11.3 C
Ploiești
joi, 23 septembrie, 2021
Acasă Mozaic Inedit Amanta ultimului ţar şi legenda palatului său

Amanta ultimului ţar şi legenda palatului său

    Între 1904 şi 1906, în Sankt Petersburg s-a construit un palat în stil Art Nouveau, care are o poveste fabuloasă despre o bogăţie uriaşă care ar fi fost îngropată sub el de frica bolşevicilor, scrie Andrei Vişan, pe evz.ro.

    Palatul a aparţinut balerinei Matilda Kschessinskaia, amanta ţarului Nicolae al II-lea.
Amanta ţarului a emigrat în Franţa după revoluţia bolşevică. Kschessinskaia devenise vestită că cerea informaţii despre palatul său tuturor celor care veneau din Rusia, dorindu-şi să se poată întoarce acolo, ceea ce a întărit legenda cu îngroparea unei părţi a averii imperiale. De altfel, mulţi imigranţi ruşi aveau poveşti similare despre averi enorme ascunse înainte să fie confiscate de bolşevici, pentru că nu puteau fi scoase din ţară.

   Palatul, situat în apropierea Fortăreţei Petru şi Pavel, avea sală de bal în stil Louis al XVI-lea, grădină de iarnă în interior, dar şi o cramă cu o colecţie de vinuri impresionantă. Pe când amanta ţarului locuia în palat, mai existau o spălătorie, un grajd şi un garaj.

   Matilda Kschessinskaia s-a născut în 1872, într-o familie de artişti. A fost prima balerină care a reuşit 32 de fouette fără să se mişte din loc. Spectacolul de absolvire a şcolii de balet al Matildei a fost vizionat de familia imperială, ţarul Alexandru al III-lea, împărăteasa şi tânărul succesor la tron, viitorul împărat Nicolae al II-lea. După spectacol, Matilda a fost aşezată lângă Nicolae, iar împăratul a glumit: „Să nu filrtaţi prea mult!”

   La scurtă vreme, Nicolae a plecat într-o călătorie în jurul lumii. La întoarcere, i-a mărturisit Matildei că o iubeşte.

   Legenda vorbeşte despre un pasaj secret între palat şi Palatul de Iarnă, situat de cealaltă parte a râului Neva, prin care amanta şi ultimul ţar al Rusiei, Nicolae al II-lea, se vizitau. Nicki, cum îl alinta pe Nicolae, obişnuia să-i facă Matildei cadouri multe şi scumpe, primul fiind o brăţară de aur cu safire şi diamante. Nicki i-a mai trimis balerinei multe scrisori de dragoste, pe care amanta le preţuia mai mult decât bijuteriile pe care le primea.

   După ce Nicolae s-a căsătorit, Kschessinskaia a continuat să aibă un rol important în high-life-ul Rusiei, organizând numeroase recepţii la palatul său.

   Matilda a trăit în Italia şi Franţa după ce a emigrat şi s-a căsătorit cu Marele Duce Andrei. Viaţa socială a recăpătat grandoarea timpurilor de altădată, Matilda stând alături de starurile artistice ale vremii. A fondat, la Paris, o şcoală de balet, unde a fost profesoara unor balerine renumite ca Ivette Chauvire Margo Fonteyn şi Pamela May.

   Deoarece, când juca la cazinourile din Mone Carlo, paria întotdeauna la ruletă pe 17 negru (Nicki a fost asasinat într-o zi de 17), i s-a spus „Madame N17”.

   După ce soţul ei a murit, în 1956, s-a izolat de toată lumea. „Chiar dacă nu am mai ieşit în lume de când a murit soţul meu, am făcut o excepţie când a venit Teatrul Balşoi în Franţa. M-am bucurat atât de mult să-i văd, încât nu mi-am putut stăpâni lacrimile… Nu mai văzusem un astfel de balet de peste 40 de ani…”, a scris Matilda în jurnalul ei.

   Kschessinskaia a murit, la Paris, la vârsta de 99 de ani şi a fost înmormântată în cimitirul Saint Genevieve des Bois, unde se odihnesc numeroşi imigranţi ruşi.

   Ca o ironie a sorţii, prin palatul său s-au perindat cei mai de bază bolşevici, iar, la data de 4 aprilie 1917, Lenin s-a întors din exil şi s-a adresat mulţimii de la balconul palatului Matildei.

   În 1991, clădirea servea ca Muzeu al Revoluţiei Socialiste, după care a devenit Muzeul de Istorie Politică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

CUPA BĂNEASA EDIȚIA I-A

    Minifotbalul, ca şi alte sporturi de la nivel de amator, a avut de suferit din cauza pandemiei, competiţiile fiind suspendate, dar minifotbalul...

CE AU/ N-AU ÎN COMUN DRAGNEA ȘI NĂSTASE!?

Editorial de Marius Marinescu Amândoi au fost președinți ai PSD. Unul știe introducerile de la cărți, celălalt cuprinsul. Amândoi au făcut pușcărie pentru fapte presupuse a...

Se distribuie pachetele alimentare la Ploiești

    Până pe data de 1 noiembrie 2021, la Ploiești, se distribuie pachetele alimentare, program finanțat din Fondul de ajutor European destinat celor...

Fotbal / Petrolul este lider în Liga 2

    Petrolul 52 Ploiești este noul lider în Liga 2 la fotbal, după ce a învins vineri, pe teren propriu, pe Ripensia Timișoara,...

Săptămână cu accidente rutiere

A intrat cu mașina în semafor, la Câmpina     Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Câmpina au fost sesizați despre faptul că pe Bulevardul Carol...