sâmbătă , 4 aprilie 2020
Home / Actualitate / Cârtiţa de sub zidurile Kremlinului (iII)

Cârtiţa de sub zidurile Kremlinului (iII)

Şeful staţiei CIA la Moscova face turism
La Ambasada americană din Moscova, totul pare sub control, ceva de genul nici usturoi n-au mâncat, nici gura nu le miroase! Nici măcar rezidentul CIA, mister Glenn C., „consilier diplomatic”, nu pare îngrijorat de vreme ce postează pe reţelele de socializare fotografii făcute recent –şi ostentativ, am zice noi – în barul „Razvedka” din piaţa Nouă nr. 10 (Novaia Ploşciadi), la doar câţiva paşi de Lublianka (sic!). După cum spune şi numele, barul este amenajat în stil specific (arme, uniforme militare, afişe din era KGB, băuturi exotice din care nu lipsesc cocktailurile Molotov sau vodka Noviciok!) şi frecventat atât de tineri, cât şi de foşti cerkişti, nostalgici după măreţia fostei URSS şi omnipotenţa KGB.
În ceea ce priveşte pe Bruce, fostul rezident CIA care l-ar fi avut în legătură pe Oleg Smolenkov până în 2016, acesta a fost promovat în Centrala Agenţiei de la Langley ca asistent al doamnei Elisabeth Kimber, prima femeie din istoria CIA care ocupă (din decembrie 2018) funcţia de director al Direcţiei de Operaţii.
Oficial, ruşii nu (re)cunosc nimic!
Ministerul rus de externe a încercat să minimalizeze efectul trădării, precizând că Oleg Smolenkov era un funcţionar mărunt, fără acces la date confidenţiale sau în cercurile Kremlinului. Cu toate acestea, câţiva funcţionari au fost sancţionaţi disciplinar, întrucât au avizat deplasarea familiei Smolenkov în Muntenegru, în pofida restricţiilor impuse după deteriorarea relaţiilor dintre Moscova şi Podgoriţa (acuzele privind tentativa de asasinare a premierului muntenegrean).
Totodată, şeful diplomaţiei de la Moscova s-a adresat oficial Interpolului cu privire la „dispariţia unor cetăţeni ai Federaţiei Ruse pe teritoriul altui stat…şi prezenţa acestora în Statele Unite”.
Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a afirmat că nu ştie dacă vreunul dintre angajaţii Ambasadei prezidenţiale ar fi fost în slujba CIA, precizând: „Personal, pot doar să confirm că un asemenea angajat a existat şi a fost concediat, însă nu ştiu dacă a fost sau nu spion. Serviciile de informaţii şi securitate ale Rusiei vor clarifica acest subiect”.
La rândul său Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de externe, a menţionat că presupusul spion „nu a jucat nici un fel de rol în aşa-zisul amestec rusesc în alegerile din SUA, pentru că, de fapt, nu există asemenea ingerinţe”.
Alertă de gradul zero la FSB
Serviciul Federal de Securitate (Federaţia Slujba Bezopasnosti – FSB) nu a rămas insensibil la dezvăluirile mass-media referitoare la afacerea Smolenkov şi a dispus măsuri severe pentru refacerea dispozitivelor de securitate la Kremlin. Astfel, la 19 septembrie 2019, Aleksander Manzhoşin a fost destituit din funcţia de şef al Departamentului de politică externă al Administraţiei prezidenţiale şi înlocuit cu ambasadorul Igor Neversov. Anterior, Serghei Prihodko, şeful aparatului guvernamental, a fost retrogradat, locul său fiind luat de Konstantin Şuişenko, general cu ştate vechi în structurile ruse de securitate. Pe de altă parte, în Direcţia de control a fost adus „sânge proaspăt” din FSB, care a luat la puricat întregul personal al Administraţiei prezidenţiale şi a impus noi reguli cu privire la criteriile necesare pentru accesul la date cu caracter secret de stat, printre care figurează acum veridicitatea declaraţiilor de avere şi modalitatea de dobândire a bunurilor personale. Nimeni nu ştie, dar putem bănui, care va fi soarta ambasadorului Iuri Uşakov, şeful soţilor Smolenkov, pe care i-a promovat şi protejat până la plecarea lor în „excursia” din Muntenegru.
Cât de puternice (mai) sunt serviciile secrete ale Rusiei?
Paradoxal, poate, puterea Moscovei nu se bazează doar pe arma nucleară, forţa sa militară sau resursele energetice, ci şi pe profesionalismul ofensiv al spionajului rus.
Modul de organizare, funcţionare şi acţiune al serviciilor ruse de informaţii şi securitate (misiuni, mijloace şi metode de muncă etc.) este aproape similar cu cel al structurilor occidentale de intelligence, cu o singură – dar semnificativă – deosebire: primele acţionează în logica războiului şi a confruntării agresive din vremurile ce le credem de mult apuse.
Spionajul rus se numără printre puţinele structuri de intelligence care pun accentul pe munca clasică, pe acţiuni cu bătaie lungă, profesionist pregătite şi cu ţinte precise, iar rezultatele sunt pe măsură. În majoritatea serviciilor secrete occidentale, peste 90% din informaţii provin din surse publice, procent care, pe vremea KGB, nu depăşea 25% (acum, probabil, procentul a mai crescut, dar nu prea mult).
Poate şi de aceea, mai în glumă sau nu, graţie surselor de nivel, se spunea că preşedintele KGB avea pe birou faimosul „President’s Daily Briefings” în acelaşi timp în care era prezentat preşedinţilor Ronald Reagan sau George Bush! Fără a face apologia serviciilor secrete ruse, reamintim totuşi că operaţiunile ofensive de succes ale structurilor de intelligence occidentale pe frontul de est (adică recrutări clasice) se pot număra pe degete şi că „loviturile” date de CIA, M16 sau DGSE au constat în serviciile aduse de unii agenţi voluntari sau transfugi (Robert Hanssen – FBI, Oleg Penkovski – M16, Aldrich Ames – CIA, Vladimir Vetrov – DST, pentru a nu aminti decât pe unii dintre aceştia).
La închiderea ediţiei
Aparent fără nicio legătură cu afacerea Smolenkov, angajaţi ai CIA mai înfig o dată cuţitul în profilul moral al preşedintelui Donald Trump, dezvăluind culisele unei convorbiri telefonice între Casa Albă şi preşedintele de acum de la Kiev, rugat să strângă informaţii pentru compromiterea lui Joe Biden, posibil candidat democrat la viitoarele alegeri prezidenţiale din SUA. „Lansatorul de alertă” ar fi un analist al Agenţiei Centrale de Informaţii, care cunoaşte în profunzime politica SUA în Europa şi strategia americană pentru Ucraina. Acesta nu a asistat la convorbirea Trump-Zelinski, însă cunoaşte bine situaţia, ca urmare a „relaţiilor de cooperare cu alte servicii secrete”.

Distribuie:

Check Also

Scandal la bloc. Trei dintre persoanele implicate în eveniment se aflau în autoizolare

Poliția efectuează cercetări cu privire la un incident care a avut loc, duminică noapte, într-un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *