7.9 C
Ploiești
joi, 18 aprilie, 2024
spot_img
AcasăInterviu”Baschetul nu se conduce din turnul de fildeș, trebuie să asculți nevoile...

”Baschetul nu se conduce din turnul de fildeș, trebuie să asculți nevoile cluburilor și să ajuți jucătorul român!”

Cătălin Burlacu, fostul jucător al Asesoft-ului Ploiești, cere reforma baschetului românesc. Și nu doar că o cere, ci are de gând să facă, de aceea și-a depus candidatura la președinția Federației Române de Baschet. Am stat de vorbă cu fostul sportiv și am pus degetul pe rănile acestui sport, am aflat nu doar de problemele existente, dar și ce soluții propune Burlacu. Și am mai aflat și că, deși sportul se spune că e guvernat de fair-play, alegerile actuale par să se desfășoare sub zodia jocurilor de culise. E practic, spune fostul mare baschetbalist, o cursă unde nu toți participanții pornesc cu șanse egale.

Cine sau ce v-a convins să candidați la președinția federației române de baschet?
Vă dați seama, lumea baschetului nu e atât de mare, ne știm de atâția ani, mulți dintre contracandidații mei și cei care au fost diriguitorii acestui forum, ne știm. Și m-a determinat lipsa de reacție a celor care au condus până acum, vis-a-vis de ceea ce se întâmplă în baschetul european și paralela pe care o putem face, față de unde e acum baschetul românesc. Nu-mi place delăsarea și nu-mi place lipsa de reacție la ceea ce este nou, la ceea ce este modern și a merge spre performanță, pentru a crea un nou environment, dacă pot spune așa, pentru tinerii baschetbaliști.
Spuneați ceva de o reformă în baschet…
Da, sunt foarte multe lucruri de făcut, sunt lucruri pe care le știu și ei, foștii și actualii, dar pe care nu le-au pus în practică. Și acum bate, așa, un curent de schimbare și din ce am observat eu, lumea își dorește această schimbare. Acum cine va urma să câștige aceste alegeri, vom vedea.
Ce trebuie schimbat, ce s-a făcut prost până acum?
În primul rând, trebuie creată infrastructură, pentru a performa trebuie creată infrastructură. Pentru a crea infrastructură trebuie să ai o echipă competitivă, care să aplice pentru niște fonduri europene, o echipă de marketing care să meargă să aducă bani în acest for, trebuie să ai o echipă care să știe să facă lobby înspre și dinspre MTS, trebuie aplicat corect și echidistant pentru toate cluburile, trebuie ajutate, trebuie coborât din turn, dacă vreți să mă exprim în felul ăsta, fiindcă lumea așteaptă să te apleci și către ”țară”, practic, nu numai către București, deși și Bucureștiul e suferind rău de tot. Ca și în celelalte sporturi, baschetul e văduvit de o arenă de anvergură, de terenuri de pregătire, care să fie la dispoziția tuturor baschetbaliștilor.
Să zicem că ați câștigat și mâine începeți, care e primul lucru pe care îl veți face?
Devine deja o stereotipie cu această întrebare, hahaha… Nu poți să faci nimic peste noapte, de a doua zi, lumea trebuie să înțeleagă asta. Trebuie făcut un audit, trebuie analizat exact-exact, serios, ce a fost până acum bun și unde suntem în acest moment, ce moștenire primim sau ce nu primim și de unde trebuie plecat. Trebuie, cum am și spus mai devreme, întemeiată o echipă serioasă, pe competențe care
într-adevăr să tindă către acel țel comun de a mișca baschetul românesc și de a face niște pași către viitor, o pregătire serioasă pe două cicluri olimpice, pe două părți de câte patru ani în care să avem suflu baschetbalistic și un curent continuu, de jucători tineri care stau să vină din doi în doi ani.
Eu ies puțin din stereotipia de care ziceați mai devreme și vă întreb ceva mai din miezul baschetului. Auzeam recent faptul că în ultimii ani au fost mulți baschetbaliști români care s-au retras la câțiva ani de la terminarea junioratului. Unul dintre motive ar fi acela că n-au prea avut loc la echipe de club, din cauza infuziei de jucători străini…


