sâmbătă , 4 aprilie 2020
Home / Actualitate / Cel mai comun simptom: DUREREA

Cel mai comun simptom: DUREREA

Segmentul afectat
Durerile se pot manifesta oriunde de-a lungul coloanei și pot fi surde, sâcâitoare sau vii, ascuţite, se pot accentua la mişcare ori în anumite poziţii, pot iradia în jos pe picior, pot dispărea de la sine şi reapărea la un moment dat. Lombalgiile (durerea de spate din zona rinichilor) sunt mai frecvente la persoanele care desfăşoară activităţi fizice, în timp ce durerile cervicale (din partea de sus a spatelui) îi afectează pe mulţi dintre cei care au o muncă de birou.
Semne ce pot trăda o problemă gravă
Dacă durerea de spate nu se diminuează în două săptămâni, ar fi bine să mergi la un consult, pentru a depista cauza disconfortului. Vizita la medic este necesară şi dacă apar simptome precum: incontinenţă urinară sau fecală, amorţeli, furnicături sau slăbiciune la un picior sau ambele, durere instalată după o cădere sau lovitură la spate, durere intensă, constantă, care se agravează noaptea, prezenţa febrei.
Greşeli care ne fac probleme
Ştiai, de pildă, că în fiecare zi îţi înclini spatele cam de 1500 de ori? Sau că, atunci când te apleci, coloana trebuie să facă faţă unei forţe echivalente a 300 kg? Din păcate, însă, de cele mai multe ori ne vedem de treburi fără să ne gândim la biata noastră coloană. În timp, solicitările la care o supunem îşi spun cuvântul. Ca să ştii cum o poţi menaja, află ce îi poate dăuna.
Poziţiile greşite
Petrecem toată ziua pe scaun, la computer, sau, dimpotrivă, stăm mult în picioare, deseori într-o poziţie incorectă şi fără să facem pauze la intervale regulate de timp, urmărim emisiunea preferată ghemuiţi în fotoliu, mergem gârboviţi, cu capul în pământ şi umerii lăsaţi… Chiar şi când ne spălăm pe dinţi sau gătim, adoptăm deseori poziţii greşite care suprasolicită muşchii şi coloana.
Lipsa de mişcare
Sedentarismul slăbeşte muşchii spatelui şi ai abdomenului, care susţin coloana, în timp ce discurile intervertebrale îşi pierd elasticitatea şi rezistenţa la presiune. Consecinţa? Dureri de spate şi crize de sciatică repetate.
Excesul ponderal
Fiecare kilogram în plus reprezintă o presiune suplimentară pe coloană. Dacă nu ai grijă să-ţi păstrezi greutatea ideală, în timp vertebrele şi discurile intervertebrale se uzează şi pot apărea problemele: hernie de disc, crize de sciatică, opsteoartrită.
Salteaua nepotrivită
O saltea prea veche sau nepotrivită te împiedică să dormi bine şi, în plus, îţi poate provoca ori agrava durerile de spate din cauza poziţiei incorecte de somn. Salteaua trebuie să fie suficient de fermă cât să-ţi susţină spatele, dar să nu o simţi prea tare. Specialiştii spun că o saltea cu fermitate medie e preferabilă uneia rigide.
Fumatul
S-a constatat că durerile de spate sunt de trei sau mai frecvente în rândul fumătorilor. O explicaţie este faptul că nicotina reduce circulaţia sângelui, inclusiv la nivelul coloanei, ceea ce favorizează uzarea prematură a discurilor intervertebrale.

Distribuie:

Check Also

Primăriile, obligate să dezinfecteze blocurile

Primăriile din toată țara au obligația ca, începând cu 31 martie, să asigure toate resursele …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *