14.8 C
Ploiești
joi, 28 martie, 2024
spot_img
AcasăTara de dincolo de taraChișinăul la răscruce de ani, între hiene politice și calea astrelor

Chișinăul la răscruce de ani, între hiene politice și calea astrelor

Astrologi dintre Nistru și Prut încearcă să aducă basarabenilor fărâme de speranțe în condiții în care crivățul de la sfârșitul lui decembrie din legislativ a spulberat orice dram de așteptări pentru schimbări în mai bine. După ce mai marii din vârfurile piramidei de guvernare s-au întrecut pe ei înșiși în dezastre și fărădelegi, haos și pârjol, minciuni și decizii monstruoase, acum singura nădăjduire e cum se vor alinia deasupra lor aștrii. Dar nici mișcarea stelelor nu pare a fi prea sigură – după ce Saturn și Pluto au ieșit din dezastruoasa conjuncție care a adus planetei pandemia COVID-19, „cititori” în stele de la Chișinău nu prezic prea mult soare blând și democrație veritabilă odată cu noua conjuncție a lui Saturn-Jupiter și intrarea lor în zodia Vărsătorului. Iar date fiind și tensiunile dintre Uranus și Saturn, nu prea putem conta pe o situație calmă și stabilă în politică, mai degrabă se vor perinda guverne unul după altul. Comportamentul celor din vârful puterii la răscruce de ani confirmă predicțiile astrologilor.

București, steaua cea mai caldă și strălucitoare
Orologiul de la miezul nopții de An Nou pare să fi delimitat nu numai hotarul dintre 2020 și 2021, dar și câteva, puține, evenimente în roz de un șir, ceva mai multe, în cenușiu. Primul eveniment, cel mai așteptat și aclamat, de unioniști și neunioniști, a fost, firește, vizita lui Klaus Johannis, Președintele României. După victoria în alegerile prezidențiale și zâzania acum și mai încinsă dintre legislativ și președinție, tot mai multă lume simplă își re-îndreaptă speranțele spre București, dându-și seama că anume România a fost, este și rămâne cel mai sincer susținător al cetățenilor Republicii Moldova, așa cum a dovedit-o de la Independență și până în prezent, chiar și sub regimul Dodon. Acționând fie în ameliorarea consecințelor izolării de partenerii internaționali provocate de Dodon și PSRM, fie în contextul crizei pandemice. Și la ora când România abia a primit primele doze de vaccin, Klaus Johannis a anunțat un nou pachet de sprijin pentru Basarabia în 2021 – medicamente și echipamente pentru îngrijirea pacienților infectați cu COVID-19, o nouă contribuție financiară de 100 milioane de euro granturi nerambursabile și 250.000 de euro pentru consolidarea societății civile și a independenței mass-media, 6.000 tone de motorină în sprijinul agricultorilor afectați de secetă și pandemie. Dar mai ales convingerea că primele doze de vaccinuri anti COVID-19 le vom primi nu de la cei la care figurăm în coada listei (cel mai sus, sub numărul 92), ci tot de la București – un lot de 200 mii de vaccinuri, livrate în perioada imediata următoare vizitei lui Klaus Johannis, împreună cu o echipă de experți, care să împărtășească din experiența României și să ajute la pregătirea strategiei de vaccinare. Și asta în timp ce responsabilii de la Chișinău se întrec în tânguieli că vaccinarea pe malul stâng al Prutului abia dacă va începe în toamnă. Important mai este că în cadrul acestei vizite șefii celor două state românești au semnat o Declarație prin care se reconfirmă statutul României de prim partener strategic, precum și „caracterul special al relației bilaterale bazate pe comunitatea de limbă, cultură și istorie și fundamentate pe Parteneriatul Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, de la a cărui semnare aniversăm, în 2020, zece ani”. Prin aceeași declarație semnatarii reconfirmă o dată în plus că locul firesc al Republicii Moldova se află în familia europeană.


Dodon din nou președinte …al PSRM. Dar și mai învrăjbit
De pe cealaltă parte a frontului politic, PSRM, după un congres cu ușile închise la apus de an, pare să se fi transformat într-o haită de hiene, ce așteaptă să se înfrupte din resturile victimei, doborâtă fie și de altă fiară. Căci primii care o „vânează” pe Maia Sandu în calitatea sa de proaspăt președinte sunt partenerii nedeclarați oficial ai socialiștilor, dar care i-au acompaniat în tot dezmățul din ultimele ședințe ale legislativului. Cvadruplul transfug și trădător de partide, Sergiu Sârbu, mână în mână cu Marina Tauber, ard de nerăbdare ca Maia Sandu să desemneze premier și întreaga garnitură de miniștri din tabăra lui Shor. „Toți înțeleg în ce situație se află țara și toți încearcă să fugă de responsabilitate. Noi nu ne temem de responsabilitate și suntem gata să ne asumăm responsabilitatea formării unui guvern tehnocrat, din profesioniști de înaltă clasă, condus de un prim-ministru responsabil, experimentat și un bun patriot”, promite tandemul Sârbu-Tauber. Doar că deocamdată, deși se declară siguri că vor putea încropi o majoritate parlamentară, țin în secret atât numele pretinsului premier, „o persoană respectată, cu autoritate, ce ar putea întruni voturi din toate partidele prezente în legislativ”, cât și lista miniștrilor.


