21.6 C
Ploiești
marți, 11 mai, 2021
Acasă Tara de dincolo de tara Atâta timp cât Dodon va fi în libertate, Moldova nu va avea...

Atâta timp cât Dodon va fi în libertate, Moldova nu va avea liniște și pace

Pe ultima sută de metri, cum se vede, și cu câteva zile înainte de a i se pecetlui „obștescul” sfârșit al legislativului de la Chișinău, deputații din majoritatea dodonist-shoristă au fost cuprinși de cele mai disperate convulsii politice. Orbiți de răzbunare, au adoptat trei decizii care aruncă în aer Constituția Republicii Moldova și pun pe jar nu numai cetățenii Republicii Moldova, dar și o bună parte a comunității internaționale. În dimineața de 23 aprilie, din ordinul lui Dodon, legislativul a pus trei bombe la temelia Curții Constituționale de la Chișinău.

Un vot de dragul votului sau din răzbunare?

Așadar, actuala majoritate parlamentară a adoptat în ședința din 23 aprilie curent trei hotărâri prin care se pare că și-a semnat propria sentință de dizolvare. Supărați pe avizul CCM din 15 aprilie prin care Înalta Curte constata circumstanțele constituționale dizolvării Parlamentului, deputații au adoptat, cu 54 de voturi ale PSRM-ȘOR-Pentru Moldova, așa-zisa Declarație cu privire la recunoașterea caracterului captiv al Curții Constituționale a Republicii Moldova și au exprimat vot de neîncredere celor trei magistrați – Domnica Manole, Liuba Șova și Nicolae Roșca. Potrivit judocanului socialist Vasile Bolea, în ultimul timp tot mai des porta-voce a lui Dodon, Shor și Plahotniuc, cei trei magistrați au încălcat jurământul depus în 2019, ignorând „circumstanța existenței în Parlamentul R. Moldova a majorității parlamentare absolut formalizate”, când au votat avizul din 15 aprilie. Iar deputații au obligația de a nu admite „deraierea țării spre dictatură, edificând statul de drept și restabilind democrația în Republica Moldova așa cum este consfințit în Constituție”. În aceeași ședință, din mâneca aceluiași Bolea, majoritatea toxică a mai adoptat, cu 53 de voturi, un proiect de hotărâre prin care au anulat alegerea în funcția de judecător și eliberarea din funcție a președintei CC Domnica Manole, anulând, prin retragere parțială, Hotărârea Parlamentului din 16 august 2019 privind numirea unui judecător la CC. PSRM susține acum că Manole ar fi dat dovadă de lipsă de profesionalism, chipurile picând atunci concursul de selectare ca judecător la CC din partea Guvernului și CSM, neîntrunind criteriul de integritate etc. Dacă e să ne referim la profesionalism și integritate, anume Bolea și toată camarila lui Dodon din legislativ a dat dovadă că le lipsesc aceste calități. Or, potrivit Legii cu privire la Curtea Constituțională, mandatul de judecător al CC încetează în caz de expirare, demisie, ridicare a mandatului sau deces. Cât despre ridicarea mandatului (camuflat de socialiști prin retragere parțială a propriei hotărâri din 2019), poate avea loc în caz de imposibilitate a exercitării funcției din motive de sănătate timp îndelungat și neîntrerupt (mai mult de 4 luni), încălcare a jurământului și obligațiilor funcției, condamnare a instanței judecătorești pentru săvârșirea unei infracțiuni, alte condiții ce nu le întrunește nicidecum Domnica Manole. Iar controlul asupra  încălcării jurământului sau obligațiilor funcționale se efectuează de 2 judecători numiți prin dispoziția Președintelui CC. În acest sens, hotărârea respectivă a Parlamentului nu are niciun efect juridic, decât că e o chichiță politică ridicată la nivel de furtună într-un pahar cu spumă.

Culmea ipocriziei, din cealaltă mânecă Bolea a mai strecurat în plenul legislativului o decizie, adoptată cu 56 de voturi (ale cui să fi fost 2 sau 3 ce nu aparțin majorității toxice?!), prin care, în locul Domnicăi Manole, este numit judecător la CC Boris Lupașco, potrivit unor surse, tatăl finei de cununie a lui Bolea. Dec! Conform celor mai înalte principii de integritate?

Cine este fostul procuror și avocatul Boris Lupașco?

Relația de nășie între Bolea și Lupașco se trag de pe când ambii vâsleau la corabia lui Voronin. Fost anchetator la Procuratura raionului Hâncești, apoi șef al Procuraturii din Anenii Noi în perioada când la șefia administrației publice locale se afla Serafim Urechean, comuniștii i-au făcut ulterior cale la Chișinău, fiind numit în 2002 procurorul municipiului Chișinău. Deși făcea parte din camarila lui Voronin, asta nu l-a încurcat să continue prietenia cu Serafim Urechean, la vremea aceea deja primar general al capitalei. Relațiile de manus manum lavat i-au permis să se căpătuiască cu un apartament în capitală și câteva terenuri pentru case la sol. O investigație jurnalistică îl găsește implicat, împreună cu deputatul comunist Mihai Andronic, în scheme de mușamalizare a unor dosare deschise șefilor de la Întreprinderea de Stat Hâncești-Silva și Ocolul Silvic Onești, implicați în tăierea ilicită a pădurii și comercializarea frauduloasă a unor cantități impunătoare de  lemn. Este învinuit de trafic de influență, intimidarea anchetei și protecționism, ceea ce l-a costat atunci, în 2004, funcția de procuror, dar s-a făcut lesne avocat. Puțin nemulțumit de comuniști, trece împreună cu Bolea și alți camarazi de partid în camarila lui Dodon. Asta referitor la integritate. Cât privește profesionalismul său, Lupașcu nu a fost niciodată judecător, iar foști colegi-veterani de la procuratura municipală l-au luat chiar a doua zi la zeflemea: „Borea, cum ai acceptat, tu doar habar n-ai de jurisprudența constituțională? Spune-le celor de la PSRM-ȘOR că ieri ai fost beat și nu ții minte ce ai făcut”.

Veteranul-procuror Boris Lupașco însă era treaz și prezent în Parlament, așa încât îndată după votul de eliberare din funcție a președintei CC și de numire a dânsului în funcția de judecător al CC, a și fost invitat de spicherul Zinaida Greceanîi la tribuna centrală să depună jurământul. La tot acest giumbușluc din parlament au refuzat să participe atât președintele Maia Sandu, cât și membrii Consiliului Superior al Magistraturii. Iar ex-președintele CC Alexandru Tănase a calificat tot acest caraghioslâc drept „agramatism juridic al PSRM-„ȘOR”, drept „acte descalificante pentru niște politicieni care se respectă pe ei și care respectă valorile statului de drept”.  Dar oare se respectă pe ei și valorile statului de drept?

Pot face valuri cât doresc, dar decizia finală aparține magistraților

Acțiunile PSRM-„ȘOR” din 23 aprilie au pus pe jar se pare un continent întreg. La nici o oră de la consumarea atacului legislativului asupra CCM, Maia Sandu a convocat ședința Consiliului Suprem de Securitate, în cadrul căreia, întru eliminarea „riscului subminării ordinii constituționale”, a solicitat MAI, Inspectoratului General de Poliție, Armatei Naționale „să nu se lase antrenați în acțiuni neconstituționale și să nu îndeplinească ordine ilegale”. A solicitat de asemenea Procuraturi Generale investigarea infracțiunii de uzurpare a puterii în stat din partea majorității PSRM-„ȘOR”. Șefa statului a mai făcut apel la comunitatea internațională să urmărească situația de a Chișinău și să ofere sprijin pentru apărarea democrației în fața tentativelor de subminare a ordinii constituționale. Dar și către socialiști, chemându-i să pună capăt strategiei lor „de a arunca țara în haos după alegerile prezidențiale”. Apelul Maiei Sandu a fost aproape instantaneu susținut de UE, SUA, România, Ucraina, Germania, Franța, Lituania, Marea Britanie, Consiliul Europei, Comisia de la Veneția, care fie și-au exprimat îngrijorarea, fie au condamnat acțiunile anticonstituționale ale legislativului și au cerut anularea deciziilor din 23 aprilie. „Este dificil să ne imaginăm o încălcare mai gravă a Constituției și a independenței CC, decât ceea ce s-a întâmplat în Parlamentul Republicii Moldova”, și-a exprimat îngrijorarea președintele CC din Lituania, Dainius Žalimas. „Acest vot de neîncredere este în contradicție clară nu numai cu articolul 137 din Constituția Moldovei, ci și cu Standardele europene privind justiția constituțională”, a declarat și Gianni Buquicchio, președintele Comisiei de la Veneția, instituție la care mult ce le mai place socialiștilor să facă trimiteri eronate în ultima vreme. Declarații similare au curs până în seară și a doua zi din partea altor înalți oficiali europeni, ca Ursula vor der Leyen, președinta Comisiei Europene, Charles Michel, președintele Consiliului European, Dereck Hogan, ambasadorul SUA la Chișinău, Peter Michalko, Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, toți criticând hotărârile majorității PSRM-„ȘOR” vizând Cutea Constituțională și făcând apel către forțele politice din Moldova să respecte constituția.

Pe interior majoritatea experților în drept constituționali (cu excepția a doi ex-președinți a CC, Victor Pușcaș și Dumitru Pulbere, până mai ieri sfătuitori ai lui Dodon privind modificarea Constituției), au criticat și ei atacul majorității PSRM-„ȘOR” asupra judecătorilor constituționali, iar deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a atacat în aceeași după amiază la CC hotărârile aceleiași  majorității, calificându-le ca o tentativă de lovitură de stat din partea lui Dodon. Aceeași calificare –  tentativa de uzurpare a puterii de stat de către un grup de deputați în parlamentul Republicii Moldova – s-a regăsit și în apelul Platformei Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic, lansat chiar la primele ore după votul anti-CC din legislativ.

Doze de vaccin epuizate și cătușe neaplicate

Pusă la adăpostul oamenilor legii, dar și a unui mare număr de deputați din opoziție, activiști civici și simpli cetățeni, până în seară  CC a suspendat hotărârile majorității PSRM-„ȘOR” privind revocarea Domnicăi Manole din funcția de magistrat al CCM și numirea lui Boris Lupașco judecător la CCM. Luni, 26 aprilie, și plenul Înaltei Curți a confirmat decizia emisă vineri de președintele ad-interim a CC Liuba Șova, iar marți CC le-a declarat anticonstituționale. Până miercuri, când se așteaptă decizia CC privind anularea stării de urgență, zeci de manifestanți, în mare parte susținători ai PAS, cu lozinci „Noi nu cedăm! Dodon, la pușcărie! Jos trădătorul! Anticipate!”, vor apăra magistrații CCM pentru preîntâmpina deputații din coaliția PSRM-ului să întreprindă alte acțiuni anticonstituționale.

Între timp, după ce a terfelit în fața cetățenilor Parlamentul ca instituție, Igor Dodon i-a cerut Maiei Sandu să inițieze consultări pentru depășirea crizei politice. Autorul moral al actelor de încălcare a liniilor roșii, după cum a fost calificat de toată lumea de bună credință, cu câteva ore înainte ca deputații din camarila sa să declanșeze comicăria din legislativ, posta un filmuleț video de pe Aeroportul Internațional Chișinău, anunțând că efectuează o vizită fulger la Moscova, de unde urma să vină „cu multe noutăți bune pentru cetățenii Republicii Moldova, pe care demult le așteptați”. S-a întors „victorios”, cu 142 mii de doze de vaccin „Sputnic V” (din cel 182 mii promise), oferite chipurile personal de Vladimir Putin la insistența liderului socialist. Dar care, numărate la Ministerul Sănătății, s-au dovedit a fi doar 71 de mii. Dintre care 30 de mii au plecat direct spre Tiraspol, ocolind autoritățile de la Chișinău. Acum Dodon vine cu 5 propuneri către Maia Sandu: inițierea de urgență a dialogului instituțional între Parlament și instituția prezidențială, stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate, imediat ce dinamica pandemiei va înregistra o diminuare sigură, adoptarea actelor necesare pentru asigurarea bunei desfășurări a alegerilor anticipate, inclusiv alocarea mijloacelor financiare, elaborarea foii de parcurs privind gestionarea situației economice, sociale și pandemice pe durata următoarelor luni până la anticipate și formarea noului guvern, crearea unei comisii comune de reformă constituțională, cu asistența experților Consiliului Europei. Și cum răspunsul întârzie, l-a trimis pe baricade pe liderul fracțiunii parlamentare a PSRM, Corneliu Furculiță, cu un apel public similar către liderul interimar al PAS, Igor Grosu, pentru a iniția negocieri în privința declanșării alegerilor anticipate. „Suntem deschiși de a discuta, negocia și a ne înțelege absolut pe toate procedurile, inclusiv data desfășurării acestora, actele legislative necesare pentru a aproba inclusiv resursele financiare necesare pentru desfășurarea alegerilor anticipate”. Iar la miezul  zilei de luni – colac peste pupăză:  Boris Lupașco a renunțat la funcția de judecător CC. „În legătură cu bulversarea societății în rezultatul adoptării la 23.04.2021 de către Parlament a Hotărârii de numire a subsemnatului în funcția de judecător al Curții Constituționale, urmărind scopul instaurării liniștii în societatea la maxim antagonistă prin declarațiile populiste ale unor politicieni și pretinși formatori de opinie, dar și neacceptând lezarea în continuare a imaginii Înaltei Curți, solicit respectuos anularea actelor care au stat la baza desemnării în această funcție în legătură cu renunțarea benevolă de la mandatul încredințat”, scrie Lupașco în declarația sa adresată Parlamentului și Curții Constituționale. Mai este nevoie de o altă recunoaștere că puciul socialiștilor a eșuat?

Acum și Procuratura Generală, după ce a recepționat pe 26 aprilie adresarea deputaților Sergiu Litvinenco și Virgiliu Pâslariuc prin care solicită examinarea faptelor de uzurpare a puterii de stat (deciziile legislativului raport cu CC) și tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate, precum și în urma solicitării Maeii Sandu la ședința CSS din 23 aprilie, dă asigurări că „având în vedere rezonanța social-sporită a faptelor sesizate, va examina în ordine prioritară și în regim de urgență acest caz și va dispune o soluție legală”. Poate că mai prioritar ar fi fost să-i pună cătușe lui Dodon direct la aeroport, la întoarcere de la Moscova? Or, atâta timp cât liderul socialist e la libertate, Moldova nu va avea liniște și pace.

Nicolae MISAIL,
Chișinău

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Semnificaţia zilei de 9 mai

În evoluţia milenară a poporului român, evenimentele de la 9 mai 1877 şi 9 mai 1945, precum şi Ziua Europei, se înscriu ca momente...

8 ŞI 9 MAI 1945 – ÎNCHEIEREA CELUI DE AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL ÎN EUROPA

Anul acesta, la data de 9 mai se împlinesc 76 de ani de la marea victorie împotriva Germaniei naziste. Către sfârşitul primei decade a...

Nordul Greciei, hub energetic al Europei?

Într-un context internaţional în continuă schimbare, energia este declarată o prioritate şi funcţionează ca un catalizator pentru evoluţii în mai multe niveluri. Având în...

Atâta timp cât Dodon va fi în libertate, Moldova nu va avea liniște și pace

Pe ultima sută de metri, cum se vede, și cu câteva zile înainte de a i se pecetlui „obștescul” sfârșit al legislativului de la...