fbpx
-3.2 C
Ploiești
sâmbătă, 16 ianuarie, 2021
Acasă Tara de dincolo de tara An politic 2020, încheiat noaptea, cu un nou bloc: „Coaliția pentru Dodon”

An politic 2020, încheiat noaptea, cu un nou bloc: „Coaliția pentru Dodon”

„Politica bugetar fiscală și bugetele reprezintă un pas înainte în ceea ce privește obligațiunile statului față de cetățeni. În general, noi nu am lăsat ca țara să intre în anul 2021 în haos. Parlamentul nu a susținut Guvernul cu privire la majorarea taxei TVA pentru producția agricolă, ceea ce au și solicitat fermierii. De asemenea, nu a fost susținută inițiativa Guvernului cu privire la taxele pentru colete. Cât ține de plafonarea taxelor locale, este un semnal pozitiv pentru investitori”. Cu aceste concluzii, departe de adevărul crud, a încheiat noul bloc de guvernare de la Chișinău nu numai sesiunea de toamnă-iarnă, dar și anul politic 2020.

„Am promis, am făcut”, se laudă socialiștii în locul lui Dodon
Mai întâi, e cazul să precizăm, că ce s-a întâmplat în ultimele două săptămâni de ședințe în plen ale legislativului nu corespund declarațiilor PSRM pe final de sesiune și an politic. Și asta pentru că în primul rând tot ce s-a votat – în fugă, pe ascuns sau pe furiș, fără dezbateri, pe întuneric – nu sunt promisiunile nici ale deputaților, nici ale partidelor, grupărilor din noua coaliție, ci ale președintelui în dizgrație Igor Dodon. Mai drept, ex-președintelui Dodon, căci după ce Curtea Constituțională a validat rezultatele alegerilor prezidențiale din 1/15 noiembrie curent, îi putem, din fericire, aplica această titulatură fără să mai așteptăm 24 decembrie. Dată la care, tot el, a promis că pleacă (tot pe întuneric, noaptea) îndată la Moscova. Și nu singur, ci cu „un grup de colegi”, doar că nu a precizat –de partid, din legislativ sau de afaceri tenebre, într-o vizită, de astă dată privată, sau într-o tură de turism mai îndelungată, ce să-l pună la un adăpost mai sigur după tot ce a făcut în spațiul dintre Nistru și Prut? Oare să se pricopsească Chișinăul cu asemenea eveniment fericit?
Negreșit, Igor Dodon a fost cel mai negru președinte de la Independență încoace. Dacă în 2014, în timpul protestelor, scanda ca din gură de șarpe, împreună cu ciracii săi din PSRM, „Moldova fără oligarhi!”, „Hoții la dubă!”, „Ajunge să furați statul!”, după ce a ajuns președinte și mai ales după ce și-a adus și PSRM-ul la guvernare, a devenit el însuși unul dintre oligarhii cei mai corupți, unul dintre hoții după care plânge temnița. Nu a furat discret din sistemul bancar ca noul său partener de legislativ, Ilan Shor, ci prin scheme mai subtile, social mai agresive. În patru ani de președinție nici Dodon, nici prima doamnă Galina Dodon, aparent nu au făcut achiziții de bunuri mobile sau imobile pe numele lor. Însă paralel cu ascensiunea sa politică a dezvoltat o piramidă care ar fi de invidiat și pentru fondatorii cunoscutei piramide financiare rusești MMM de la începutul anilor 90, Serghei Mavrodi și Lionea Golubkov. Schema lui Dodon, întrunind sub „crâșa” (din rusă, jargon: acoperiș pentru infractor și bandiți) sa frate, mamă, cumnată, fini, cumetri, colegi de facultate sau de partid (vezi foto), toți legați prin lanțuri de firme sau afaceri dubioase avantajate de președinție, în final se intersectează toate într-un singur punct: cuplul prezidențial. Chiar dacă fac piruete globale prin Banca Centrală din Rusia, Bahamas, Muntele Athos, Elveția, Marea Britanie și alte offshore-uri. Îndărătul cortinei politice, a declarațiilor pe tot mai multe posturi media și chiar a campaniilor electorale despre lupta cu sărăcia și corupția ascunde un amalgam de interese nici măcar de partid, ci de adevărat clan.
Acum, după ce a pierdut prezidențialele, Dodon, a înțeles că succesul lui politic și al PSRM depinde de gradul de divizare a societății. În perspectiva anticipatelor (dacă va ajunge) a scos de la naftalină subiecte sensibile ca limba rusă, miliardul, vârsta de pensie, statutul Găgăuziei, Stadionul Republican și, modelându-le un pic, le-a aruncat în societate ca să o dezbine și mai abitir. Adevăratul lui scop este de fapt să arunce republica în haos, sa dea foc la casă, să mineze toate podurile construite cu mult greu și menținute cu dificultate între Chișinău și partenerii externi și să pună pe umerii noului președinte, a echipei sale și partidelor de dreapta toată responsabilitatea pentru criza economică și pandemia COVID-19, demonstrând că nu vor fi capabili să le gestioneze. Iar ca șurubelniță pentru toate acestea și-a ales legislativul pe care îl mai are sub călcâi. Astfel și-a dat arama pe față ca lider de partid oligarhic și pro-rus, răzbunându-se nu numai pe Maia Sandu, ci și pe electoratul ei proeuropean. Și, din câte se pare, nu e conștient că și pe întregi grupuri sociale de cetățeni.
Cu cât mai rău pentru cetățeni, cu atât mai bine pentru PSRM
După ședința scandaloasă din 3 decembrie, cea din noaptea lui 16 decembrie, pe fundalul scandărilor opoziției și a protestelor de amploare ale agricultorilor, a fost nu mai puțin buclucașă. Cu puțin până la miezul nopții, deputații PSRM și cei de la Platforma „Pentru Moldova” au dat la teasc toate proiectele de legi ce urmau a fi votate în trei zile. Cele mai importante, Legea bugetului pentru 2021, Politicile fiscale și vamale au fost votate în minute numărate, sub acoperirea nopții. Cele circa 200 de amendamente, dintre care peste 150 pur și simplu nu au fost acceptate de guvernul Chicu, n-au urmat nici de astă dată procedurile parlamentare reglementare. Puținele amendamente acceptate nu au fost dezbătute în plenul legislativului, ci doar într-o scurtă ședința a Comisiei economice, buget și finanțe, la care nici măcar nu au fost invitați toți membrii, ci doar cei din arcul PSRM – „SOR”. Prin bugetul de stat, partidul „ȘOR” și PSRM au împărțit, sub acoperirea nopții, circa 300 milioane de lei alocați proiectelor investiționale din localități, pe criterii pur clientelare. De exemplu, primăriile lui Nichiforciuc, migrantul de la PD spre actuala majoritate parlamentară, au în proiect 30 milioane de lei, iar cele ale Marinei Tauber de la „ȘOR” – 16 milioane de lei. Localitățile cu primari neafiliați puterii nu vor primi nimic.
Ce urmăresc e fapt prin această politică de pârjol a economiei Dodon și Shor? În plină agonie, Dodon, după ce politica externă „echilibrată” a dat chix, încearcă să salveze ce a mai rămas din electoratul pro-rus, fidelizându-l prin legi lingvistice, anularea oricăror bariere pentru propaganda rusă. Într-un stat în care băștinașii (fie moldoveni, cum se declară unii, dar de fapt români cum se cred cei ce gândesc liber) constituie peste 82%, iar rușii doar 4%, cât de viciat la minte trebuie să fii ca să legiferezi pe picior de egalitate limba autohtonilor cu cea rusă?
Fugarul Ilan Shor, nu încape nici o îndoială, vrea cu orice preț să fie total absolvit de implicarea în furtul miliardului. După ce în iunie 2017, prima instanță l-a condamnat la șapte ani și jumătate (și nu 19, cum a cerut procurorul de caz) de închisoare cu executare pentru escrocherii deosebit de mari și spălare de bani, și eliberându-l de sub arest, iată deja trei ani și jumătate justiția de la Chișinău nu se poate dumiri dacă e vinovat sau nu, tot întorcând prezumția nevinovăției când pe față, când pe dos. Mă rog, dacă a fost posibil să scape de închisoare Platon, de ce să nu jindui și Ilan Shor? Dar chiar și condamnat definitiv (procuraturii lui Stoianoglo, dacă n-o fi fiind a lui Dodon și mai nou a lui Șhor și Platon, te miri de-i va izbuti să obțină extrădarea), scopul lui e să-și protejeze afacerile – Duty Free, Aeroportul Internațional Chișinău și altele. Or, dacă izbutește să conducă de la distanță, prin intermediul imenselor ecrane LED, un ditamai partid și să-l fi adus chiar în parlament, de ce să nu-i meargă mintea cum să drămăluiască, prin interpuși, afaceri de profit amețitor în continuare? Iar dacă-i mai pică și Stadionul Republican, unde-și are actualmente cel mai luxos sediu al partidului, de ce să nu facă echipă cu Dodon pe care-l blama mai ieri de tot și de toate, iar azi votează legi pe placul lui și al Moscovei?
Ei bine, dar ce urmăresc transfugii din PDM – „Pro Moldova”, identificați de experți cu oligarhul Plahotniuc? Mai puțin interesele fostului oligarh. Cum sondajele din perioada prezidențialelor, dar și ultimele nu le dau practic nici o șansă de a accede în parlament partidului-mamă, regrupați și răsgrupați până la urmă în ficțiunea „Pentru Moldova” scontează atât profituri, cât mai ales șansa de a accede în viitoarea legislatură pe listele …partidului „ȘOR” sau a unei noi struțo-cămile din aceste resturi. Vom trăi și vom vedea. Dar până una-alta, legile votate (departe de interesul cetățenilor) le asigură și lor, dar și celor de pe din afara partidelor care s-au lipit de guvernare, ca musca la arat, siguranța schemelor de finanțare a unor afaceri mai puțin curate.
Teren politic minat cu bombe cu ceas
Legile adoptate de socialiști cu sprijinul celor din Partidul „ȘOR” și resturile din „Pentru Moldova” sunt criticate de opoziția pro-occidentală de la Chișinău, dar și de parteneri de dezvoltare occidentali. Ele „amenință serios stabilitatea macroeconomică și financiară a Republicii Moldova”, afirmă reprezentantul permanent al FMI la Chișinău, Rodgers Chawani. Cu critici dure au venit MAE de la București, înalți oficiali de la Banca Mondială, SUA, Președinția germană, a UE, Marea Britanie și alți parteneri externi. Iar pe interior, Guvernatorul BNM, Octavian Armașu, susține că transferul datoriei din jaful miliardului pe umerii cetățenilor (prin anularea așa-numitei legi a miliardului) poate anula toate eforturile de însănătoșire a sistemului financiar al republicii. „Dacă BNM va fi decapitalizată, procesul va conduce până la urmă la tipărirea neacoperită de bani și la o inflație și mai mare. Și asta va lovi în păturile cele mai vulnerabile din societate”. Ca să nu mai vorbim de riscul izolării republicii din punct de vedere financiar, după cel politic. Readucerea vârstei de pensionare la 52 de ani pentru bărbați și 57 pentru femei va provoca de la 1 ianuarie 2021 doar peste noapte un adaos de circa 100 mii de pensionari la cei 550 mii actuali. Aceasta înseamnă că în ianuarie Guvernul trebuie să identifice 310 milioane lei pentru plata pensiei la cei apăruți în urma votării legii la miezul nopții, iar pentru întregul an va fi nevoie de peste 3,7 miliarde lei suplimentar la bugetul asigurărilor sociale. Din graba mare deputații au uitat să suplimenteze bugetul cu această sumă. Autoritatea Națională de Integritate (ANI) demonstrează că reducerea termenului de control al averii și intereselor personale de la trei ani la un an „va arunca la gunoi munca depusă de inspectorii de integritate în ultimii doi ani”. Dar de fapt prin această modificare se urmărește amnistierea averilor obținute ilegal, anularea dosarelor de la ANI.
Toate acestea nu prezintă altceva decât o capcană pentru Maia Sandu și un viitor Guvern. Are rost crearea unui nou guvern până la alegerile anticipate, fie ele în mai, cum s-a scăpat cu vorba chiar Ion Chicu, fie în toamnă, cum și le-ar dori Dodon, un termen mai propice pentru viitoarele manevre ale PSRM? E dificil de estimat. Deocamdată, cât CC e asaltată din toate părțile (Platforma DA, PAS, ANI) cu sesizări privind legile votate „în miercurea neagră”, Igor Dodon a intrat în febrilitatea promulgării atât a legilor suspendate deja de CC, cât și a celor care știe că sunt sub semnul neconstituționalității.
Așadar, pretinșii stataliști au purces ei înșiși la distrugerea statului. Legile adoptate în urma unor înțelegeri obscure dintre DODON-iști, ȘOR-iști și turiștii lui Plahotniuc sunt bombe cu efect întârziat. Ele țintesc în instituțiile de bază și componentele vitale ale statului: sistemul financiar-bancar, integritatea teritorială, organizația teritorial-administrativă, securitatea informațională, echilibrul social și politica lingvistică, sistemul de asigurare cu pensii, sistemul de sănătate. Loviturile aplicate azi de majoritatea criminală din parlament pot fi fatale atât pentru securitatea națională, cât și pentru securitatea fiecărui cetățean. După 24 decembrie atât Maia Sandu, cât și opoziția pro-europeană riscă să nimerească într-o capcană de-a celor mai înrăiți braconieri. Iar 2021 se pare că vine la Chișinău pe un teren politic minat. Sub cine va exploda – sub Maia Sandu, sub noul bloc „Coaliția pentru Dodon” sau sub întreaga societate?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Povestea europenilor răpiţi de africani

Tragedia comerţului transatlantic cu sclavi africani, care s-a desfăşurat între secolele XVI şi XIX, a primit multă atenţie şi a fost larg condamnată. Cam...

Ce (nu) a reușit să facă Alexandr Stoianoglo într-un an de mandat

Pe 29 noiembrie 2019 Igor Dodon semna decretul de numire a lui Alexandr Stoianoglo în funcția de șef al Procuraturii Generale. Unii colegi și...

Șumudică nu o are mică!

Gura. Șumudică n-a avut niciodată gura mică. Dar nu cred că atunci când l-a adus cineva la vreun club, l-a luat direct de pe...

Petrolul Ploiești / Achiziții și un nou antrenor secund

Petrolul Ploiești se pregătește la turație maximă pentru reluarea campionatului Ligii a doua la fotbal. Elevii lui Viorel Moldovan au început cu un stagiu...

1,5 miliarde de dolari pentru Belarus

La Soci a avut loc mult aşteptata întâlnire între Vladimir Putin şi Aleksandr Lukaşenko, pe fondul crizei profunde de legitimitate politică din Belarus, o...