fbpx
-2.7 C
Ploiești
marți, 19 ianuarie, 2021
Acasă Actualitate Cele mai bune tratamente contra rinitei alergice

Cele mai bune tratamente contra rinitei alergice

În rinita alergică sezonieră, tratamentul trebuie început cât mai devreme. Una dintre cele mai importante măsuri este evitarea, pe cât posibil, a alergenului incriminat.

Desensibilizarea
Cunoscută şi ca imunoterapie specifică sau vaccinarea antialergică, desensibilizarea poate aduce vindecarea, mai ales dacă este administrată în primii ani de la debutul alergiei. De asemenea, dacă imunizarea se începe în copilărie, probabilitatea de vindecare a alergiei este crescută. Este eficientă faţă de o singură substanţă alergenă. Terapia presupune administrarea unor extracte alergenice standardizate, care au capacitatea de a modula răspunsul imun al subiectului alergic. Tratamentul poate dura între 3 şi 5 ani, perioadă în care se administrează doze din ce în ce mai mari de alergen, până se ajunge la valori de întreţinere, ce se iau lunar. Vaccinul este sub formă injectabilă sau orală. Cel injectat se administrează lunar, iar cel sublingual se ia zilnic. Vaccinul antialergic are şi posibile efecte secundare, printre care înroşirea la locul injectării, senzaţia de arsură pe limbă şi tusea. Este contraindicat celor cu boli autoimune, cu cancer, gravidelor şi celor cu afecţiuni cardiace severe.

Ce îţi mai poate fi de ajutor
Persoanelor cu rinită alergică sezonieră li se mai pot prescrie:
• Descongestionante nazale – în asociere cu antihistaminicele, acestea reduc secreţiile nazale. Sunt disponibile sub formă de comprimate, siropuri sau spray-uri. • Corticosteroizi nazali. Dacă terapia cu antihistaminice nu are efect, medicul poate recomanda corticosteroizi nazali, care blochează reacţia alergică.
Antihistaminicele
Tratamentul de bază în alergii este cel cu antihistaminice. Aceste medicamente acţionează asupra histaminei, proteina implicată în apariţia reacţiilor alergice. Prin urmare, după administrarea acestor medicamente, se reduc manifestările specifice precum mâncărimea nazală, strănuturile, rinoreea şi conjunctivita alergică.
Există histaminice de generaţie veche, care, deşi sunt eficiente, au ca reacţie adversă principală somnolenţa, şi cele de generaţie nouă, create în anii ’80, care nu au acest efect secundar. Cele mai populare sunt cele de generaţie nouă, din care se ia, de regulă, 1 comprimat pe zi. Se administrează de preferat după masă, efectul lor menţinându-se variabil (4-6 ore până la 12-24 de ore). În general, îşi fac efectul după o jumătate de oră de la administrare. Cel mai potrivit moment pentru a le lua este dimineaţa, alergia la polen fiind mai pronunţată pe parcursul zilei. Antihistaminicele nu sunt indicate gravidelor şi nici femeilor care alăptează.

Antialergice din farmacia verde
Unele plante şi-au arătat eficienţa în reducerea simptomelor rinitei alergice. Poţi încerca infuzia de Trei fraţi pătaţi: 1 linguriţă de plantă la 250 ml de apă clocotită, se infuzează 7-8 minute, se beau 3 căni pe zi, 3 luni.
De folos, mai ales pentru mâncărimea ochilor, este infuzia din coacăz-negru – se prepară dintr-o linguriţă de plantă la 250 ml de apă clocotită. Se infuzează 12 minute şi se consumă 2 căni pe zi, 10-15 zile, chiar dacă mâncărimea a dispărut.
Contra secreţiilor nazale, sunt indicate inhalaţiile de cimbrişor – 1-2 linguriţe de plantă la 1 litru de apă fierbinte. Se fac inhalaţii 5 minute, seara, zilnic, până când secreţiile dispar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

REGULI DE IGIENĂ CARE-ȚI SALVEAZĂ VIAȚA

În ultimele luni panica s-a instalat cu rapiditate peste tot în lume din cauza unui inamic invizibil, cunoscut ca noul corona-virus sau, după numele...

Povestea europenilor răpiţi de africani

Tragedia comerţului transatlantic cu sclavi africani, care s-a desfăşurat între secolele XVI şi XIX, a primit multă atenţie şi a fost larg condamnată. Cam...

Ce (nu) a reușit să facă Alexandr Stoianoglo într-un an de mandat

Pe 29 noiembrie 2019 Igor Dodon semna decretul de numire a lui Alexandr Stoianoglo în funcția de șef al Procuraturii Generale. Unii colegi și...

Șumudică nu o are mică!

Gura. Șumudică n-a avut niciodată gura mică. Dar nu cred că atunci când l-a adus cineva la vreun club, l-a luat direct de pe...

Petrolul Ploiești / Achiziții și un nou antrenor secund

Petrolul Ploiești se pregătește la turație maximă pentru reluarea campionatului Ligii a doua la fotbal. Elevii lui Viorel Moldovan au început cu un stagiu...