, a încercat să blocheze demersurile lui Medoff, cunoscut în SUA ca escroc de talie mare, sesizând în scris Departamentul de Justiţie, Departamentul de Stat, Rezervele Federale, CIA ş.a.m.d. Din păcate, birocraţia de la Washington şi nevoia de a ţine povestea cât mai secretă pentru a nu risca declanşarea unui scandal internaţional care să afecteze relaţiile româno-americane abia restartate, i-au lăsat mână liberă escrocului să jefuiască guvernul României de o sumă extrem de mare în acea vreme, când valuta era aur curat.
„Jefuirea aliaţilor loiali este o strategie stupidă”, a concluzionat Kiesling, iar „românii nu sunt singurii oameni creduli”. „O superputere prudentă îşi va extrage escrocii de pe străzi”, mai spune el, critic, la adresa Americii.
Medoff nu numai că nu a păţit nimic, dar şi-a continuat escrocheriile în SUA. Prin 1997, el a fost anchetat de Comisia pentru afaceri guvernamentale a Congresului SUA, pentru o poveste scandaloasă care includea suma de 55 de milioane de dolari oferită democraţilor drept sponsorizare electorală şi ale cărei iţe ajungeau până la şeful de cabinet al lui Clinton.
„Marea întrebare ar fi, azi, cine a fost ministrul adjunct cel tălâmb care a păgubit România de un sfert de milion de dolari? Întrucât funcţia respectivă nu exista, la noi, prin ministru adjunct înţelegându-se secretar de stat la finanţe, există şase suspecţi mari şi laţi care deţineau acea funcţie în 1993: Mircea Coşea, Marin Oană, Eugen Gorcea, Dan Mogoş, Dumitru Constantinescu şi Paul Coman.”
Desigur, informaţia trebuie să fi fost cunoscută de mai tot guvernul Văcăroiu, fără a mai vorbi de directorii de atunci ai SRI şi SIE, Virgil Măgureanu şi Ioan Talpeş.
Ne lămureşte vreunul dintre ei?

Articolul precedent
Articolul următorOlari, un exemplu de… AȘA, DA!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Lucrările la CN „I. L. Caragiale”, preț majorat pentru a treia oară

Șantierul este programat să se deschidă la anul Ce înseamnă să nu faci o investiție la timp! Vom vedea exemplul clar al proiectului «Restaurare parțială...

Zece teorii şocante ale conspiraţiei

    Nu de puţine ori evenimente importante care au marcat cursul istoriei au stârnit vii controverse. La fel şi o serie de fapte...

Patru noi locuri de joacă, în Ploiești

Rominserv, companie membră a K.M.G. International (Rompetrol), în parteneriat cu Primăria Ploiești, urmează să amenajeze 4 locuri de joacă în oraș, pe strada Gh....

Turcia nu poate fi jandarmul SUA în Afganistan

Erdogan, care a făcut declaraţii după şedinţa cabinetului său, a dat vestea opiniei publice: ”Ne-am înţeles cu Biden asupra faptului că nu avem nicio...

Scrumiere stradale, în Ploiești

Luna trecută, municipalitatea anunța că, în baza unui parteneriat cu British American Tobacco, va începe programul „Alege asumat un oraș curat”. Ei bine, mai...