21.6 C
Ploiești
marți, 11 mai, 2021
Acasă Actualitate Ce caută turcIi în Libia, Qatar, Somalia şi Siria?

Ce caută turcIi în Libia, Qatar, Somalia şi Siria?

O parte din locurile în care Turcia are desfăşuraţi militari în exterior, în diverse scopuri, sunt cele menţionate în acest titlu. În unele ţări, militarii turci îşi asumă misiuni combatante, în altele se află acolo pentru a instrui forţele locale, iar în altele execută misiuni în bazele militare ale Turciei, ca un indiciu al cooperării militare, scrie prof. dr. Kemal Inat, în ziarul turc Turkiye.

În afara ţărilor menţionate, mai găsim militari turci în Afganistan, Kosovo şi Irak. În Irak, pentru a lupta împotriva terorismului, în Afganistan şi Kosovo, ca parte a misiunilor internaţionale de menţinere a păcii.
În interiorul Turciei, unele segmente ale populaţiei, în primul rând opoziţia, întreabă, în discursurile pe care le rostesc, despre prezenţa militară din afara țării. Şi, din acest motiv, aduc acuzaţii dure guvernului.
Mai întâi să facem următoarea constatare. Atât din punctul de vedere al Turciei, cât şi din punctul de vedere al altei ţări, desfăşurarea de trupe în exterior comportă o serie de riscuri. Numeroase ţări, în primul rând SUA, Rusia, Franţa şi Germania, trimit militari în ţări ţinând cont de propriile interese şi conştientizează riscurile. Operaţiunile Statelor Unite din Vietnam, Irak şi Afganistan au fost acţiuni destul de riscante. La fel şi operaţiunea Franţei din Mali.
Dintre aceste ţări, trebuie să atragem atenţia asupra situaţiei Germaniei. Germania, care, după înfrângerea din al Doilea Război Mondial, a lansat sloganul „Niciodată nu va mai fi război!” (Nie wieder Krieg!) şi o lungă perioadă de timp nu a desfăşurat trupe în exterior, după dezbateri aprinse privind participarea la misiuni militare în afara NATO, în anul 1990, a aprobat prima operaţiune în afara ţării. Astăzi, peste 3 200 de militari germani participă la diverse misiuni în 13 ţări, printre care Afganistan, sub conducerea SUA, şi Mali, sub conducerea Franţei.
Până şi Partidul Verzilor, care, în timpul dezbaterilor din anul 1990, a considerat ca ilegitimă desfăşurarea în afara ţării a militarilor germani, în afara cazului de legitimă apărare a teritoriului ţării, în anul 1999, când era membru al coaliţiei de guvernare, a susţinut desfăşurarea de soldaţi în Kosovo, în cadrul misiunii NATO.
Unul dintre statele comerciale cele mai mari ale lumii, Germania, a schimbat această politică, pentru că a văzut că trebuie să folosească forţa armată atunci când este cazul, pentru a-şi apăra interesele economice. Pentru că a înţeles că nu poate să aibă încredere doar în forţa militară a SUA, pentru a-şi apăra propriile interese economice şi pentru că sprijinirea pe forţa americană îi produce costuri suplimentare, a decis să-şi asume direct responsabilitatea.
Turcia ar trebui să-şi compare prezenţa militară din exterior cu Germania, nu cu SUA. Pentru că Turcia nu este o ţară care vizează hegemonia globală, precum SUA. Nici capacitatea militară, nici capacitatea economică a ţării noastre nu sunt suficiente pentru a atinge un asemenea obiectiv şi nici nu avem o astfel de tradiție în trecutul nostru imperial.
Dar, aşa cum Germania se interesează de Libia, care este o rută importantă din punctul de vedere al problemei refugiaților care țintesc această țară şi, în acelaşi timp, un furnizor important de petrol, şi organizează un summit pentru a găsi o soluție la această problemă, şi Turcia este obligată să se intereseze de Libia, cel puțin atât cât o face şi Germania.
Şi tot în acelaşi mod, aşa cum militarii germani îşi asumă misiuni de instruire pentru a crea un spațiu de influență a Germaniei în nordul Irakului, tot aşa şi prezența militară a Turciei în nordul Irakului, țară vecină şi care se află sub atacurile organizațiilor teroriste din această regiune, este inevitabilă.
În timp ce Emiratele Arabe Unite încearcă să instaureze dictatura în Libia, asemănătoare celei din Egipt, nu este posibil ca Turcia să stea departe de această problemă, pentru că ea este mult mai apropiată de Libia din punct de vedere istoric, economic şi geografic decât Emiratele Arabe Unite.
Lumea nu este, din păcate, un loc în care domină pacea şi dreptul internațional, aşa cum crede o parte importantă a opoziției din Turcia. Pentru a vă apăra interesele, puteți fi obligați, atunci când este necesar, să desfăşurati militari în alte țări. Exact aşa cum fac Statele Unite ale Americii, Franța, Germania şi Rusia. Numai că Turcia nu face aşa cum fac ele de cele mai multe ori, pentru a ocupa sau pentru a-i sprijini pe cei care organizează lovituri de stat, ci desfăşoară militari pentru menținerea guvernelor legitime (Libia, Qatar, Somalia) sau pentru a lupta împotriva terorismului (Siria, Irak, Somalia).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Semnificaţia zilei de 9 mai

În evoluţia milenară a poporului român, evenimentele de la 9 mai 1877 şi 9 mai 1945, precum şi Ziua Europei, se înscriu ca momente...

8 ŞI 9 MAI 1945 – ÎNCHEIEREA CELUI DE AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL ÎN EUROPA

Anul acesta, la data de 9 mai se împlinesc 76 de ani de la marea victorie împotriva Germaniei naziste. Către sfârşitul primei decade a...

Nordul Greciei, hub energetic al Europei?

Într-un context internaţional în continuă schimbare, energia este declarată o prioritate şi funcţionează ca un catalizator pentru evoluţii în mai multe niveluri. Având în...

Atâta timp cât Dodon va fi în libertate, Moldova nu va avea liniște și pace

Pe ultima sută de metri, cum se vede, și cu câteva zile înainte de a i se pecetlui „obștescul” sfârșit al legislativului de la...