fbpx
24.4 C
Ploiești
marți, 4 august, 2020
Acasă Actualitate Bogaţii se vor îmbogăţii şi mai mult şi vor emigra

Bogaţii se vor îmbogăţii şi mai mult şi vor emigra

În vreme ce scandalurile de spălare de bani fac vâlvă în presă şi furia publică ia amploare din cauza sumelor nejustificabile de bani care se revarsă în ţările şi băncile europene, guvernele vor merge într-una din două direcţii, fie îi vor curta pe ultra-bogaţii lumii, fie le vor face viaţa mai dificilă, este concluzia OCCRP.
Între timp, peste un sfert dintre cei mai bogaţi indivizi de pe planetă intenţionează să emigreze, de teama riscurilor economice la care îl supune propria ţară. Acestea sunt concluziile Avuţiei Knight Frank pe 2019, publicat luna trecută, care analizează şi încearcă să prezică posibilul comportament al celor aproape 199.000 de indivizi din întreaga lume care au o avere de peste 30 de milioane de dolari – desemnaţi drept „indivizi cu valoare netă ultra-ridicată” (UHNWI).
„Pe măsură ce averile se măresc, guvernele se vor stabili în 2019 în două tabere: prima va încerca să atragă mai multe averi; a doua va căuta să le respingă”, a scris în raport, firma de consultanţă.
În prima tabără, afirmă ea, sunt guverne precum cel italian, care a adoptat recent o nouă schemă fiscală, în virtutea căreia bogaţii îşi pot stabili reşedinţa oficială fiscală în ţară, trebuind în schimb să plătească doar o taxă fixă de 100.000 de euro pentru toate veniturile lor care nu sunt realizate în Italia.
Respingerea averilor, conform raportului, se observă în locuri precum Singapore, Australia, Noua Zeelandă, Canada şi Regatul Unit, care îi vor obliga pe „non-rezidenţii bogaţi să sară peste obstacole din ce în ce mai mari, pentru a le accesa pieţele imobiliare”.
Singapore a mărit vara trecută impozitele pe proprietăţile rezidenţiale pentru non-rezidenţi, iar Regatul Unit tocmai a anunţat nişte reforme încropite în grabă privind propria sa schemă a vizelor de aur, care prevăd examinări mai exigente ale surselor averii pentru cei ce solicită vize de nivel 1 prin investirea a peste două milioane de lire sterline în economie.
Totuşi, având cea mai mare populaţie de UHNWI din lume, Londra va rămâne centrul mondial al bogăţiei şi în 2019, urmată îndeaproape de New York, conform firmei de consultanţă City Wealth Index.
Studiul prezice, de asemenea, că schemele de investiţii pentru dobândirea cetăţeniei ori dreptul de reşedinţă, adică aşa-zisele vize de aur, vor deveni din ce în ce mai populare, în ciuda faptului că sunt atacate în unele jurisdicţii.
„Un număr în creştere de scheme de investiţii pentru dobândirea cetăţeniei şi reşedinţei apar pe tot globul – cele mai noi fiind introduse în Moldova şi Muntenegru”, afirmă raportul. Cauza fenomenului, arată el, o reprezintă riscurile economice de pe pieţele în curs de dezvoltare. Raportul a constatat că peste 26% dintre UHNWI monitorizaţi plănuiau să emigreze definitiv, iar 36% dintre ei deţin deja un al doilea paşaport. Cum numărul existent de ultra-bogaţi e de aşteptat să devină şi mai mare în anul următor şi cum el va creşte cu 22% în următorii cinci ani, investiţiile lor se diversifică. Dacă în deceniul trecut erau la modă achiziţiile de automobile clasice, opere de artă şi proprietăţi imobiliare, interesul pentru obiecte de colecţie se va extinde în noi domenii, cum ar fi un anume tip de active lichide, conform raportului.
Alături de monede rare şi maşini de epocă, soiurile rare de whisky şi-au făcut acum intrarea în indicele activelor de lux Knight Frank. Valoarea lor a crescut cu 582% în ultimii 10 ani, noul record fiind de 1,2 milioane de lire sterline pentru o singură sticlă. Ceasurile, pe de altă parte, şi-au mărit valoarea cu numai 73%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Lucrările de la Azuga sunt în grafic

Compania Națională de Investiții a dat garanții că șantierul de la Azuga se află în grafic, iar lucrările de consolidare a versantului stâng Sorica...

O persoană a fugit din Gornet, localitate aflată în caRAntină zonală, ca să meargă… la mare

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Bălțești s-au autosesizat, cu privire la faptul că o persoană din satul Gornet, localitate care se află...

Copil în vârstă de 11 ani, înecat în râul Teleajen

Pompierii militari au fost solicitați să intervină după ce un băiat în vârstă de 11 ani s-ar fi înecat în râul Teleajen, în zona...

Garduri electrice împotriva animalelor sălbatice

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat în dezbatere publică un nou program, în premieră în România, „Conservarea biodiversității prin coexistența dintre om și...

Noi controale în Prahova. Verificări la terase, în parcuri și în mijloace în comun

Aproximativ 270 de polițiști, jandarmi, polițiști locali și reprezentanți ai instituțiilor de control au efectuat noi controale pentru verificarea modului de respectare a măsurilor...

Accident pe DN1B, la ieșire din Loloiasca spre Mizil. Trei auto implicate

Accidentul rutier s-a produs, potrivit primelor cercetări, după ce o femeie în vârstă de 41 de ani, care se deplasa la volanul unui autoturism,...