marți , 7 aprilie 2020
Home / Actualitate / Care e originea evreilor din Europa?

Care e originea evreilor din Europa?

Evreii din Europa îşi au originea într-un amestec de ascendenţe dintre care multe provin de la triburile din Caucaz care s-au convertit la iudaism, este concluzia unui studiu genetic, publicat recent în revista de specialitate Genome Biology and Evolution, ale cărui concluzii au fost consemnate de Florin Bădescu pentru Agenţia de ştiri Mediafax.

Acest studiu ar trebui, potrivit autorului său, să clarifice controversele despre originea evreilor europeni, care datează de peste două secole.
Evreii de origine europeană, denumiţi aşkenazi, reprezintă aproximativ 90% din cei peste 13 milioane de evrei care trăiesc în prezent în lume.
Potrivit ipotezei renane, aşkenazii sunt descendenţii evreilor care au părăsit Palestina după cucerirea musulmană din anul 638 e.n. Ei s-au instalat mai întâi în sudul Europei, apoi, spre sfârşitul Evului Mediu, aproximativ 50.000 dintre ei s-au deplasat din provincia germană Renania spre Europa de Est.
Controverse
Unii dintre cercetători consideră că această ipoteză de la care a plecat studiul este puţin probabilă, întrucât scenariul este imposibil de demonstrat în termeni demografici. O astfel de trecere ar presupune o explozie a populaţiei evreilor din Europa orientală de la 50.000 de indivizi, în secolul al XV-lea la aproximativ opt milioane de persoane, la începutul secolului XX. Rata de natalitate ar fi fost astfel de 10 ori mai mare decât rata de natalitate a populaţiilor locale non-evreieşti. Şi acest fapt ar fi trebuit să se producă în ciuda dificultăţilor economice, a bolilor, a războaielor şi a progromurilor care au devastat comunităţile evreieşti.
Rezultatele ştiinţifice
Încercând să clarifice lucrurile, autorii acestui studiu, publicat în revista britanică Genome Biology and Evolution, au comparat genomurile (genele care alcătuiesc patrimoniul genetic) a 1287 de indivizi neînrudiţi între ei, provenind din opt grupuri de populaţii evreieşti, cu genomurile a 74 de persoane din afara comunităţii evreieşti.
Geneticianul Eran Elhaik, de la Şcoala de sănătate publică John Hopkins, din oraşul american Baltimore, a analizat cu mare atenţie datele obţinute, în căutarea mutaţiilor suferite în codul ADN, asociate cu originea geografică a unui grup.
Aceşti indicatori au fost deja folosiţi în trecut, pentru a face lumină asupra originii bascilor şi a pigmeilor din Africa australă.
Caucaz – regiunea de provenienţă
În rândul evreilor din Europa, geneticianul a descoperit semnături ancestrale care indică foarte clar regiunea Caucaz şi, într-o mai mică măsură, Orientul Mijlociu. Aceste rezultate, spune Eran Elhaik, sprijină teoria rivală ipotezei renane, cunoscută sub numele de „ipoteza khazară”. Potrivit acestei teorii, evreii din Europa orientală descind din acei khazari – un amestec de clanuri turce care s-au instalat în Caucaz în primele secole ale erei noastre şi care, influenţaţi de evreii din Palestina, s-au convertit la iudaism în secolul al VIII-lea.
Evreii khazari au construit un imperiu înfloritor, atrăgându-i pe evreii din Mesopotamia şi din Imperiul Bizantin. Ei au prosperat atât de mult, încât au început să se extindă şi să înfiinţeze colonii în regiunile unde se află astăzi Ungaria şi în România, plantând astfel seminţele unei diaspore vaste. Însă imperiul khazar s-a prăbuşit în secolul al XIII-lea, atacat de mongoli şi slăbit de epidemiile de ciumă neagră
Evreii khazari au fugit spre vest, instalându-se în regatul polonez şi în Ungaria, unde competenţele lor în finanţe, economie şi politică au fost foarte apreciate. Potrivit ipotezei khazare, ei s-au răspândit apoi în Europa centrală şi în cea occidentală.
„Am ajuns la concluzia că genomul evreilor din Europa este un mozaic al unor populaţii străvechi, inclusiv khazari iudaizaţi, evrei greco-romani, evrei din Mesopotamia şi din Palestina”, a declarat Eran Elhaik. „Structura populaţiei lor a fost formată în Caucaz şi pe malurile Volgăi, cu rădăcini care se întindeau până în regiunea Canaan şi pe malurile Iordanului”, a adăugat acelaşi genetician.

Distribuie:

Check Also

Eutanasia este moral greşită

La sfârşitul lunii octombrie 2019, papa Francisc a primit în audienţă o delegaţie a celor …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *