luni , 6 aprilie 2020
Home / Tara de dincolo de tara / Când se vor întâlni politicile externe ale lui Igor Dodon și Maiei Sandu

Când se vor întâlni politicile externe ale lui Igor Dodon și Maiei Sandu

Încercările de a evita confruntările geopolitice în Republica Moldova iau forme ciudate, grotești. Nu numai politicienii socialiști și cei din ACUM sunt prinși în acest joc, nu numai Dodon și Sandu par să se fi înțeles asupra unei diviziuni a muncii în chestiunile de politică externă, președintele fiind angajat în relațiile cu Rusia, iar premierul – în relațiile cu Occidentul. Chiar și presa selectează evenimentele în funcție de preferințele geopolitice.
Săptămâna trecută, de exemplu, presa de limbă rusă, cu unele excepții ce confirmă regula, s-a concentrat preponderent pe cel de-al doilea forum economic moldo-rus, cu participarea lui Dodon și a vicepremierului rus Dmitri Kozak, arătându-se mai puțin interesată de vizita în SUA a unei delegații guvernamentale conduse de Maia Sandu. Iar presa de limbă română a preferat să urmărească cu sufletul la gură itinerarul premierului la Washington, ignorând demonstrativ prezența în Chișinău a unei impunătoare delegații ruse, în frunte cu Kozak.
Alianța ACUM-PSRM eșuează să unească cetățenii Republicii Moldova în jurul unei politici externe „echilibrate”, „nici cu unii, nici cu alții”. De fapt, reprezentanții blocului ACUM nici nu își propun acest scop, declarând tranșant că implementarea Acordului de Asociere cu UE și integrarea europeană rămâne obiectivul lor prioritar. Sintagma „integrare europeană” se regăsește, ca denumire a unui compartiment, în „înțelegerea politică” semnată recent de Igor Dodon, Zinaida Greceanîi și Maia Sandu, care stabilește „obiectivele tranzitorii” ale guvernării ACUM-PSRM. Aceasta mai prevede „consolidarea dialogului politic cu UE” și „extinderea formatelor de cooperare cu UE”, în timp ce, referitor la CSI, se spune că „părțile vor continua cooperarea în contextul acordurilor economice, sociale și culturale în cadrul Comunității Statelor Independente și altor acorduri semnate de Republica Moldova”. Guvernarea se mai angajează să depună efort pentru „normalizarea relațiilor politice și economice cu Federația Rusă, asigurând respectarea reciprocă a intereselor naționale”. Aparentele cedări de ordin geopolitic în favoarea ACUM, Dodon le compensează pe plan propagandistic, punând la îndoială perspectiva admiterii Republicii Moldova în UE, declarând că viitorul nostru e în Uniunea Eurasiatică, unde sunt „frații” lui, iar, mai recent, după întâlnirea Macron-Putin, el vorbește despre rolul activ al Republicii Moldova în proiectul „Europa Mare”, de la Lisabona la …Vladivostok.
Comentând forumul economic moldo-rus, Dodon și-a bucurat simpatizanții cu desfășurarea unui „proces rapid și reușit de resetare” pe termen „îndelungat” a relațiilor dintre Moldova și Rusia, deși în realitate mai este mult până acolo. Moscova încă nu și-a anulat deciziile punitive față de Republica Moldova, după ce Chișinăul a semnat Acordul de Asociere cu UE. Le va anula când o va vizita Maia Sandu? Dânsa a promis să meargă la Moscova, dar se vor întâlni acolo politicile externe ale președintelui și prim-ministrului sau la NewYork, unde pleacă Dodon, pentru a ține un discurs în cadrul Adunării Generale a ONU? Va cere Maia Sandu, la Moscova, anularea embargourilor, retragerea necondiționată a trupelor ruse sau va asculta, ca Nicu Popescu, lecții despre cum apără Rusia pacea pe Nistru și cât de mult a împiedicat-o Plahotniuc să deschidă piața rusă pentru fructele și legumele moldovenești? Va protesta Dodon, la New York, împotriva staționării ilegale a trupelor ruse pe teritoriul nostru, în pofida „neutralității” Republicii Moldova? Va denunța aplicarea bâtei economice de către Rusia împotriva unui stat „suveran și independent”? Puțin probabil.
Întrebat de jurnaliști de ce la forumul moldo-rus nu s-a discutat problema transnistreană, Dmitri Kozak a spus că Moscova nu abordează tema pentru a păstra „fragila coaliție” dintre PSRM și ACUM: „Nu trebuie să ne grăbim în chestiunea transnistreană, e mai important să păstrăm coaliția”. De ce protejează Rusia fragila coaliție ACUM-PSRM, când, după cum s-a lăudat Dodon, el poate aduna o majoritate parlamentară într-o săptămână? Răspunsul e simplu: fiindcă, în condițiile unei guvernări socialiste, „normalizarea” relațiilor dintre Republica Moldova și Rusia s-ar numi re-ocupare, ar provoca temeri pentru securitatea Ucrainei, cu reacții de împotrivire din partea Occidentului, pe când, în condițiile unei guvernări „hibride”, același efect se obține în aplauzele UE și SUA.

Distribuie:

Check Also

Dodon vrea de la ONU neutralitate militară pentru Republica Moldova

În numărul trecut al publicației „Ziarul Ploieștii” ne întrebam când se vor întâlni politicele externe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *