joi , 9 aprilie 2020
Home / Actualitate / China elimină cuvintele Dumnezeu, Isus şi Biblie

China elimină cuvintele Dumnezeu, Isus şi Biblie

Valorile occidentale dăunează societăţii chineze. Din acest motiv, în China, în ultimele luni, autorităţile recurg din ce în ce mai mult în cenzură, ca mijloc de a nu permite conceptelor, principiilor şi modului de a gândi ale Occidentului să „infecteze” noul Imperiu de Mijloc condus de XI Jinping. Principalele valori care trebuie ţinute sub o supraveghere strictă sunt cele religioase, în special preceptele legate de creştinism; astfel încât termenii extrem de sensibili sau potenţial periculoşi pentru stabilitatea sistemului politic au fost limitaţi, iar, în anumite cazuri, cenzuraţi în mod expres. Conform celor raportate de Asianews, preluată de II Giornale, cuvinte precum „Dumnezeu”, „Biblie” şi „Hristos” au fost interzise dint-un manual pentru şcolile elementare, cu dublul scop de a reduce adeziunea chinezilor la religii şi de a supune diferitele credinţe unei sinicizări forţate.

 

Motivele
Prin Constituţie, China garantează cetăţenilor săi libertatea de cult, cu condiţia ca credincioşii să fie înscrişi într-una dintre asociaţiile patriotice controlate de stat. Acest organism intermediar între guvern şi societate este un fel de filtru prin care Partidul Comunist Chinez adaptează perceptele religioase la linia politică a ţării. Fiecare religie, de la islamism la creştinism, răspunde aşadar în faţa conducătorilor respectivelor autorităţi spirituale. Dacă Islamul este o problemă limitată la Xinjiang, creştinismul este o religie care ridică mult mai multe preocupări autorităţilor, care au descoperit probabil că China riscă să devină o ţară cu cei mai mulţi creştini din lume. Aici există aproximativ 100 de milioane de creştini, dintre care doar 36 de milioane aparţin asociaţiilor de stat; cei mai mulţi frecventează Biserica clandestină, care se disociază de asociaţiile statului, fiind sever reprimată. Făcând o proiecţie pentru viitor, se pare că, până în 2030, China ar putea conta pe aproape 250 de milioane de creştini, un număr uriaş având în vedere că astăzi Partidul are 90 de milioane de membri.

De la „Robinson Crusoe”, la „Fetiţa
cu chibrituri¨, poveştile cenzurate
Beijingul se teme că germenele occidental se poate răspândi prin cultul religios şi că virusul poate infecta organismul social pe care se bazează China. Una dintre măsurile de evitare a riscului este aplicarea unui control minuţios asupra celor mai sensibile sectoare, cum ar fi, de exemplu, cel cultural. Un exemplu clar în acest sens sunt cărţile publicate de Editura pentru Educaţia poporului, o editură controlată de guvernul chinez, care a publicat un text pentru elevii din clasa a cincea, ce conţine o serie de povestiri modificate ale unor autori străini.
În povestea „Fetiţa cu chibrituri”, a lui Hans Christian Andersen, a fost cenzurată o propoziţie spusă de bunica moartă a protagonistei. În versiunea iniţială, bunica îi spune la un moment dat nepoatei că, „atunci când o stea cade, un suflet merge să stea cu Dumnezeu”, în timp ce în versiunea chineză, expresia devine „când o stea cade, o persoană părăseşte această lume”. Aceeaşi soartă a avut-o şi romanul „Robinson Crusoe”, de Daniel Defoe, unde Bibliile recuperate de naufragiat de pe nava distrusă devin „puţine cărţi”, la fel s-a întâmplat cu rugăciunea din nuvela „Vanka”, de Anton Cehov, unde a fost eliminat cuvântul „Hristos”.
În 2015, XI Jinping a dispus o sinicizare a religiilor, astfel încât acestea să se poată adapta contextului local. În mod evident, prin sinicizare, cultele îşi pierd propriile valori, pentru a lăsa loc patriotismului şi naţionalismului chinez. Combaterea religiilor, în special a creştinismului, este o strategie de limitare a unei credinţe care ar putea copleşi curând guvernul chinez, dar mai ales o încercare clară de a impermeabiliza China faţă de ideile occidentale (şi explicate într-un sens occidental), extrem de periculoase pentru ţară: democraţie, justiţie, drepturile omului şi statul de drept.

Distribuie:

Check Also

20 de prahoveni, diagnosticați cu Covid-19

Grupul de Comunicare Strategică a confirmat că, în ultimele 24 de ore, pe teritoriul României …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *