3 C
Ploiești
sâmbătă, 4 decembrie, 2021
Acasă Ocolul Pamantului Cel mai secret loc din Coreea de Nord

Cel mai secret loc din Coreea de Nord

Potrivit jurnalistei Kelly Olsen, „Camera 39 este una dintre cele mai secrete organizaţii din probabil cel mai secretos stat din lume”. Creată la sfârşitul anilor 1970, Room 39 ar fi localizat în interiorul clădirii Partidului Muncitorilor din Pyongyang, luându-şi numele, potrivit unor surse, de la biroul pe care l-a ocupat, la sediul partidului, în primele sale zile.
Deşi nu există prea multe informaţii oficiale despre această cameră, din cauza caracterului secret al activităţilor sale, se crede că organizaţia strânge fonduri prin intermediul unor întreprinderi comerciale, atât legale, cât şi ilegale, cu activităţi care variază de la contrafacere la vânzarea de aur, deşeuri sau arme. Se estimează că această reţea de companii prezente în diferite părţi ale lumii a putut contribui cu peste două miliarde de dolari pe an pentru Coreea de Nord. Se speculează că Room 39 s-ar putea afla în spatele falsificării sofisticate a bancnotelor „supernote” de 100 de dolari, care au fost emise de-a lungul deceniilor.
Experţii care monitorizează această naţiune izolată consideră Camera 39 drept locaţia esenţială pentru menţinerea puterii familiei Kim, permiţându-le să cumpere sprijin politic şi să contribuie la finanţarea programului de arme nucleare al Coreei de Nord.
Activitatea financiară care provine din locaţia secretă este supravegheată de sora liderului suprem, Kim Yo-Jong. Se crede că sora dictatorului şi posibila succesoare a acestuia ţine în permanenţă sub control banii naţiunii, prin puterea pe care o exercită asupra activităţilor ilicite desfăşurate în Camera 39.
Oficialii serviciilor de informaţii americane au încercat ani de zile să spargă nivelurile de securitate, pentru a identifica întreaga natură a tranzacţiilor ilegale care provin de aici, dar fără succes. De când fostul preşedinte american Barack Obama a semnat Ordinul executiv 13551, care a redus finanţele regimului, a existat o creştere a veniturilor generate de Camera 39. Sancţiunile conduse de SUA vizau „persoanele şi entităţile care facilitează traficul nord-coreean de arme şi materiale conexe, achiziţionarea de bunuri de lux şi implicarea în anumite activităţi economice ilicite, cum ar fi spălarea de bani, contrafacerea de bunuri şi valută, contrabanda cu numerar în vrac şi traficul de stupefiante”.
Camera 39 este cel mai mare dintre cele trei birouri influente de la aşa-numitul etaj al treilea, împreună cu Biroul 35, însărcinat cu informaţii, şi Biroul 38, care se ocupă de activităţile financiare legale. Se crede că până la 120 de societăţi de faţadă legale sunt controlate de Camera 39. Printre acestea, se numără Zokwang Trading şi Taesong Bank. Profiturile din exporturile de textile din fiecare an au ataşate etichete false „made în China”, iar salariile celor aproximativ 50.000 de muncitori nord-coreeni trimişi la muncă în străinătate ar fi gestionate de această locaţie secretă.
O analiză efectuată în anul 2020 de Serviciul Naţional de Informaţii (principala agenţie de informaţii a Coreei de Sud) a constatat că până şi Korea Kaesong Koryo Insam Trading Corporation (o firmă nord-coreeană specializată în ginseng şi produse de sănătate) a fost probabil o acoperire pentru Camera 39.
Agenţia a fost înfiinţată oficial în 1961 sub numele de Agenţia Centrală Coreeană de Informaţii (KCIA), în timpul guvernării Consiliului Suprem Militar pentru Reconstrucţie Naţională a preşedintelui Park Chung-hee, care a înlocuit cea de-a doua Republică Coreeană. Atribuţiile iniţiale ale KCIA au fost de a supraveghea şi coordona activităţile de informaţii internaţionale şi interne, precum şi investigaţiile penale ale tuturor agenţiilor guvernamentale de informaţii, inclusiv ale celor militare.
Competenţele extinse ale agenţiei i-au permis să intervină în mod activ în politică şi în ciuda faptului că a fost implicată în numeroase controverse, este considerată una dintre cele mai de elită agenţii de informaţii din lume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Lucrările la CN „I. L. Caragiale”, preț majorat pentru a treia oară

Șantierul este programat să se deschidă la anul Ce înseamnă să nu faci o investiție la timp! Vom vedea exemplul clar al proiectului «Restaurare parțială...

Zece teorii şocante ale conspiraţiei

    Nu de puţine ori evenimente importante care au marcat cursul istoriei au stârnit vii controverse. La fel şi o serie de fapte...

Patru noi locuri de joacă, în Ploiești

Rominserv, companie membră a K.M.G. International (Rompetrol), în parteneriat cu Primăria Ploiești, urmează să amenajeze 4 locuri de joacă în oraș, pe strada Gh....

Turcia nu poate fi jandarmul SUA în Afganistan

Erdogan, care a făcut declaraţii după şedinţa cabinetului său, a dat vestea opiniei publice: ”Ne-am înţeles cu Biden asupra faptului că nu avem nicio...

Scrumiere stradale, în Ploiești

Luna trecută, municipalitatea anunța că, în baza unui parteneriat cu British American Tobacco, va începe programul „Alege asumat un oraș curat”. Ei bine, mai...