Ol Doinyo Lengai este un vulcan din Tanzania care se remarcă prin caracteristicile sale unice.
Spre deosebire de majoritatea vulcanilor ce emit lavă fierbinte, bogată în minerale de silicat, acesta produce lavă rece, neagră, cu un conţinut ridicat de minerale de carbonat, ceea ce îi permite să se topească la o temperatură mai scăzută de 540°C.
Această lavă este incredibil de vâscoasă, semănând cu uleiul de motor vărsat în timpul erupţiilor. În mod surprinzător, în ciuda lavei sale, Ol Doinyo Lengai poate erupe violent, posibil din cauza nivelului ridicat de gaze dizolvate, cum ar fi dioxidul de carbon.
Vulcanul, situat la o înălţime de 2 962 de metri, este activ din aprilie 2017, craterul său nordic fiind singurul care a erupt. Vulcanologii au studiat gazele emise de Ol Doinyo Lengai şi au constatat că acestea sunt similare cu cele găsite de-a lungul crestelor oceanice medii, ceea ce sugerează o origine unică a lavei. Amplasarea vulcanului pe Riftul Africii de Est, o regiune în care plăcile tectonice ale Pământului se îndepărtează, sporeşte importanţa sa geologică. În decursul a milioane de ani, această falie ar putea impărţi continentul african în două, formând un nou ocean în Africa de Est.