joi , 9 aprilie 2020
Home / Actualitate / Cei mai activi parlamentari din Prahova: Rădulescu, Bozianu, Zisopol, Marussi, Oprea, Savin

Cei mai activi parlamentari din Prahova: Rădulescu, Bozianu, Zisopol, Marussi, Oprea, Savin

În 2016, Prahova a trimis la București 16 parlamentari: PSD-7, PNL-4, USR-2, ALDE-2 și PMP-1. Acestora li s-a adăugat mai târziu și un reprezentant al minorităților naționale, altele decât cea maghiară. Trei dintre aceștia au deținut, în guvernele PSD-ALDE, portofolii la diferite ministere: Grațiela Leocadia Gavrilescu-vicepremier și ministru al Mediului în cabinetele Grindeanu, Tudose și Dăncilă; Teodor Meleșcanu-ministru de Externe în toate cele trei cabinete, în prezent fiind eliberat din funcție; Radu Ștefan Oprea, ministru pentru IMM-uri în Guvernul Dăncilă. La aproape trei ani de prezență în Camera Deputaților și Senat, am dorit să aflăm și noi în ce fel și-au meritat încrederea oferită, prin vot, de prahoveni, cei 17 parlamentari. Și începem prin a vă oferi date cu privire la activitatea lor parlamentară, sintetizată în fișele lor din cele două camere ale forului legislativ național.

Cel mai activ parlamentar care reprezintă județul nostru nu este un membru PSD sau ALDE, partide care și-au asumat destinul țării, ci un debutant în lumea politică, atât ca partid, cât și ca persoană, prof. și criticul de istoria artei Dan Răzvan Rădulescu (USR), care a avut 141 de intervenții (luări de cuvânt, inițiative parlamentare și interpelări). Acesta este urmat la mică diferență de ec. Nicoleta Cătălina Bozianu (PMP)-140 de intervenții și prof. Dragoș Gabriel Zisopol, președintele Uniunii Elene din Romania-137 de acțiuni. Ei sunt urmați de senatorii ing. George-Nicolae Marussi-130 de acțiuni, ing. Ștefan Radu Oprea-113 acțiuni și ec. Emanoil Savin-112 acțiuni. La polul opus se află, dacă îi excludem din analiză pe Grațiela Gavrilescu și Meleșcanu, ocupați cu treburile Guvernului României, jr. Andreea Cosma (PSD) și ec. George Ionescu (PNL), fiecare cu câte 42 de acțiuni și ec. Iulian Dumitrescu (PNL)- cu 54 de acțiuni. Interesant este că sunt câțiva aleși care au luat cuvântul de câteva ori, pesemne odată când au depus jurământul: George Ionescu-2, Grațiela Leocadia Gavrilescu-2. Ar mai fi de spus că senatorul Ștefan Radu Oprea este de un an și aproape 8 luni ministru și totuși se situează printre cei mai activi parlamentari! Dar haideți să vedem cum stau lucrurile pentru fiecare secțiune tipică activității parlamentare. Nu am inclus în această statistică prezența la vot la moțiunile de cenzură unde, detașat, conduc parlamentarii opoziției, respectiv, PNL, USR și PMP:
Camera Deputaților:
-luări de cuvânt: Dragoș Gabriel Zisopol (deputat minorități)-82, Roberta Alma Anastase (deputat PNL)-23, Dan Răzvan Rădulescu (deputat USR)-20, Nicoleta Cătălina Bozianu (deputat PMP)-16, Rodica Paraschiv (deputat PSD)-16, Laura-Mihaela Fulgeanu-Moagher (deputat PSD)-12, Andrei Nicolae (deputat PSD)-10, Andreea Cosma (deputat PSD)-7, Răzvan Sorin Prișcă (deputat PNL)-4, Răzvan Ion Ursu (deputat PSD)-3, George Ionescu (deputat PNL)-2, Grațiela Leocadia Gavrilescu (deputat ALDE)-2;
-propuneri legislative inițiate: Nicoleta Cătălina Bozianu-90, Dan Răzvan Rădulescu-88, Laura-Mihaela Fulgeanu-Moagher-77, Rodica Paraschiv-75, Andrei Nicolae-67, Răzvan Ion Ursu-67, Răzvan Sorin Prișcă-40, Dragoș Gabriel Zisopol-37, Roberta Alma Anastase-33, Andreea Cosma-31, George Ionescu-31, Grațiela Leocadia Gavrilescu-15;
-întrebări și interpelări: Roberta Alma Anastase-41, Răzvan Sorin Prișcă-35, Nicoleta Cătălina Bozianu-34, Dan Răzvan Rădulescu-33, Dragoș Gabriel Zisopol-18, Andrei Nicolae-13, George Ionescu-9, Andreea Cosma-4, Rodica Paraschiv-3, Laura-Mihaela Fulgeanu-Moagher, Răzvan Ion Ursu și Grațiela Leocadia Gavrilescu-câte una fiecare.
Senat:
-luări de cuvânt: Ștefan Radu Oprea (senator PSD)-46, George-Nicolae Marussi (senator USR)-35, Emanoil Savin (senator PSD)-33, Iulian Dumitrescu (senator PNL)-30, Teodor-Viorel Meleșcanu (senator ALDE)-14.
-propuneri legislative inițiate: George-Nicolae Marussi-82, Emanoil Savin-78, Ștefan Radu Oprea-62, Iulian Dumitrescu-20, Teodor-Viorel Meleșcanu-5;
-întrebări și interpelări: George-Nicolae Marussi-13, Ștefan Radu Oprea-5, Iulian Dumitrescu-4, Teodor-Viorel Meleșcanu-4, Emanoil Savin-1.
Dacă ar fi să ne referim la prezența în mijloacele de informare în masă, probabil sunt de notorietate cei trei miniștri-Gavrilescu, Meleșcanu și Oprea. La televiziunile de știri centrale, dintre parlamentari, cei mai prezenți pe posturi au fost Răzvan Sorin Prișcă, Andrei Nicolae și, evident, Andreea Cosma, ultima în legătură cu scandalurile privind DNA. În presa locală, remarcăm prezența constantă a deputaților Rodica Paraschiv (Prahova), Andreea Cosma (ph-online), iar în rețelele de socializare, cel mai activ se arată a fi Dan Răzvan Răulescu, cu teme de interes local pe care le inițiază și le urmărește constant.


La nivel național, cel mai activ este Iordache, iar cei mai inactivi-Bănicioiu și Pleșoianu
La nivel național, cel mai activ deputat în această legislatură este considerat Florin Iordache, care a avut 2.264 luări de cuvânt în plen și 1.499 în Biroul Permanent! Social-democratul a avut 51 de propuneri legislative inițiate, dintre care 19 au devenit legi, 3 proiecte de hotărâre, o interpelare și o moțiune. Drept este că Iordache a avut și un motiv să fie atât de vocal, dat fiind faptul că a deținut președinția comisiei care a măcelărit legile justiției, poate cea mai activă din Parlament, în ultimii trei ani. Din rândul membrilor PNL s-a remarcat Raluca Turcan, cu o prezență la vot de 82%, 185 de luări de cuvânt în plen și 162 în Biroul Permanent al Camerei Deputaților, 92 propuneri legislative, dintre care 10 au fost promulgate legi, 47 interpelări și întrebări și 24 de moțiuni. De la USR, cel mai activ parlamentar este Cristina-Ionela Iurișniți, cu 80% prezență la vot, 103 luări de cuvânt în plen, 119 inițiative legislative, 92 de întrebări și interpelări și 11 moțiuni. Și deputatul ALDE Florin Calotă este considerat activ, cu o prezență la vot de 93%, 5 luări de cuvânt, 35 de declarații politice scrise, 135 de proiecte de lege. Din partea PMP, Petru Movilă este unul dintre deputații cei mai activi, cu 176 de luări de cuvânt în plen, 40 în Biroul Permanent al Camerei, 145 de inițiative legislative, 213 întrebări și interpelări, 10 moțiuni și un proiect de hotărâre. La polul opus sunt deputatul Nicolae Bănicioiu (fost PSD, actual Pro România), aflat la al 4-lea mandat-prezență la vot de 15%, o luare de cuvânt, zero interpelări, 7 inițiative legislative; Eugen Durbacă (independent din mai 2017, fost ALDE)-prezență la vot de 17%, o singură moțiune și o singură luare de cuvânt în Parlament, zero întrebări și interpelări, 13 propuneri legislative semnate; Octavian Goga (fost deputat PMP și PSD, actual neafiliat)-prezență la vot de 63%, 2 luări de cuvânt, 3 declarații politice, 2 moțiuni, 37 de propuneri legislative; Liviu Pleșoianu (PSD)- 10 luări de cuvânt, 1 moțiune şi 36 de inițiative legislative.

Distribuie:

Check Also

20 de prahoveni, diagnosticați cu Covid-19

Grupul de Comunicare Strategică a confirmat că, în ultimele 24 de ore, pe teritoriul României …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *