miercuri , 8 aprilie 2020
Home / Actualitate / Atenţie la lombară!

Atenţie la lombară!

Opt din zece români cu vârsta peste 25 de ani au suferit sau vor suferi la un moment dat de dureri de spate.

Am sesizat cu toţii că în partea de jos a spatelui, în zona şalelor, coloana se curbează uşor spre abdomen. Acea porţiune, numită lombară, este deseori sursă de durere şi disconfort, fiind cea mai solicitată parte: cele 5 vertebre lombare (11-15) suportă greutatea întregului trunchi.
Datorită vertebrelor lombare, care au corpul mai înalt şi mai masiv comparativ cu celelalte vertebre, putem îndeplini activităţi şi mişcări ce presupun forţă şi flexibilitate: ridicări greutăţi, ne răsucim, ne aplecăm. Majoritatea mişcărilor coloanei se petrec la nivelul segmentelor spinale 13-14 şi 14-15, astfel că acestea sunt cele mai expuse osteoartritei. Ultimele două vertebre lombare, 14-15, fiind situate mai jos, suportă mai mult din greutatea corpului faţă de celelalte vertebre lombare, astfel că aici apare cel mai des hernia de disc.
Durerile lombare
Lombalgia desemnează durerile localizate în partea de jos a spatelui (în dreptul şalelor). Majoritatea durerilor de spate au la origine o leziune a unui muşchi din zona lombară, care poate rezulta în urma unei poziţii defectuoase, a unui efort fizic intens (de exemplu ridicarea unui obiect greu), o răsucire greşită a corpului, statul îndelung pe scaun etc. De obicei, aceste dureri dispar în câteva zile sau săptămâni. O altă cauză a durerii lombare este uzarea discurilor, care îşi pierd elasticitatea, astfel încât coloana devine mai rigidă. Uzarea discurilor este favorizată de vârstă, sedentarism, artroză, obezitate, sarcină, fumat, mişcări repetative, poziţii defectuoase, eforturi fizice intense. Uneori pot apărea modificări osoase la nivelul coloanei lombare (proeminenţe osoase sau producerea în exces de ţesut osos) care irită nervii intervertebrali. La unele persoane durerile de oase au la origine hernia de disc, care se poate produce brusc, în urma unui traumatism ori a ridicării unei greutăţi sau se poate instala treptat, ca urmare a uzurii coloanei vertebrale. În hernia de disc, durerile pot iradia pe picior în jos – e vorba de sciatică, cel mai întâlnit simptom al herniei de disc.
Când mergem la medic
Dacă durerea este persistentă şi atât de intensă încât ne limitează activitatea zilnică sau apar simptome îngrijorătoare: slăbirea forţei musculare, amorţeli, înţepături, dificultăţi la mers. Examenul clinic şi analizele pot dezvălui cauza durerii. Dacă este cazul, specialistul va recomanda analize de sânge şi radiografii, pentru a se exclude o fractură, o problemă inflamatorie, o infecţie, osteoporoza. Dar, în 9 cazuri din 10, este vorba de o lombalgie comună, lipsită de gravitate.
Cum se tratează lombalgia
Durerea poate fi uşoară sau severă, poate dura câteva zile sau poate persista mai multe luni, se poate agrava la efort sau la anumite mişcări, poate iradia spre şolduri sau picioare.
Pentru calmarea durerilor supărătoare medicul poate prescrie analgezice, antiinflamatoare, miorelaxante, iar la nevoie poate recomanda injectarea locală de anestezic. Eficiente sunt şi fizioterapia, acupunctura, kinetoterapia. Repausul la pat nu vindecă lombalgia ocazională, aşa cum ai putea crede. Dimpotrivă, cu cât mai repede îţi reiei activităţile obişnuite, cu atât mai repede va ceda durerea.
Criza de lumbago
Este o contractură puternică şi dureroasă a muşchilor paravertebrali, care nu mai permite mişcarea trunchiului. Durerea este intensă şi apare brusc de obicei după un efort fizic intens, ridicarea unei greutăţi, o mişcare greşită sau forţată a spatelui (răsucire, aplecare). Practic, e ca şi cum ai avea coloana „blocată”, nu te poţi apleca şi nici nu-ţi poţi îndrepta trunchiul. Orice tentativă de mişcare trezeşte dureri violente, deplasarea este dificilă, aşezarea sau ridicarea din pat sunt foarte dureroase.
De obicei criza dispare în câteva zile. Se recomandă paracetamol şi miorelaxante, repaus la pat iniţial, apoi mişcare atât cât permite durerea. Căldura locală (pernă electrică, sticlă cu apă caldă) reduce contractura musculară.

Distribuie:

Check Also

Fapte bune

Echipa InfO1 Robotics a Centrului Județean de Excelență Ploiești, împreună cu Deco RAM, Nație Prin …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *