luni , 30 martie 2020
Home / Actualitate / Andrei Volosevici: „nu mă interesează ce a fost înainte în Primăria Ploiești, ci ce voi face eu, dacă voi fi ales primar, pentru dezvoltarea orașului”

Andrei Volosevici: „nu mă interesează ce a fost înainte în Primăria Ploiești, ci ce voi face eu, dacă voi fi ales primar, pentru dezvoltarea orașului”

Fost primar al municipiului și fost senator, av. Andrei Volosevici s-a reîntors, deunăzi vreme, în PNL, fiind desemnat imediat candidatul liberalilor la alegerile locale pentru funcția de primar al Ploieștiului. Deocamdată, în sondajele de opinie, se bucură de cea mai mare popularitate în rândul electoratului, de numele și mandatul său legându-se modernizarea cartierelor, extinderea spațiilor verzi, o „înflorire” a orașului și Stadionul „Ilie Oană.”

 

-Când ați fost primar al Ploieștiului, în mandatul 2008-2012, nu v-ați bucurat de simpatia funcționarilor din aparatul administrativ, dar ați fost foarte bine-văzut și apreciat de cetățeni. Care-i explicația?
-Cred că afirmația dvs. e parțial corectă. Este un anumit ritm pe care trebuie să-l ții, cu respect pentru meseria aceasta, dar în același timp și cu niște solicitări foarte clare vizavi de fișa postului. În momentul în care funcționarii publici-care, atenție, la momentul despre care vorbim, aveau o viață destul de grea, 2.600 lei net era cel mai mare salariu al unui director- au văzut că sunt apreciați pentru lucrurile pe care le fac, gândesc că și-au schimbat atitudinea. Cât despre populație, a contat ceea ce s-a văzut pe stradă. A fost și motivul care m-a determinat să candidez, anume că foarte mulți oameni mi-au spus, „dom`le, s-a întâmplat ceva bun acolo, ne-a plăcut, te rog frumos candidează, c-o să vezi că lucrurile sunt ok.”

-În 2012 toată lumea era sigură că veți câștiga al doilea mandat lejer. Din afară a părut că v-ați cam culcat pe-o ureche și nu ați muncit suficient în campanie. Acum sunteți din nou pe primul loc în sondajele de opinie-acestea care sunt, profesionist realizate sau nu- dintre posibilii candidați la Primăria Ploiești. Ce faceți să nu se repete povestea de acum 8 ani?
-Voi merge pe stradă foarte mult, voi explica care este programul, dar voi avea o discuție numai cu electoratul ploieștean, nu cu contracandidații. Am de gând- și stă în puterea mea și depinde numai de mine să fac lucrul acesta-să-mi văd de întâlnirile cu oamenii, să nu atac stânga-dreapta, să respect orice fel de opinie a oricărui candidat și să fac să ajungă corect informația mea la ploieșteni.

-Liderul PSD Prahova a recunoscut că a purtat negocieri cu dvs. Vă așteptați cumva la atacuri din acea zonă politică, știu și eu, să fie dezvăluite amănunte din culisele negocierii?
-Păi nu prea are ce atacuri să fie, fiindcă lucrurile sunt clare. Informația este foarte corectă, da, ne-am întâlnit, am vorbit despre un posibil tandem ( n.m. Primărie-Consiliul Județean Prahova), dar după discuțiile cu Iulian Dumitrescu (n.n.-liderul PNL Prahova), în legătură cu ce putem noi realiza, am ales acest proiect politic, ci nu altul. Eu am respect pentru orice fel de partid politic, dar aici este vorba despre un proiect în care am crezut mai mult.

-Vă așteptați la atacuri, inclusiv la persoană, în campania electorală?
-Mă aștept la multe atacuri, numai că eu am de gând, așa cum v-am explicat, să stau de vorbă cu electoratul. În schimb, la idei, proiecte, programe sunt foarte atent. Pe mine cel mai mult mă sperie cei care știu tot. Eu nu sunt cel care știe tot, ci unul pregătit să învețe de la alții.

-Care credeți dvs. că este cea mai mare vulnerabilitate a Primăriei Ploiești?
-Sunt foarte multe lucruri de spus. Dar mă voi rezuma la unul. Din punctul meu de vedere, pentru Ploiești, contează extraordinar Planul Urbanistic General (PUG). PUG-ul înseamnă dezvoltare și implicit bani, deci un buget mai mare și, ca efect, mai multe lucrări și mai multe investiții pe care le poți dezvolta. Eu cred că aceasta este vulnerabilitatea și nu înțeleg de ce în momentul acesta nu avem un PUG modern, suplu, reactualizat, adaptat la nevoi.

-Dar ca resursă umană ce aveți de spus? Eu, din afară, văd că în instituțiile publice angajările se fac strict pe criterii de partid și nu vin în administrație cei mai pregătiți oameni.
-Eu vă spun care a fost rețeta mea, cât am fost primar. Puteți verifica. Eu nu am adus oameni din exterior. În afară de Dan Ioniță, care a făcut performanță la SGU și de alte 2-3 persoane, oamenii au fost din primărie. Din eșalonul doi, din eșalonul trei, am luat funcționari care aveau anumite cunoștințe despre ceea ce înseamnă administrație și i-am pus în zona de responsabilități. Se pare că, așa cum spun ploieștenii, cel puțin în sondaje, lucrul ăsta a reușit. Dar ca să fie limpede: nu intru în primărie să dau afară oamenii, să am meciuri politice sau mai puțin politice. De fapt, nici nu am documente la îndemână, să pot face o evaluare, să-mi dau seama dacă cineva și-a făcut treaba sau cineva a dormit… pe salarii mult mai mari!

-Despre salariile mari vorbim un pic mai încolo. Cum veți face să se termine odată pentru totdeauna cu numirile politice ale directorilor de la RASP, SGU, CSM, Hale și Piețe, TCE etc.? Să nu-mi spuneți de ordonanța corporativă și de concursul de selecție că nu cred în așa ceva!
– Mi-ați enumerat societăți care sunt în subordinea Consiliului Local Ploiești, deci este o chestiune a CL. În ceea ce mă privește, eu nu cred în culoarea politică. Voi încerca, în mod legal, să determin să acceadă în aceste poziții oameni care chiar au compatibilități cu funcția și cu domeniul respectiv și care or fi demonstrat în viața lor niște competențe. Și, prin munca lor, să facem cu toții în așa fel încât orașul acesta să se dezvolte.

-Revin la venituri: salariul mediu net pe economie- 3.324 lei; salariul mediu net bugetari-4.961 de lei. Vi se pare normal, în aceste condiții, ca privatul să plătească tichetele de masă și voucherele de vacanță ale celor din administrație, iar privatul să-și plătească singur vacanța și hrana?
– Cred că este un aspect ce trebuie reglat la nivel național, nu la nivel local. Opinia mea este că în privat se muncește mult și greu. Responsabilitatea însă față de banul public este foarte mare! Bun, dacă salariul acesta mare, cu tot cu beneficii, s-ar transfera, prin efectul muncii funcționarilor, în confort sporit pentru comunitate (transport, curățenie, infrastructură, respect față de cetățeni), lucrurile ar putea fi în regulă.

-Zic altfel: fond de salarii în 2016-13 mil. lei, fond de salarii în 2019-29,5 mil. lei. Avem o dublare deci. Vi se pare că orașul arată mai bine în 2019 decât în 2016? Eu cred că pe măsură ce au crescut salariile s-a degradat starea orașului. Niciodată Ploieștiul n-a arătat atât de rău ca în 2019! Deci efectul activității salariaților Primăriei e fix pe dos.
-Poziția mea fermă este să nu vorbesc despre ceea ce a fost înainte. Este clar și sunt întru-totul de acord cu ce spuneți dvs. și anume că trebuie să existe o echivalență între salarii mai mari și eficiența (poate și numărul) la nivelul funcționărimii. Dar, repet, nu vreau să vorbesc despre ce s-a întâmplat înainte. Așa arată orașul acum și aici, dacă ploieștenii vor decide ca eu să fiu primar, obligația mea e ca, din acel moment înainte, să nu mai arate așa. Obligația mea e să fac ca lucrurile să se îmbunătățească, să meargă din ce în ce mai bine.

-Alt aspect sensibil: subvenția la energia termică. Avem în 2020 aproape 22-23 mil. lei. subvenție pentru gigacalorie. De ce trebuie plătită căldura omului de la bloc? Celui de la casă cine-i plătește gazele, că și-acolo „ustură” factura! Adică e o discriminare pe față între ploieșteni…
-E o întrebare foarte complicată, dar cumva acest aspect se va regla prin efectul asumării unor directive europene, care interzic aceste ajutoare din 2021.
-S-au pierdut sute de milioane pe subvenționarea gigacaloriei. Oare câte investiții în infrastructura termică se puteau realiza pentru a diminua pierderile din sistem?
-Sigur foarte multe!

-Care sunt cele mai mari probleme ale orașului pe care dvs. vreți să le rezolvați?
-Aici mă puneți în postura să dezvălui din programul meu și nu prea mi-aș dori. Dar o să vă spun: trebuie să pornești cu baza, cu strângerea de bani la buget. Și revin la importanța unui PUG simplu, corect, ușor de aplicat. În rest este de lucru masiv, e de purtat discuții foarte serioase despre ceea ce înseamnă concesiunile serviciilor de termie și apă-canal. În rest sunt proiecte despre care atât de mult s-a vorbit încât nimeni nu te-ar mai crede că le vei realiza…

-Vă referiți la spitalul municipal, precis!
-Da, este unul dintre subiecte. Mai bine taci și îl faci decât să promiți. Oricum investiția este obligatorie. Spun apăsat, obligatorie!

-Bun, știm că subiectul este foarte vechi, că fiecare instituție (CJ sau Primărie) ori partid vrea spitalul ei/lui. Și tocmai de aceea nu s-a mișcat un pai! Cum o să reglați lucrurile în Consiliul Local încât aleșii să lucreze împreună pe proiecte importante pentru comunitate, indiferent de partid?
-Exact cum am făcut în 2008.

-Să vă amintesc de 2008-2012, cât v-au tocat pentru stadionul cu care acum se mândresc toți, ba chiar v-au lăudat?
-Asta e altă poveste. În principal este vorba despre respect pentru consilieri. Fiecare vine în spate cu niște voturi pentru anumite programe, iar un primar trebuie să-i reprezinte pe toți ploieștenii. Am eu o vorbă: primarul nu e tătucul. S-a terminat! Primarul este un administrator care face ceea ce îi spune CL. Eu intenționez să merg pe formula de lucru din Parlament, fiecare grup politic de aleși să aibă propria cameră/zonă, unde să fie informați la timp și corect despre orice problemă pe care o are administrația. Și-o să vedeți că în momentul acela fiecare va lua propria decizie și în felul acesta nu vom face altceva decât să evoluăm. La PNL am discutat că e bine ca primarul să fie separat, grupul politic de consilieri separat, politicul separat.

-Avem un plan de mobilitate, avem o strategie de dezvoltare. Veți respecta lista de investiții din aceste documente?
-Documentele respective trebuie îmbunătățite, aduse la nivel de 2020 și gândite în perspectivă. Oricine trebuie să țină cont de ele, dar asta nu ne împiedică să adăugăm și alte proiecte utile, care să asigure dezvoltarea Ploieștiului. Apoi sunt investiții pe care trebuie să le corelăm cu județul…

-Domnule Volosevici, ca un cetățean oarecare, eu cred că marile probleme de azi ale orașului sunt curățenia, inclusiv spațiile verzi, deșeurile, deratizarea (țânțari), proiecte europene, infrastructura rutieră, spitalul, transportul și poluarea.
-Foarte corect. Poluarea este printre cele mai complicate probleme. Din punctul meu de vedere acesta este un aspect care ține de legislație și de o anumită discuție cu poluatorii, dar pe care-atenție- nu cred că o poate face Primăria. Primăria poate altceva, ca un prim pas: să creeze tampoane verzi între operatori și zonele locuite, deci să avem cât mai multe spații verzi, dar spații verzi reale, nu teorii în hârtii. Altfel nu te poți duce să vrei să închizi o rafinărie…

-N-a cerut nimeni așa ceva. Ploieștenii cer investiții antipoluare așa cum firmele fac în țările lor de origine sau în Occident, să ne respecte tot atât de mult cum îi respectă pe cetățenii altor state.
-Just. Dar cred că lucrul acesta poate fi realizat prin legislație, nu de Primărie. Însă nu exclud faptul că poți purta discuții civilizate astfel încât să-i determini pe operatori să-și schimbe comportamentul.

Distribuie:

Check Also

Percheziții la o persoană bănuită de mai multe tâlhării în Ploiești

Polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Ploiești au efectuat o percheziție la domiciliul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *