vineri , 24 ianuarie 2020
Home / Ocolul Pamantului / Ce avantaje au avut Obama şi Clinton din vânzarea uraniului către Rusia

Ce avantaje au avut Obama şi Clinton din vânzarea uraniului către Rusia

Un informator al FBI, audiat în Congres, i-a implicat pe Barack Obama şi pe Hillary Clinton în afacerea „Mită pentru uraniu”.
Potrivit unei relatări a publicaţiei The Hill, informatorul a făcut mărturii scrise în cadrul a trei comisii din Congres. El a afirmat că oficiali ruşi din domeniul nuclear i-au spus „în diferite rânduri că APCO va aloca o parte din cheltuielile de lobby anuale de trei milioane de dolari, pe care le primeau de la ruşi, pentru sprijinirea în natură a Fundaţiei Global Initiative a Clintonilor”.
Compania americană de lobby APCO Worldwide a fost angajată de Moscova pentru a influenţa administraţia Obama prin intermediul lui Hillary Clinton, care era secretar de stat, a declarat informatorul FBI, a cărui identitate este ţinută secretă.
„Contractul impunea patru părţi de câte 750.000 de dolari în interval de 12 luni”, a explicat el. „APCO era necesar să ofere asistenţă gratuită pentru Clinton Global Initiative ca parte a demersurilor lor de a crea condiţii care să determine administraţia Obama să ia decizii favorabile în legătură cu orice, de la Uranium One, la Acordul de Cooperare Nucleară dintre Statele Unite şi Rusia”.

APCO a dezminţit pentru The Hill afirmaţiile informatorului FBI
Agenţia atomică a Rusiei, Rosstom, a achiziţionat, în perioada 2009-2013, compania canadiană Uranium One, care exploata 20% din rezervele de uraniu ale Statelor Unite. Dat fiind că uraniul este o rezervă strategică, vânzarea a fost analizată de o comisie mixtă formată din nouă agenţii ale administraţiei Obama, inclusiv Departamentul de Stat, condus de Hillary Clinton. Indiferent de aviz (care în cazul Uranium One a fost pozitiv), ultimul cuvânt privind tranzacţia i-a revenit preşedintelui Obama, care a aprobat-o.
În 2015, New York Times scria că, în perioada achiziţiei, fundaţia familiei preşedintelui Uranium One a făcut donaţii de 2,35 de milioane de dolari către Clinton Global Initiative. În plus, o bancă de investiţii, care avea legături cu Kremlinul şi promova Uranium One, l-a plătit pe Bill Clinton pentru un discurs susţinut de acesta la Moscova la scurt timp după ce achiziţia a fost anunţată.
În acest mod, a cincea parte din uraniul Statelor Unite a ajuns pe mâna Moscovei.

Check Also

Influenţa crescândă a Chinei în Europa de Est îngrijorează Vestul

Centrale de cărbune, reţele mobile, poduri majore, drumuri şi căi ferate: investiţiile chineze sunt în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *