14.6 C
Ploiești
miercuri, 27 octombrie, 2021
Acasă Tara de dincolo de tara Atacurile antisemite se intensifică pe mai multe continente

Atacurile antisemite se intensifică pe mai multe continente

Şef rabinul Argentinei Gabriel Davidovich, se află în spital cu răni grave în urma unui atac comis de agresori necunoscuţi în propria sa casă. Este cel mai recent dintr-o serie de incidente antisemite petrecute pe mai multe continente, constată Petru Clej de la RFI.

Atacul împotriva rabinului Daviodovich a avut loc, potrivit presei argentiniene, în casa acestuia din Buenos Aires. Soţia sa a fost martor la acest atac violent şi, potrivit presei, agresorii, în număr de şapte, ar fi strigat „ştim că eşti rabinul AMIA”, după care au furat bani şi obiecte din casă şi au fugit. AMIA este comunitatea evreilor din Argentina, care numără circa 180.000 de persoane, cea mai mare comunitate iudaică din America Latină.
Atacuri antisemite au avut loc în trecut în Argentina, iar anul trecut un tribunal federal a decis că moartea procurorului Alberto Nisman, în 2015, a fost rezultatul unui asasinat. Nisman, care era evreu, investiga rolul fostei preşedinte Cristina Fernandes Kirchner în muşamalizarea complicităţii statului argentinian cu Iranul, acuzat de organizarea şi executarea celui mai mare atentat terorist din istoria Argentinei împotriva Centrului comunitar AMIA de la Buenos Aires, din 18 iulie 1994, soldat cu moartea a 85 de persoane şi rănirea altor peste 300.
Fostul partid de guvernământ, Justiţialist, a avut relaţii privilegiate cu statele musulmane, iar fondatorul partidului, Juan Peron, a acordat refugiu multor nazişti fugiţi din Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.
Atacuri antisemite au fost semnalate şi în Statele Unite, unde trăieşte cea mai numeroasă comunitate evreiască din diaspora. La New York, poliţia investighează apariţia unor svastici în cartierul Brighton Beach, din sectorul Brooklyn, în timp ce cotidianul New York Times cita surse ale poliţiei care afirma că, până la 17 februarie a.c., au fost semnalate 36 de acte antisemite de la începutul anului în cel mai popular oraş american, faţă de 21 în perioada corespunzătoare din 2018.
Anul trecut, pe 27 octombrie, a avut loc cel mai sângeros atac antisemit din istoria Statelor Unite, când un bărbat înarmat a ucis 11 evrei şi a rănit alţi şapte care asistau la un serviciu religios în sinagoga din Pittsburgh.

EUROPA – ÎNTEŢIREA ANTISEMITISMULUI
În Europa, atacurile antisemite sunt din ce în ce mai numeroase. De pildă, în Franţa, unde trăieşte cea mai mare comunitate evreiască de pe vechiul continent, preşedintele Emmanuel Macron a anunţat recent măsuri de înăsprire a legislaţiei de pedepsire a actelor antisemite, după profanarea mai multor zeci de morminte într-un cimitir evreiesc din Alsacia.
Mişcarea de protest a Vestelor Galene a fost acuzată de antisemitism, mai ales după insultarea pe stradă, de către unii membri ai acesteia, a filosofului Alain Finkielkraut, iar statisticile arată o sporire cu 74%, în 2018, a incidentelor antisemite înregistrate în Franţa, în raport cu 2017.
Cotidianul israelian Ynet semnala şi recrudescenţa unor acte antisemite, precum grafitti, în ţări ca Spania şi Grecia, unde comunităţile evreieşti nu sunt numeroase, ca şi în Polonia, ţară unde s-a produs o reacţie vehementă la afirmaţiile unor demnitari israelieni, care au spus că unii polonezi au cooperat cu naziştii împotriva evreilor în timpul Holocaustului.
În Germania a fost semnalată o creştere cu 10%, în 2018, a atacurilor antisemite, faţă de 2017, dar, când e vorba de atacuri violente, aici creşterea a fost de 60%, potrivit unor date prezentate de guvern, la o interpelare a unei deputate din opoziţie.
În sfârşit, deşi nu e singura supusă persecuţiei religioase, mica comunitate evreiască din Kaifeng, care numără mai puţin de 1.000 de membri, a simţit din plin braţul de fier al autorităţilor comuniste chineze. Comunitatea, veche de mai multe sute de ani, a fost vandalizată, potrivit cotidianului Jerusalem Post, de agenţi guvernamentali, care au înlăturat steaua lui David de pa Centrul comunitar, au rupt citate biblice în ebraică afişate pe pereţi şi au umplut baia rituală cu pământ şi pietre.
Numărul estimat al evreilor din China este de circa 2.500, la o populaţie totală de 1,3 miliarde de locuitori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Mai mare daraua decât ocaua!

Cam așa am putea spune, privind suma atribuită de CJ Prahova organizațiilor non-guvernamentale, pentru activități nonprofit de interes județean: 200.000 lei, cu o valoare...

CampaniA Ziarul Ploieștii: „Dăm toate peisajele din lume pe cele de acasă”

Istoria Mănăstirii Aninoasa-Argeș vine din anul 1677, când clucerul Tu­doran Vlădescu a ridicat bise­ri­ca pentru curtea sa boierească. Dar s-a întâmplat ca în acel...

Spitalul Municipal Câmpina redevine unitate suport Covid

Abia ce-și reluase de la 1 iulie activitatea normală, că Spitalul municipal Câmpina redevine unitate suport Covid. Deja, în contextul creșterii numărului de îmbolnăviri...

Încep lucrările de modernizare a școlilor din Sinaia

Primăria Sinaia anunță că a început prima etapă a proiectului Sinaia 3.0, în valoare totală de 4.599.703,49 euro, prin care se va reface mare...

Tragedia unor regimuri corupte

E aceeaşi poveste a corupţiei prezentă pretutindeni, din nou şi din nou. Puterea care în numele celor mulţi îi serveşte pe cei puţini. Actuala...

Revine „Bazarul copiilor”!

Asociația Mozaic Comunitar Ploiești anunță că se va relua Bazarul Copiilor, organizat de câțiva ani la Sala Sporturilor - Zona Turnului Parașutiștilor. Într-un comunicat...