fbpx
21.8 C
Ploiești
marți, 11 august, 2020
Acasă Actualitate Cele mai bune tratamente contra rinitei alergice

Cele mai bune tratamente contra rinitei alergice

În rinita alergică sezonieră, tratamentul trebuie început cât mai devreme. Una dintre cele mai importante măsuri este evitarea, pe cât posibil, a alergenului incriminat.

Desensibilizarea
Cunoscută şi ca imunoterapie specifică sau vaccinarea antialergică, desensibilizarea poate aduce vindecarea, mai ales dacă este administrată în primii ani de la debutul alergiei. De asemenea, dacă imunizarea se începe în copilărie, probabilitatea de vindecare a alergiei este crescută. Este eficientă faţă de o singură substanţă alergenă. Terapia presupune administrarea unor extracte alergenice standardizate, care au capacitatea de a modula răspunsul imun al subiectului alergic. Tratamentul poate dura între 3 şi 5 ani, perioadă în care se administrează doze din ce în ce mai mari de alergen, până se ajunge la valori de întreţinere, ce se iau lunar. Vaccinul este sub formă injectabilă sau orală. Cel injectat se administrează lunar, iar cel sublingual se ia zilnic. Vaccinul antialergic are şi posibile efecte secundare, printre care înroşirea la locul injectării, senzaţia de arsură pe limbă şi tusea. Este contraindicat celor cu boli autoimune, cu cancer, gravidelor şi celor cu afecţiuni cardiace severe.

Ce îţi mai poate fi de ajutor
Persoanelor cu rinită alergică sezonieră li se mai pot prescrie:
• Descongestionante nazale – în asociere cu antihistaminicele, acestea reduc secreţiile nazale. Sunt disponibile sub formă de comprimate, siropuri sau spray-uri. • Corticosteroizi nazali. Dacă terapia cu antihistaminice nu are efect, medicul poate recomanda corticosteroizi nazali, care blochează reacţia alergică.
Antihistaminicele
Tratamentul de bază în alergii este cel cu antihistaminice. Aceste medicamente acţionează asupra histaminei, proteina implicată în apariţia reacţiilor alergice. Prin urmare, după administrarea acestor medicamente, se reduc manifestările specifice precum mâncărimea nazală, strănuturile, rinoreea şi conjunctivita alergică.
Există histaminice de generaţie veche, care, deşi sunt eficiente, au ca reacţie adversă principală somnolenţa, şi cele de generaţie nouă, create în anii ’80, care nu au acest efect secundar. Cele mai populare sunt cele de generaţie nouă, din care se ia, de regulă, 1 comprimat pe zi. Se administrează de preferat după masă, efectul lor menţinându-se variabil (4-6 ore până la 12-24 de ore). În general, îşi fac efectul după o jumătate de oră de la administrare. Cel mai potrivit moment pentru a le lua este dimineaţa, alergia la polen fiind mai pronunţată pe parcursul zilei. Antihistaminicele nu sunt indicate gravidelor şi nici femeilor care alăptează.

Antialergice din farmacia verde
Unele plante şi-au arătat eficienţa în reducerea simptomelor rinitei alergice. Poţi încerca infuzia de Trei fraţi pătaţi: 1 linguriţă de plantă la 250 ml de apă clocotită, se infuzează 7-8 minute, se beau 3 căni pe zi, 3 luni.
De folos, mai ales pentru mâncărimea ochilor, este infuzia din coacăz-negru – se prepară dintr-o linguriţă de plantă la 250 ml de apă clocotită. Se infuzează 12 minute şi se consumă 2 căni pe zi, 10-15 zile, chiar dacă mâncărimea a dispărut.
Contra secreţiilor nazale, sunt indicate inhalaţiile de cimbrişor – 1-2 linguriţe de plantă la 1 litru de apă fierbinte. Se fac inhalaţii 5 minute, seara, zilnic, până când secreţiile dispar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Românii au acces la cartea electronică de identitate

Cetățenii pot opta însă și pentru CI simple, fără cip Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind evidența persoanelor și actele de identitate ale cetățenilor...

România, pe locul al treilea pe continent, ca pierderi în industria turistică

Datele Institutului Național de Statistică arată că, în prima lună a verii, România a avut o scădere a numărului de turiști români de 68%...

Avertisment ONU despre închiderea școlilor

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat că lumea se confruntă cu o „catastrofă generațională” din cauza închiderii școlilor în timpul pandemiei și...

Contracte europene de peste 140 mil. lei, la Sinaia

Primarul orașului Sinaia, Vlad Oprea, a anunțat că a semnat, la ADR Sud-Muntenia, contractul pentru Proiectul „Sinaia 3.0 Educație. Social. Mobilitate”, finanțat din fonduri...

Bărbat din Giurgiu, depistat cu Covid, la picnic pe Valea Prahovei

Un bărbat, în vârstă de 41 de ani, din Giurgiu, diagnosticat cu Covid – 19, a fost depistat în timp ce se afla, la...

PSD va depune moțiune de cenzură împotriva Guvernului Orban în august

Marcel Ciolacu, președintele interimar al social-democraților, a anunțat că PSD va depune moţiune de cenzură în luna august. Acesta a declarat, după ședința Comitetului...