Durerile musculare cedează după o baie cu coji de castane
Dacă ar fi să vorbim, pur şi simplu, despre castani, fără îndoială că ne-am duce cu gândul la parcurile umbroase în care aceştia îşi unesc în mod fascinant coroanele, dar mai important este puterea terapeutică a fructelor de castan. Acestea au multiple proprietăţi vindecătoare şi se recoltează în perioada deplinei maturităţi, luna octombrie. Pentru a putea fi folosite în diferite tratamente, se aleg castane sănătoase, care nu sunt lovite şi nu sunt moi, punându-se la uscat în locuri aerisite şi uscate, întorcându-se zilnic pentru o uscare uniformă. Procesul de uscare durează aproximativ trei săptămâni, atunci când castanele devin sfărâmicioase, iar coaja intens maronie şi lucioasă. Pe lângă efectele benefice în afecţiuni interne, castanele pot fi folosite şi în uz extern. Un astfel de exemplu este şi acela al băilor calde, în care se adaugă o fiertură de castane uscate. Se pun într-o oală aproximativ doi litri de apă, în care se fierb 250 g de coajă uscată de castane. Cojile se adaugă în momentul în care apa dă în clocot şi se lasă să fiarbă un sfert de oră, la foc potrivit, după care se stinge focul şi se pune un capac deasupra oalei în care au fiert. După alte 15 minute, se strecoară decoctul concentrat şi se toarnă în cada cu apă caldă (nu fierbinte). Se stă în apă cam 30 de minute, procedeul repetându-se timp de o săptămână. Aceste băi cu coajă de castane calmează durerile reumatice, mai ales pe cele musculare, cât şi pe cele generate de prezenţa varicelor.
Insuficiența venoasă se tratează cu tinctură de castan
În majoritatea tratamentelor naturiste, tincturile și pulberile sunt preferate celorlalte preparate datorită faptului că sunt mai ușor asimilate de către organism. Deși tinctura de castane se găsește și în magazinele naturiste, se poate apela și la această rețetă folosită de-a lungul timpului de monahii din Balcani.
Într-un borcan de 400 ml se pun 30 g de castane bine zdrobite (nu măcinate!) peste care se toarnă 100 ml țuică naturală prefiartă (palincă) obligatoriu de 60-40 grade.
Se închide ermetic borcanul și se lasă la macerat timp de două săptămâni. În acest timp preparatul se agită energic de trei ori pe zi. La sfârșitul perioadei de macerare, se filtrează printr-un tifon dublu, lăsându-se la decantat timp de o săptămână, într-un loc întunecos și rece, apoi se filtrează din nou.
Se păstrează în sticluțe mici, la întuneric.
Tratamentul se face timp de două săptămâni, cu o săptămână pauză, apoi alte două. Se administrează câte 30 de picături dizolvate într-un pahar cu apă înainte de masă.
Are efecte benefice în tratarea insuficienței venoase, a circulației periferice și a trombozelor interne sau externe.
Mariana Borloveanu,
Leacuri mănăstirești