12.2 C
Ploiești
duminică, 19 mai, 2024
spot_img
AcasăOcolul PamantuluiCauzele economice ale unui Orient Mijlociu instabil

Cauzele economice ale unui Orient Mijlociu instabil

Turcia, o ţară „model” în regiune în ceea ce priveşte standardele de democraţie, dezvoltare şi economie de piaţă, continuă să gestioneze costul mare al agravării instabilităţii în Orientul Mijlociu de mai bine de 50 de ani. Fie că este vorba de lumea „bipolară” din perioada Războiului Rece sau de epoca „multipolară” care marchează această perioadă a secolului XXI. Orientul Mijlociu este scena interesului „intensificat” al centrelor de putere economico-politico-militară. Din păcate, acest interes „intensificat” şi pretenţiile de dominaţie în Orientul Mijlociu fac ca „instabilitatea” regiunii să se perpetueze neîntrerupt. Un documentar al cotidianului turc Sabah, citat de Rador Radio România.

Potrivit datelor istorice, este evident că Orientul Mijlociu, a cărui denumire actuală a fost folosită pentru prima dată pentru a descrie o regiune geografică la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, şi-a adus cea mai importantă contribuţie la economia mondială în ceea ce priveşte productivitatea, eficienţa şi comerţul internaţional în perioada de dominaţie a Imperiului Otoman. Cu toate acestea, când a început Epoca petrolului odată cu a doua revoluţie industrială, economiile occidentale care doreau să accelereze industrializarea şi urmăreau să devină şi mai bogate au iniţiat o perioadă de „colonialism petrolier”, iar Orientul Mijlociu s-a prăbuşit într-o perioadă de tulburări şi instabilitate care a durat mai bine de 100 de ani.
Una dintre cele mai importante cauze pentru destinul nefericit al Orientului Mijlociu este că a fost menţinut într-o stare de „subdezvoltare”. Dacă Orientul Mijlociu ar putea fi o regiune în care pacea şi stabilitatea ar domina, putând beneficia astfel de un mediu investiţional atractiv, evoluţiile semnificative în diferite sectoare ar elimina problema „dependenţei regiunii de petrol”. Din păcate „centrele de putere” care alimentează instabilitatea din regiune nu doresc ca să se schimbe „dependenţa Orientului Mijlociu de veniturile din petrol”. Pentru că, în acest fel, Orientul Mijlociu nu poate să nu producă acele cantităţi mari de petrol şi gaze naturale necesare „centrelor energetice”. Astfel, preţurile energiei fosile pot fi gestionate cu uşurinţă.
Chiar dacă ţările din Orientul Mijlociu, conştiente că se află într-un asemenea „vârtej”, au înfiinţat OPEC în septembrie 1960, iar, în anii 1970, au ameninţat „centrele de putere” cu „preţul petrolului”, ele nu au avut succesul pe care l-ar fi dorit în faţa puterii de joc a acestor centre. Instabilitatea tot mai accentuată din ultimii 50 de ani întârzie, de asemenea, concentrarea Orientului Mijlociu asupra proiectelor care pot face diferenţa în regiune, cum ar fi cele de infrastructură, centrele logistice şi comerciale. Zonele industriale speciale, porturile, căile ferate şi proiectele de reţele logistice comune, pe care Turcia a încercat în mod repetat să le înfiinţeze împreună cu multe ţări din Orientul Mijlociu, sunt sortite la a fi blocate prin „războaie proxy”, care au devenit realitatea amară a regiunii.
Esenţa instabilităţii în Orientul Mijlociu este că regiunea nu a avut niciodată capacitatea de a-şi determina propriul destin, propriul viitor. Pentru că, dacă acest lucru se va realiza, oportunităţile de cooperare economică, comercială şi tehnologică între ţările din regiune cresc, dependenţa regiunii de veniturile din combustibili fosili va scădea, iar dominaţia „centrelor de putere” în Orientul Mijlociu va slăbi şi ea. Din acest motiv, este necesar ca regiunea să nu mai fie axată pe exportul de materii prime cu valoare adăugată scăzută şi să înceapă să comercializeze produse şi servicii cu valoare adăugată mai mare. Calculaţi doar veniturile din turism, pe care regiunea le-a pierdut din cauza instabilităţii. Din acest motiv, ochii tuturor sunt îndreptaţi spre Turcia, ţară considerată „factorul esenţial” care va schimba soarta blestemată a Orientului Mijlociu. Vom zdrobi, vom distruge terorismul şi vom înfăptui pe deplin această speranţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole recente