Sinceritatea și „responsabilitatea” struțo-cămilei „Pentru Moldova” este însă prea îndoielnică. Chiar dacă se jură că s-au lansat în consultări cu alte fracțiuni parlamentare, nici una dintre acestea nu au răspuns apelului și ar fi de mirare să răspundă. În schimb noul președinte, de astă dată al PSRM, Igor Dodon, de cum s-a tras cortina congresului socialiștilor, nu a întârziat să vină cu noi invective la adresa Maiei Sandu. „Să nu stea cu capul în nisip, ca struțul, este timpul să se apuce de muncă. Noi suntem 37 de deputați, ei mai au 64 pe care pot să-i convingă să voteze un Guvern și să-și asume responsabilitatea să gestioneze procesele. Sunt sigur că mulți vor vota un Guvern, pentru că nu vor alegeri anticipate”, a declarat, într-o deplină consonanță cu cei de la „Pentru Moldova”, Dodon de la pupitrul unui post TV asociat socialiștilor. Și el jurând, de astă dată cu mâna pe pupitru, că nu va oferi sprijin altei fracțiuni pentru candidatura de premier în actualul Parlament și socialiștii nu vor intra în vreo coaliție, PSRM ar avea candidaturi suficiente la această funcție, doar că „vor fi înaintate numai după alegerile parlamentare anticipate”. De altfel, după ce a fost ales, în mare taină și unanim, din nou lider al PSRM, Igor Dodon pare să se fi răzgândit – nu mai vrea anticipate în toamnă, ci „cât mai curând posibil”. Dar cine îl mai ia în serios, când, statistic vorbind, afirmațiile lui de cele mai multe ori se dovedesc a fi minciuni, falsuri, când una promite și alta face.

Cui să tragă acum Dodon și compania sforile în legislativ?
Totuși de un lucru suntem siguri: atât stratagema celor de la „Pentru Moldova” (mare lucru să nu fie chiar a lui Dodon), cât și insistența, nerăbdarea de a o face pe Maia Sandu responsabilă de tot haosul creat anume de socialiști în complicitate cu „ȘOR”-iștii duplicitari, nu-i altceva decât un nou plan tactic. PSRM și-a întins toate plasele și stă comod la pândă, așteptând să o prindă pe Maia Sandu în capcanele întinse între zidurile legislativului. Campioni la trasul sforilor, ei asmută când pe cei din Platforma „Pentru Moldova”, când chiar pe foștii colegi de bloc ai președintei, Platforma Da, să o ademenească în capcane cu candidatura de un nou premier. Tot aici se înscrie și demisia lui Ion Chicu cu doar patru miniștri (deși conform Constituției, în „cazul demisiei Prim-ministrului, demisionează întregul Guvern”), desemnarea Olgăi Cebotari, vicepremier pentru reintegrare (una dintre persoanele cele mai noi și neexperimentate, mult timp mâna dreaptă a lui Dodon în Federația Rusă), în funcția de prim-ministru interimar în ultima zi. Drept că la această, prima capcană, Maia Sandu a pășit inspirat, numind-l în dimineața primei zile a lui 2021 premier interimar pe Aurel Ciocoi, ministru de externe și fost consilier al lui Dodon. Restul garniturii a rămas cea completată de Igor Dodon pe 9 noiembrie, după ce PDM și-a retras miniștrii democrați din guvernul Chicu. Comentariile nu au întârziat – decât un guvern care făcea mai mult rău, mai bine unul care nu prea va face față. Toate după ce Aurel Ciocoi a acceptat se pare cu bucurie interimatul (chiar dacă se află în autoizolare la domiciliu după ce s-a infectat cu coronavirus) și a promis că „va face totul ca Guvernul să funcționeze bine”.
Așadar, întreaga răspundere pentru situația economică, socială, pentru securitatea publică, pandemie și tot ce a lăsat în urma sa rămâne în continuare pe umerii PSRM și ai lui Dodon. În plus, acest pas al noului președinte i-a pus în derivă totală pe socialiști și compania. Cum și cui vor trage acum sforile în legislativ, pe scena politică în genere?

Un parlament ostil și un președinte ce visează la un viitor liber
Acum tot mai multă lume se convinge că actualul parlament este total ostil noului președinte și că socialiștii și cei ce fac parte din grupul „ȘOR”, plus neafiliații, sunt de partea cealaltă a baricadei. Și că, evident, nu-și doresc reforme nici în ruptul capului, fiindcă ele, reformele, curățenia pe care și-o doresc tot mai mulți cetățeni va lovi în primul rând în ei înșiși. Dar și că în aceste condiții, rândurile celor cu care Maia Sandu trebuie să lupte sunt încă mari. Toată această, repet, haită de hiene nu se lasă alungată cu una, cu două. Deși demisionari, fugari sau în funcții neadecvate declarațiilor la zi, toți liderii guvernării nefaste s-au îmbulzit să ureze „poporul moldovenesc” cu ce cred ei că le-ar conveni anume lor. Primul, cu mult înainte ca orologiul să bată ora tradițională de urare, s-a grăbit să-și facă public mesajul de felicitare Igor Dodon, pe fundalul nu atât al bradului împodobit, cât a inscripției „Președintele Republicii Moldova 2016-2020”. Convins că „a trecut destoinic de acest an 2020”, an greu „cu pandemie, secetă, declin economic, provocări politice sau geopolitice (chiar așa?!)”, Dodon i-a „dorit înțelepciune clasei politice moldovenești (tocmai ceea ce dânsului îi lipsește cel mai mult) și cât mai mult patriotism în inimile tuturor politicienilor și cetățenilor”.
Și liderul Partidului „ȘOR” nu s-a lăsat mai prejos de noul său companion cu urarea de An Nou. „Pentru unii e mai aprinsă steaua Kremlinului, pentru alții stelele reci de pe steagurile UE și SUA, dar Moldova are propria stea strălucitoare”, a transmis de peste nouă țări și mări deputatul și primarul de Orhei (lipsă din ambele funcții) politicienilor care se închină unor stele străine. Și promite că în 2021 va face tot posibilul „ca cerul să fie curat, iar steaua noastră să lumineze și să ne încălzească”.
Și ex-premierul Ion Chicu a venit cu un mesaj de revelion către popor: „Vă îndemn să studiați, să munciți onest, să visați și să vă îndepliniți cele mai îndrăznețe idei”. Ceea ce nu a realizat tocmai dânsul. Curiozitatea ne face să ne întrebăm: a fost un mesaj de bun rămas sau un semnal că nu părăsește scena politică? Căci la nici două zile, când nu mai este într-o funcție publică de prim rang, s-a arătat preocupat din cale-afară de o dizolvare cât mai rapidă a legislativului, dar neapărat pe o cale cât mai constituțională. Și nu acceptă o eventuală autodizolvare a lui „nici cu două treimi, nici cu 110%”, ci doar pe cele două căi, cu care flutură toți cei ce stau la pândă: Maia Sandu să meargă în Parlament cu candidatura noului prim-ministru sau Parlamentul, timp de 90 de zile, să nu aprobe niciun act legislativ. „Restul sunt invenții”, respinge orice altă procedură ex-premierul Ion Chicu, după ce un grup de deputați de la PAS au remis Curții Constituționale o sesizare privind o posibilă modalitate de autodizolvare a Parlamentului votată de 2/3 (67 voturi) din deputați. Constituția nu interzice autodizolvarea. Unde mai pui că există și un precedent: primul parlament ales democratic s-a autodizolvat cu un an înainte de termenul stabilit constituțional și a decis organizarea alegerilor pe principiul pluripartit. Ion Chicu s-a aliniat și dânsul la pândă sau jinduiește un loc pe listele …cărui partid?
…După București, și Kievul și-a făcut publică invitația președintelui ucrainean către omologul de la Chișinău pentru 12 ianuarie curent. Iată că după o iarnă de patru ani și mai bine, porțile ferecate de președintele socialist se redeschid și începe re-startarea relațiilor bilaterale cu vecinii, dar și cu partenerii occidentali. În contextul vizitei la Kiev, Maia Sandu a anunțat că tot în ianuarie va merge și la Bruxelles. „Avem nevoie de multe lucruri pe care am putea să le obținem la Bruxelles, mai ales că Uniunea Europeană se află într-un proces important de planificare a resurselor pentru următorii 5 ani și e bine să formulăm foarte clar
ce-și dorește Moldova în cooperarea cu UE”, a punctat noul șef de stat de la Chișinău. Pe plan extern îi va reuși, indiferent de câte capcane îi vor întinde deputații învrăjbiți, căci este tocmai ceea ce ține de prerogativele președintelui. Pe intern, noi, cetățenii, indiferent de poziția și calea astrelor, vom reuși să rămânem și în 2021 tot atât de solidari ca și în 2020, să prețuim democrația, să fim deschiși la minte, liberi de prejudecăți și să facem următorul pas – o alegere corectă și în anticipate?
Nicolae MISAIL,
Chișinău

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole recente