11.3 C
Ploiești
vineri, 24 septembrie, 2021
Acasă Mozaic Inedit BANII TĂI, RISIPA STATULUI

BANII TĂI, RISIPA STATULUI

Taxe ciudate în România: pe linişte, pe copaci sau pe apa de ploaie

     România este patria taxelor şi a impozitelor. Plătim pentru orice, chiar și pentru apa de ploaie. Cu toate acestea, încă visăm la drumuri bune, sistemul sanitar abia respiră, companiile de stat merg pe pierdere şi produc doar şomeri. Paradoxal, nimeni nu răspunde pentru toate acestea, iar buzunarul românului pare un sac fără fund. Iar acum atenție!

     În Plopeni, județul Prahova, firmele plătesc o taxă de 200 de lei pentru stabilirea orarului în care își desfășoară activitatea. Dacă își prelungesc programul, firmele trebuie să achite în plus 100 de lei.

     În Bacău există şi o taxă pe şanţ, plătită de firmele de construcţii. Potrivit Consiliului Local Bacău, toţi constructorii care realizează lucrări de săpare a şanţurilor trebuie să plătească o taxă de până la 2 lei pe metru pe zi.

     În Constanța este percepută o taxă de liniște care poate să ajungă până la 2.000 de lei, în funcție de suprafața pe care o ocupă compania. Banii sunt folosiți pentru plata gardienilor.

     În mediul rural, din 2006, se aplică o lege potrivit căreia fiecare proprietar de cal trebuie să plătească 5 lei pentru fiecare cap de animal pe care îl deține. Banii ajung la Autoritatea Hipică Naţională.

     La Galați, căsătoria înainte de ora 19 se taxează cu 72 de lei, iar după această oră, taxa crește până la 100 de lei. Aceeași taxă se percepe și la Sibiu.

     În Iași, la căsătorie trebuie făcută dovada plantării unui pom sau trebuie plătită „taxă de pom”. Același lucru trebuie să îl faci și dacă dorești să îți înmatriculezi mașina. Pomul trebuie plantat în zone stabilite, mirii fiind asistați de un angajat al spațiilor verzi. Pomul plantat trebuie fotografiat, pe baza pozei se eliberează un certificat și abia apoi căsătoria sau înmatricularea mașinii sunt posibile. Copacii se achizitionează de la primărie.

     La Craiova, oamenii plătesc 51 de bani pe metrul cub de apă de ploaie. De asemenea, o taxă similară se plăteşte şi în Alba Iulia, de 3 lei pe metrul cub de apă. Autorităţile locale justifică această taxă prin faptul că orice cantitate de apă care trece printr-un sistem de canalizare şi epurare naşte nişte costuri.

     În București, taxa pentru ape meteorice este cam 25% din consumul de apă rece. Nu există contoar la ploaie, iar apă meteorică se plăteşte lunar. Se contorizează apa rece, care este plătită o dată, se consideră că 75% din apa rece consumată devine apă uzată care este preluată şi trebuie epurată la care se mai adăugă 25% ape meteorice.

     În Timișoara, firmele care oferă servicii pirotehnice plătesc anual către autorităţile locale o taxă de 200 lei pentru fiecare minut de spectacol cu artificii. Având în vedere că un spectacol de artificii durează cel puţin 10 minute, o firmă trebuie să vireze către Primărie cel puţin 2.000 lei. Motivaţia unei astfel de taxe este că cetăţenii ar fi deranjaţi de artificii.

     În județul Argeș, se plătește o taxă de 20 lei pentru fotografiere și filmare în incinta Primăriei la oficierea casătoriilor.

     Proprietarii care vor să renunţe la sistemul centralizat de termoficare o pot face în sezonul cald, perioadă în care sunt permise debranşările. Motivul: pentru a te încălzi individual, trebuie să plăteşti 500-1.000 de lei, un proiect tehnic de debranşare. În plus, trebuie să achiţi taxa de eliberare a avizului tehnic de 59,34 lei, dar şi costuri efective de debranşare, în funcţie de numărul de etaje ale blocului şi de tipul de legături folosite pentru debranşări.

     Taxa pentru Crucea Roşie este percepută într-un mod cel puţin ciudat. Astfel, 1% din preţul biletelor vândute pentru evenimente culturale, de divertisment şi sportive, concerte, festivaluri, spectacole, filme la cinematografe se duc la Crucea Roşie.

www.digi24.ro

Articolul precedentAVEM O DRULĂ, MARE SCULĂ!
Articolul următorLudovic Orban vrea PNDL III

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

CUPA BĂNEASA EDIȚIA I-A

    Minifotbalul, ca şi alte sporturi de la nivel de amator, a avut de suferit din cauza pandemiei, competiţiile fiind suspendate, dar minifotbalul...

CE AU/ N-AU ÎN COMUN DRAGNEA ȘI NĂSTASE!?

Editorial de Marius Marinescu Amândoi au fost președinți ai PSD. Unul știe introducerile de la cărți, celălalt cuprinsul. Amândoi au făcut pușcărie pentru fapte presupuse a...

Se distribuie pachetele alimentare la Ploiești

    Până pe data de 1 noiembrie 2021, la Ploiești, se distribuie pachetele alimentare, program finanțat din Fondul de ajutor European destinat celor...

Fotbal / Petrolul este lider în Liga 2

    Petrolul 52 Ploiești este noul lider în Liga 2 la fotbal, după ce a învins vineri, pe teren propriu, pe Ripensia Timișoara,...

Săptămână cu accidente rutiere

A intrat cu mașina în semafor, la Câmpina     Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Câmpina au fost sesizați despre faptul că pe Bulevardul Carol...