1.7 C
Ploiești
sâmbătă, 23 ianuarie, 2021
Acasă Actualitate Aproape 700 de milioane de lei, prin POR, pentru școlile de la...

Aproape 700 de milioane de lei, prin POR, pentru școlile de la sate

Într-un articol publicat la începutul anului spuneam că România avea, în 2017, potrivit Institutului Național de Statistică, 7.047 de unități de învățământ (preșcolar, gimnazial, liceal și universitar), din care 44,5% (3.140) sunt situate în mediul rural. Numărul de unități nu coincide cu cel al clădirilor; o școală cu personalitate juridică are în subordine mai multe structuri (clădiri), de obicei din învățământul primar (cu clase I-VI). Statistica nu oferă date certe sub acest aspect, dar deține o altă evidență, cea a infrastructurii școlare. Baza materială înseamnă așadar 146.977 săli de clasă ( din care 58.478 în mediul rural), 26.526 de laboratoare școlare (5.451 în mediul rural), 4.845 săli de gimnastică (1.914 în mediul rural), 4.863 de ateliere școlare (558 în mediul rural), 5.494 de terenuri de sport (2.336 în mediul rural) și 51 de bazine de înot (3 în mediul rural).

 

Despre starea tehnică a clădirilor nu se cunosc prea multe detalii. Adică nu-s publice date referitoare la procentul de modernizare a spațiilor, fie că vorbim despre mediul rural, fie de urban. Dar știm că Guvernul și-a asumat și se laudă cu programe fără precedent în istoria postdecembristă cu referire la programul de reabilitare a clădirilor din rețeaua școlară. Autoritățile au avut la dispoziție trei instrumente financiare pentru educație:
-Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL): În prima etapă s-au încheiat contracte de finanțare pentru 834 de școli (din care, atenție, 540 nu au autorizație de funcționare!), în valoare cumulată de 1,117 miliarde de lei. Până la sfârșitul anului trecut s-au finalizat 384 de proiecte (46,04% din total program), pentru care statul a plătit 350 mil. lei (31,34% din suma estimată). Prin PNDL II, au fost depuse proiecte de finanțare pentru 2.198 de unități de învățământ (795 fără autorizație de funcționare), în valoare totală de 3,5 miliarde de lei. Până la 31 decembrie 2018 fusese decontată, în contul lucrărilor executate, suma de 188,61 mil. lei (5,3% din total).
-Programul Național de Dezvoltare Regională, submăsura 7.2 „investiții în crearea și modernizarea infrastructurii de bază la scară mică-infrastructura educațională și socială”: au fost depuse 444 de proiecte, în sumă de 168, 74 mil. euro. Contracte de finanțare au fost semnate pentru 314 proiecte (70,72%), dar unul singur din toată țara era finalizat la data de 10 ianuarie 2019! Tot în această perioadă sunt în execuție/finalizare alte 104 proiecte trasferate prin procedura de tranziție din exercițiul financiar 2007-2013, valoare totală a lucrărilor ridicându-se la 6,1 mil. euro.
-Programul Operațional Regional POR 2014-2020: la nivel național au fost depuse, în cadrul Axei prioritare 10-„îmbunătățirea infrastructurii educaționale”, proiecte în valoare totală de 5,45 miliarde de lei. Foarte puține dintre contracte au fost însă semnate.

ÎNVESTIȚII ÎN ȘCOLILE DE LA SATE

Astăzi, am realizat o statistică la nivel de regiuni cu proiectele semnate pentru reabilitarea școlilor din mediul rural. Și începem prin a spune că, până la acest moment (a doua decadă a lunii iulie), Ministerul Educației Naționale (MEN) a parafat un prim contract de finanțare, în valoare de 110, 5 milioane de lei, pentru construirea unor școli noi. Suma este oarecum minoră dacă ne gândim că se referă la trebuințele sistemului la nivel național. Vorbind despre proiectele depuse de primării sau chiar de MEN, trebuie să știm că regiunea Sud-Muntenia se află pe locul al doilea ca valoare contractată! Dar iată care este situația la nivelul țării:
-Regiunea Sud-Muntenia (148,94 mil. lei): Cel mai mare contract aparține tot MEN, care a obținut o finanțare pentru întreaga regiune de 90,48 mil. lei. Alte 13 proiecte au fost depuse de primăriile din 13 comune: Mănești și Berceni, din Prahova (10,8 mil. lei); Roata de Jos, Ghimpați, Colibași și Buturugeni, din Giurgiu (25 mil. lei); Vișina, Nucet, Hulubești, Gura Ocniței și Bezdead, din Dâmbovița (18,86 mil. lei); Domnești și Hârsești, din Argeș (3,8 mil. lei).
-Regiunea Ilfov-București (18,29 mil. lei): În regiune avem trei proiecte pentru infrastrucura din mediul rural, două ale Ministerului Educației Naționale, pentru satele Bălăceanca, Buda, Cornetu, Chitila, Dimieni și comuna Ghermănești, în valoare cumulată de 15,17 mil. lei, și unul al Primăriei Brănești, în valoare de 3,12 mil. lei.
-Regiunea Sud-Vest Oltenia (59,706 mil. lei): Până acum au fost semnate 17 contracte de finanțare. Cele mai multe provin din Vâlcea (13,8 mil. lei)-comunele Budești, Diculești, Stoenești, Alunu, Bujoreni și Lungești. Urmează: Mehedinți (16,74 mil. lei)-com. Butoiești (2 proiecte), Dumbrava, Șimian (2 proiecte); Olt (10,71 mil. lei)-com. Ianca (2 proiecte), Osica de Jos, Dobrosloveni și Dobrun; Dolj (6,3 mil. lei)-com. Podari și Ghidici; Gorj (1,5 mil. lei)-com. Urdari. Patru comune din Dolj au semnat contracte de reabilitare termică a școlilor: Afumați-3,6 mil. lei, Podari-2,8 mil. lei, Bratovoiești-1,2 mil. lei și Plenița-3,056 mil. lei.
-Regiunea Vest (100,25 mil. lei): Ministerul Educației Naționale, în parteneriat cu UAT Apateu, Ineu, Nădlac, Sântana și Secusigiu, a asigurat o finanțare de 52,89 mil. lei pentru construirea unor grădinițe. Județul Timiș are de departe cele mai multe proiecte care privesc școlile și grădinițele din mediul rural: Giroc, 2 proiecte în valoare de 29,27 mil. lei, Moșnița Nouă-4,8 mil. lei, Mănăștiur-0,78 mil. lei, Dumbrăvița-4,4 mil. lei și Dudeștii Vechi-3,8 mil. lei. Caraș-Severin și Arad au câte un proiect fiecare, în com. Berliște-1,11 mil. lei, respectiv, Vinga-3, 2 mil. lei.
-Regiunea Nord-Vest (4,988 mil. lei): până la această dată, au fost semnate 5 contracte de finanțare pentru construirea a patru grădinițe în comunele Giulești (Maramureș), Săcuieu (Cluj) și Cociuba Mare (Bihor), în valoare cumulată de 4,3 milioane de lei. Un alt proiect din comuna Vad (Cluj), în cuantum de 0,688 mil. lei, vizează modernizarea unei grădinițe.
-Regiunea Centru (104,25 mil. lei): Ministerul Educației Naționale a semnat un contract în valoare de 48,4 milioane de lei pentru modernizarea școlilor din 32 de localități, din care 26 în mediul rural. Separat, sunt în implementare 13 proiecte depuse de primării: construire creșă (3,8 mil. lei)-comuna Pănet (Mureș); construire grădinițe (6,3 mil. lei)-com. Ernei și Orga (Mureș); reabilitare, extindere, dotare grădinițe (2,23 mil. lei)-comunele Sărăteni (Mureș) și Roșia de Secaș (Alba); reabilitare, modernizare școli (43,52 mil. lei)-în com. Fântânele, Sânpaul, Lunca Bradului, Viișoara, Cristești (Mureș), Ciceu (Harghita), Valea Crișului (Covasna), Stremț (Alba). În lista de rezerve, adică proiecte declarate eligibile, dar care nu au sursă de finanțare, se regăsesc alte 16 școli din Zău de Câmpie, Păsăreni, Gănești, Eremitu, Gornești, Pănet, Fântânele, Deda, Adamuș (Mureș), Remetea, Corund, Joseni (Harghita), Estelnic (Covasna), Roșia de Secaș, Jidvei, Stremț (Alba) și Hoghilag (Sibiu).
-Regiunea Nord-Est (164, 27 mil. lei): Ministerul Educației Naționale a semnat un contract de finanțare pentru construire grădinițe, de fapt, cel mai mare suport financiar dintre regiunile României, în valoare de 103,6 mil. lei. Primăriile au obținut și ele finanțare pentru 16 proiecte pentru construire unități noi sau reabilitarea celor existente: Suceava (11,79 mil. lei)-comunele Ciocănești, Poiana Stampei, Dumbrăveni și Moldovița; Iași (11,78 mil. lei)- în comunele Ciurea (2 proiecte), Ungheni și Golăiești; Neamț (15,3 mil. lei)-com. Țarcău, Bicazu Ardelean și Pipirig; Bacău (13,2 mil. lei)-com. Dofteana, Filipeni și Stănișești (2 proiecte); Botoșani (0,9 mil. lei)-comuna Șendriceni. Alte cinci comune au obținut finanțare pe Axa 3.1 ( 7,7 mil. lei): Mărgineni, 2 proiecte (Bacău), Săvinești (Neamț), Moara (Suceava) și Grozești (Iași).
-Regiunea Sud-Est (110,8 mil. lei): Cele mai multe proiecte provin din județul Tulcea: com. Casimcea-2,86 mil. lei, Jijila-11 mil. lei, Valea Nucarilor-1,11 mil. lei, Ceatalchioi-1,67 mil. lei și Luncavița-2,18 mil. lei. Celelalte județe au câte un singur proiect pentru mediul rural: Buzău, comuna Vadu Pașii -4,8 mil. lei, Constanța, comuna Agigea-11,59 mil. lei și Galați, comuna Tulucești-8,12 mil. lei. Acestora li se adugă contractul Ministerului Educației Naționale, dar care cuprinde însă unități și din rețeaua școlară urbană, în valoare de 67,47 mil. lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Accident pe strada Văleni din Ploiești

În accidentul rutier au fost implicate patru auto, dintre care două erau staționate. La fața locului s-au deplasat echipaje ale Poliției și ale ISU...

Accident mortal la Aluniș

Accidentul rutier a avut loc pe DJ 101 T, pe raza localității Aluniș. La fața locului s-au deplasat echipaje ale Poliției și ale ISU...

Incendiu la un atelier de strungărie din Ploiești

Pompierii militari au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu la un atelier de strungărie situat pe strada Gheorghe Grigore Cantacuzino. ISU Prahova...

Incendiu violent în localitatea Gornet Cuib

Pompierii militari au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu care a cuprins o casă din Gornet Cuib. Potrivit ISU Prahova, în momentul...

Dosar penal pentru ucidere din culpă

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Plopeni au fost sesizați despre faptul că unui bărbat i s-ar fi făcut rău, în timp ce se afla...