Sunteți foarte bine informată și ați pus foarte bine problema încât îmi este ușor să dau un răspuns. S-a creat această regulă obligatoriu cu un jucător român pe teren și restul până la șase străini în componența echipei, ceea ce, dacă mă întrebați pe mine, pentru echipele statutare, care doar joacă în campionatul românesc și nu joacă în cupele europene, este într-adevăr, un pic cam mult. Într-adevăr, jucătorul român nu este favorizat de această regulă, decât jucătorul tânăr, până în 23 de ani, e favorizat. Și atunci, fiind antrenor în ultimii doi ani, am explicat inclusiv jucătorilor români, că nu e vina antrenorului că nu-i folosește atât cât ar vrea pe teren, fiindcă acel loc e împărțit de 6 jucători! În componență sunt 12 jucători, 6 români și 6 străini, marea majoritate a echipelor așa se alcătuiesc. Și atunci 6 jucători români stau pe un singur loc eligil de a juca pe parchet și 6 străini se împart la 4 locuri pe parchet, rotația mult mai mare, minutajul mult mai mult, și de aceea suferă vădit jucătorul român la ceea ce înseamnă evoluția sa în contextul baschetablistic, în condițiile în care el trebuie să fie cât mai mult în teren să-și arate valoarea. E foarte dificil în minutele pe care le au la dispoziție să arate ceea ce pot ei, și ulterior ajung unii jucători să joace la echipa națională decât la echipa de club, și asta vă dați seama că nu e o normalitate.
Am venit cu o alternativă – dacă ei au stabilit această regulă – și le-am trimis și mailuri, că nu e vreun secret, să organizeze gen nu știu o ”cupă a românului”, a românașului, cum au denumit și cei de la handbal Liga Florilor, Liga Zimbrilor și să joace patru români pe teren și un străin, și să nu fie doar două-trei meciuri în care să se ajungă repede la un Final Eight sau Final Four, și să se joace tip turnee, dacă în campionat se joacă în weekend, turneele să se joace în timpul săptămânii și atunci românii să joace 5-6 turnee în care evident minutele lor se înmulțesc și ei să aibă posibilitatea să arate ceea ce știu ei pe teren și să nu se lase astfel gap-urile astea ca ei să poată să renunțe la baschet, practic, nemaiavând satisfacții. Pentru că nemaiavând satisfacția jocului, a remunerației către care tind, nu prea mai au vânt în pupă și prea mare încredere, oricât de pozitivi ar fi, motivația dispare pas cu pas, dispare plăcerea și apare orientarea către altceva.
Se poate face ceva?
Sunt alternative, trebuie să ajutăm jucătorul român, ei trebuie să înțeleagă, trebuie făcute niște cadre tip, trebuie și remunerați, trebuie reglat și acest aspect, trebuie făcut nu știu dacă nu chiar un sindicat al jucătorilor, dar aș propune din an în an câte doi dintre cei mai reprezentativi jucători care să și înțeleagă unele aspecte, să fie cei care explică mai departe jucătorilor români ceea ce am vrea să punem în plan spre binele lor, iar cu răbdare cred că se vor îndrepta și aceste lucruri. Părerea mea e că există alternative, dar nu au fost aprofundate și gândite încât să nu se ajungă la aceste aspecte.
Am observat și că e o modă cu jucători naturalizați. De ce se întâmplă asta?
Încercarea febrilă de a petici o echipă națională, văduvită de valoare, ca să spun cinstit, pentru că trebuie să fim realiști, nu avem mari valori. Și cu tristețe vă spun că am observat și crearea unui lăcaș de căldură mioritică, jucătorul român nu prea își mai dorește să ajungă să joace prin Italia, prin Franța, nu mai vrea să se autodepășească, îi place sistemul ăsta călduț, și de aceea diriguitorii baschetului românesc au ales să naturalizeze pe repede înainte și la 35 de ani, și la 3O de ani, niște jucători care, mda, au o valoare. Având în vedere însă că regula FIBA nu permite decât folosirea unui singur jucător naturalizat, ei au trei sau patru, nu e un mare plus la echipa națională, mai mult ajută echipele de club. Nu e vreun mare ajutor pentru națională.
De ajutor ar fi probabil să fie crescuți copiii, să fie atrași către baschet, nu?
Exact. Copii care acum sunt la 8-1O ani, peste 8 ani, pot fi aruncați în luptă și atunci știi măcar că i-ai crescut, că ai avut așa, câteva sute, împărțiți pe zone din țară, pe care i-ai monitorizat de la vârste fragede, știi exact pe ce stai, știi exact evoluția lor, știi exact tot, tot, tot.
Au fost alegeri cu scandal prin diverse federații, cum credeți că vor decurge lucrurile aici, la baschet? Vă temeți că ar putea exista jocuri de culise?
Există! Pentru că au făcut modificări de statut, au redus numărul de votanți de la 280 la o sută și un pic, cluburile afiliate sunt în număr de 280, au venit cu niște criterii absolut aberante. Vezi Doamne, dacă n-ai participat la competiții, în condițiile în care ei n-au organizat competiții cluburilor de juniori, aceste cluburi suferă, sunt văduvite și de competiții și de dreptul de a vota, multe, sunt multe.
Adică s-a modificat statutul acum, înainte de alegeri?
Da, acum înainte de alegeri, într-o adunare a lor, nu știu, adunare, prin pixul secretarului general, au privat practic vreo două sute de cluburi de dreptul de a alege.
Se fac cărțile pentru cineva anume?
Asta clar, în sensul ăsta s-a și făcut modificarea…
Din câte știu, actualul președinte nu mai candidează.
Actualul președinte nu mai participă, participă însă prelungirea mâinii sale, în strategia lor, un schimb Putin-Medvedev.
Din ce ați discutat cu alegătorii în campanie, ce semnale aveți?
Da, există un curent care dorește schimbare. Lumea s-a săturat de atâta nepăsare și nebăgare în seamă, și neaplecare, către baschet. Oricâtă pandemie a fost, toată lumea a mai încercat să miște, greu, foarte greu, dar au încercat, dar baschetul este ultimul sport care a rămas cu mâinile încrucișate, utându-se la celelalte sporturi, care au dat drumul.
Și ca să revin la partea cu alegeri neconforme, aceste alegeri se pot contesta la tribunal, la MTS, se poate ajunge chiar la dizolvarea federației, să sperăm că nu vom ajunge chiar pe acolo și vom continua cu proiecte frumoase pentru baschetul românesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole recente