Armurariul este o plantă medicinală de origine mediteraneeană, cunoscută de aproape 2000 de ani. Răspândit în Asia Centrală şi Europa, „ciulinul laptelui” creşte la noi în ţară, pe suprafeţe necultivate, dar, ceea ce este foarte interesant, acesta poate fi întâlnit pe suprafeţe întinse în Ţara Sfântă. Indiferent de zona în care creşte, armurariul este folosit pentru bogăţia de seminţe cu gust amărui, care au o acţiune benefică în tratarea mai multor boli.
Naturalistul roman Pliniu cel Bătrân atribuie multe proprietăţi vindecătoare acestei plante. Cel mai des, acesta vorbeşte despre afecţiunile hepatice, mai ales despre cele în stadiu avansat. Au existat numeroşi naturalişti şi medici ai acelor timpuri care au folosit armurariul atât în tratamentele hepatice, cât şi în litiazele renale, dar şi împotriva muşcăturilor unor şerpi veninoşi. Alături de învăţaţii vremii mai erau și vracii, care aveau propriile metode de vindecare, dar foloseau tot puterea terapeutică a armurariului.
Seminţele de armurariu conţin silimarină, care este formată din flavonide, silibină, silidianină, aminoacizi, glicină, cisteină, leucină, tiramină, acid glutamic, lipide, cu proprietăţi eupeptice, tonic amare, hepato-protectoare. Silimarina este foarte utilă în menţinerea concentraţiei normale a colesterolului în sânge, pentru calmarea mâncărimilor generate de psoriazis, dar şi pentru protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ. În perioada de început a secolului al XIX-lea, mai mulţi medici germani au continuat studiile în ceea ce priveşte efectul benefic al silimarinei, administrându-se pacienţilor o licoare tămăduitoare, cunoscută sub numele de „Tinctura Cardui Mariae Rademacher”. De departe, tincturile de silimarină sunt cele mai eficiente dintre toate formele de administrare, asigurând o mare protecţie faţă de unii dintre cei mai puternici toxici hepatici (amanitina şi faloidina). Pe lângă tratarea afecţiunilor hepatice, silimarina este un antidot pentru multe substanţe toxice, ajutând, de asemenea, în bolile dermatologice cronice.
SEMINŢELE DE ARMURARIU AJUTĂ REFACEREA CELULEI HEPATICE
Seminţele de armurariu acţionează favorabil în reconstrucţia celulei hepatice. Planta este căutată, în principal, pentru a ajuta ficatul bolnav, dar şi pentru alte afecţiuni. Acest scaiete plin de ţepi, cu tulpini groase, cu frunze verzui şi flori violacee, care ajunge pănă la înălţimea de un metru, este, de asemenea, un antitoxic foarte eficient, ajutând organismul în lupta cu cele mai puternice otrăvuri ingerate în mod involuntar.
Pentru astfel de tratamente este nevoie de seminţe şi frunze bine uscate, obţinute în urma unui procedeu pe care călugării îl aplică în spaţii bine aerisite, fără umezeală. Există şi posibilitatea ca această plantă să poată fi achiziţionată din magazinele naturiste, însă poate fi administrată numai la recomandarea unui fitoterapeut.