13.4 C
Ploiești
luni, 14 iunie, 2021
Acasă Mozaic Minte, trup, suflet Astmul se poate agrava

Astmul se poate agrava

Astmul alergic este o formă de astm episodic, una dintre manifestările alergiei de tip sever, şi se declanşează doar primăvara şi toamna, când pacientul intră în contact cu polenul din atmosferă.

Semne prevestitoare
Primele indicii ale astmului alergic, înaintea manifestării simptomelor, constau în indigestie, constipaţie sau diaree, tractul gastrointestinal fiind cel dintâi afectat de contactul cu alergenul. Le urmează, la scurt timp, simptomele specifice: respiraţie sacadată şi incapacitatea de a respira, strănut şi tuse severă, dureri toracice. Atacurile de astm alergic se manifestă mai ales dimineaţa devreme, când cel suferind se trezeşte brusc din senin, cuprins de panică. Nevoia acută de aer şi senzaţia că nu poate respira dau naştere dorinţei de a ieşi grabnic afară, aerul din încăpere părând irespirabil. Criza poate dura de la câteva ore la câteva zile.

Măsuri utile
Cel mai bine ar fi să depistezi alergenul provocator al neplăcerilor şi să eviţi contactul cu el. Apoi, există tot felul de pastile, picături şi injecţii pentru calmarea crizelor de astm. Cele mai indicate sunt însă spray-urile. Marele lor avantaj: lipsa toxicităţii. Faptul că ar avea dependenţă este, după cum susţin medicii, un mit. Pe lângă acestea, de mare ajutor ar putea fi şi să nu foloseşti odorizante de cameră şi detergenţi cu miros puternic, să nu aduci în casă plante cu polen, să nu laşi fereastra deschisă, mai ales înainte de ora 14, când cantitatea de polen atmosferic e mai mare şi, pe cât posibil, să te fereşti să stai prea mult pe-afară în zilele umede şi reci.

Astmul la copii
„În cazul astmului alergic, acesta începe adesea în copilărie şi este asociat cu antecedente personale sau familiale de boli alergice (rinită alergică, dermatită atopică, alergii alimentare sau medicamentoase). Pentru cei mici, este foarte important ca mamele să nu fumeze în timpul sarcinii, să fie hrăniţi la sân în primele şase luni de viaţă, să fie vaccinaţi conform schemei naţionale de vaccinare obligatorie, să evite expunerea la alergenii sensibilizaţi care determină simptome, să urmeze un tratament medicamentos corect al bolii alergice şi, dacă au indicaţie, să urmeze tratament de desensibilizare la alergenul respirator identificat că determină simptome.
Teste alergologice se pot face la orice vârstă, fie cutanat, prin tehnica prick (nedureroasă, rapidă, ieftină, efectuată de medicul alergolog), fie seric, în laborator, prin recoltare de sânge venos (mai scumpă, cu durată de timp variabilă până la obţinerea rezultatelor)”, explică dr. Monica Schifirneţ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Semnificaţia zilei de 9 mai

În evoluţia milenară a poporului român, evenimentele de la 9 mai 1877 şi 9 mai 1945, precum şi Ziua Europei, se înscriu ca momente...

8 ŞI 9 MAI 1945 – ÎNCHEIEREA CELUI DE AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL ÎN EUROPA

Anul acesta, la data de 9 mai se împlinesc 76 de ani de la marea victorie împotriva Germaniei naziste. Către sfârşitul primei decade a...

Nordul Greciei, hub energetic al Europei?

Într-un context internaţional în continuă schimbare, energia este declarată o prioritate şi funcţionează ca un catalizator pentru evoluţii în mai multe niveluri. Având în...