8.7 C
Ploiești
sâmbătă, 7 decembrie, 2024
spot_img
AcasăMozaicMinte, trup, sufletAtenţie la plantele toxice!

Atenţie la plantele toxice!

Există plante care conţin substanţe cu efecte puternice, fiind folosite pentru producerea unor medicamente, de aceea nu este bine să le iei la întâmplare. Astfel, mătrăguna şi degeţelul-roşu sunt câteva plante deosebit de toxice, care nu trebuie administrate decât sub strictă supraveghere medicală.

Intern, ARNICA se ia la indicaţia medicului
Arnica are o excelentă acţiune antiinflamatoare şi analgezică, fiind recomandată în special în uz extern, pentru contuzii şi echimoze (nu se aplică pe răni deschise). Administrată intern, arnica are acţiune sedativă, însă nu se ia decât la indicaţia medicului. Dacă se depăşeşte doza de 25 de picături de tinctură de arnică, apar efectele toxice (tulburări gastrointestinale) sau paralizie. Şi tătăneasa trebuie luată doar la indicaţia fitoterapeutului, deoarece planta conţine alcaloizi de pirolizidină, care au acţiune toxică asupra ficatului.
Doza de pelin nu trebuie mărită
Este nevoie de precauţii la administrarea internă a pelinului. Această plantă conţine ulei esenţial, care poate da halucinaţii sau convulsii. De aceea, în caz de lipsa poftei de mâncare sau în constipaţie, nu se bea mai mult de o cană de infuzie de pelin, preparată dintr-o linguriţă de plantă la o cană cu apă. Tratamentul cu pelin nu trebuie să ţină mai mult de trei zile. Gravidele şi cei cu boli nervoase nu au voie să bea ceai de pelin.
Mărul-lupului previne sau favorizează cancerul?
Cercetătorii din trecut au arătat că acidul aristolochic prezent în mărul-lupului recomandă această plantă în tratarea cancerului, prin acţiunea imunostimulatoare. De aceea, această plantă a fost recomandată, în doze mici, în tratarea afecţiunilor maligne. Însă studiile mai noi au arătat că, dimpotrivă, mărul-lupului conţine substanţe care favorizează formarea celulelor canceroase, de aceea, remediile nu ar trebui administrate sub nicio formă.
Seminţele de ricin ne pot otrăvi
Deşi uleiul de ricin are beneficii terapeutice notabile, putând fi folosit cu succes în combaterea constipaţiei, seminţele acestei plante sunt otrăvitoare. Acestea conţin ricină, compus care poate afecta ficatul şi care poate cauza chiar şi deces. O altă plantă cu efect toxic dovedit este spânzul, indicat în special în tratarea afecţiunilor cardiace. Planta poate produce greaţă, vărsături, colici şi convulsii, având efect letal. De aceea, nu se administrează decât preparate farmaceutice pe bază de spânz, atent dozate, doar la recomandarea medicului.
Ai grijă ce medicamente iei!
Unele preparate pe bază de plante pot interacţiona cu medicamentele pe care le iei. Astfel, dacă iei anticoncepţionale, evită sunătoarea, deoarece această plantă poate reduce acţiunea pilulei. Ginkgo biloba nu se ia împreună cu aspirina, pentru că se potenţează efectul anticoagulant, şi nici cu antidepresivele, pentru că poate avea efect toxic.
Dacă iei antihipertensive, nu bea ceai de păpădie, coada-şoricelului sau de lemn-dulce, pentru că se amplifică efectul diuretic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole recente