14.9 C
Ploiești
duminică, 13 iunie, 2021
Acasă Mozaic Inedit Au reuşit să inverseze procesul de îmbătrânire

Au reuşit să inverseze procesul de îmbătrânire

   Oamenii de ştiinţă afirmă că au reuşit să inverseze procesul biologic de îmbătrânire într-un grup de adulţi vârstnici, anunţă News citată de agenţiile de presă din întreaga lume.
Un nou studiu realizat la Universitatea Tel Aviv (TAU) şi Centrul Medical Shamir din Israel arată că tratamentele cu oxigen hiperbaric (HBOT) în rândul adulţilor sănătoşi pot opri îmbătrânirea celulelor sanguine şi încetarea procesului de îmbătrânire. Din punct de vedere biologic, celulele sanguine ale adulţilor chiar întineresc odată cu progresul tratamentelor, afirmă cercetătorii.
Aceştia susţin că au descoperit un protocol unic de tratament cu oxigen într-o cameră hiperbarică, acesta putând inversa două din procesele majore asociate îmbătrânirii şi bolilor: scurtarea telomerilor (regiunile protective aflate la ambele capete ale fiecărui cromozom) şi acumularea de celule bătrâne în organism.
Studiul s-a concentrat pe celulele imunitare care conţin ADN obţinut din sângele subiecţilor, descoperind o alungire cu 38% a telomerilor, precum şi o scădere cu 37% a prezenţei celulelor îmbătrânite.
„Echipa noastră a fost implicată de mulţi ani în cercetări şi tratamente hiperbarice – tratamente bazate pe protocoale de expunere la oxigen de înaltă presiune în diferite concentraţii, în interiorul unei încăperi hiperbarice”, afirmă profesorul Shair Efrati de la Universitatea de Medicină Sackler şi directorul Departamentului de medicină hiperbarică de la Centrul Medical Shamir. „În studiul actual am dorit să examinăm impactul HBOT asupra unor adulţi vârstnici sănătoşi şi să descoperim dacă astfel de tratamente pot încetini, opri sau chiar inversa procesul normal de îmbătrânire la nivel celular.”
Cercetătorii au expus 35 de indivizi sănătoşi cu vârsta de peste 64 de ani unor serii de 60 de sesiuni hiperbarice pe parcursul a 90 de zile. Fiecărui participant i-au fost prelevate mostre de sânge înainte de începerea tratamentului, pe parcursul acestuia şi la o perioadă de timp după încheierea sesiunilor. Cercetătorii au analizat apoi diferitele celule imunitare din sânge şi au comparat rezultatele.
Rezultatele au indicat că tratamentul a reuşit inversarea procesului de îmbătrânire în două aspecte majore: telomerii de la capetele cromozomilor s-au lungit cu 20-38%, în loc să se scurteze, iar procesul celulelor îmbătrânite a scăzut între 11 şi 37%, în funcţie de tipul celulei. „Scurtarea telomerilor este considerată în prezent „Sfântul Graal” al biologiei îmbătrânirii”, afirmă profesorul Efrati.
„Cercetătorii din întreaga lume încearcă să dezvolte intervenţii farmacologice şi de mediu care să permită alungirea telomerilor. Protocolul nostru HBOT a reuşit să facă acest lucru, dovedind că, de fapt, procesul îmbătrânirii poate fi inversat la nivel celular-molecular”, a subliniat Efrati.
„Trei luni de tratament HBOT au reuşit să alungească telomerii la rate cu mult peste orice este disponibil în prezent prin intervenţii asupra stilului de viaţă”, afirmă şi dr. Amir Haddani, co-autor al studiului şi ofiţer medical principal la Departamentul de medicină hiperbarică al Centrului Medical Shamir.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Minutele care au făcut diferența! Ce spun medicii care i-au salvat viața lui Eriksen

Era minutul 43 al partidei Finlanda-Danemarca de la Euro. Aproape de tușă, danezul Eriksen, nederanjat de nimeni, face un pas să preia balonul și...

În 2020, CJ Prahova a suferit foarte tare la proiectele de dezvoltare a județului

Articol de Maria Bogdan      An foarte slab din punct de vedere al investițiilor, la Consiliul Județean Prahova! În 2020, la capitolul transporturi, secțiunea...

Mă doare-n băşcălie!

Pamflet de E. Pilaff Turnător dovedit în instanță, pușcăriaș cu acte, om de afaceri, politician și mogul, Dan Voiculescu, zis și Felix, l-a amenințat cu...

Ali Boumendjel, torturat şi asasinat de armata franceză

    Memoria franco-algeriană este de multă vreme sursă de tensiune. Preşedintele Emmanuel Macron face un gest, a anunţat Palatul Elysee. El a recunoscut,...

Ex-primarul condamnat din Șotriile candidează iar la alegerile locale!

Articol de Maria Bogdan     Pe 20 iunie 2021, în mai multe localități din România, printre care și Șotrile, se organizează alegeri parțiale pentru...

Pepe, dezvăluiri despre divorț: ”Raluca a pus punct!”

După 8 ani de căsnicie și doi copii frumoși, Pepe și Raluca au ajuns la începutul acestui an la final. Au divorțat până la...