fbpx
-3.2 C
Ploiești
sâmbătă, 16 ianuarie, 2021
Acasă Tara de dincolo de tara Am avut binom Dodon-Plahotniuc. Acum avem binom Dodon-Shor

Am avut binom Dodon-Plahotniuc. Acum avem binom Dodon-Shor

Alegerile au luat sfârșit, însă lupta pentru Republica Moldova continuă. Deși au pierdut prezidențialele, Dodon și socialiștii refuză să se împace cu înfrângerea și sunt pe faza de a declanșa o a doua partidă a luptei pentru putere. Ei controlează în continuare Parlamentul și Guvernul, ceea ce înseamnă mai multe pârghii de guvernare decât ale președintelui. Soluția sunt anticipatele. Dar când vor avea loc ele? E întrebarea care frământă acum întreaga societate de pe malul stâng al Prutului. Dodon, a declarat: „Nu vor fi când vrea Maia Sandu». Ex-deputata Stella Jantuan (2009-2014, PDM), analist politic, într-un interviu acordat postului de radio Europa Liberă de la Chișinău, comentează situația politică la zi și afirmă că ea se complică. Și că e devreme să vorbim de un deznodământ cert.

Pentru conformitate: Valentina URSU, Europa Liberă

Europa Liberă: Așadar, stimată Stella Jantuan, cum credeți, când vom avea alegeri anticipate?
Stella Jantuan: Deocamdată avem deja o majoritate parlamentară. Fracțiunea „ȘOR”, un grup desprins din „Pro Moldova”, care s-a re-întitulat „Pentru Moldova”, și Partidul Socialiștilor. Această majoritate încă nu este formalizată, dar există niște reguli nescrise în politică și în Parlamentul de la Chișinău: atunci când fracțiunile participă la redistribuirea funcțiilor în legislativ, deja putem spune că există o majoritate parlamentară. În momentul când fracțiunea „ȘOR”, sau cum ei se numesc acum Platforma „Pentru Moldova”, au obținut funcții de conducere în Biroul permanent, în comisiile parlamentare și în prezidiul parlamentului, înseamnă că majoritatea există. Ea poate să nu mai fie acuma oficializată, dar există.
Europa Liberă: Se tot spune că ar trebui inițiat un dialog. E propus de socialiști opoziției spre a stabili o foaie de parcurs, cu acțiunile juridice pentru dizolvarea legislativului și organizarea anticipatelor. PSRM reiterează că așteaptă la discuții toate grupurile din parlament, pentru a identifica soluțiile necesare ca alegerile parlamentare anticipate să aibă loc anul viitor.
Stella Jantuan: E ideea socialiștilor și le este convenabil. Anul viitor e un termen evaziv – când, în mai, iunie, septembrie? Cu cât trece timpul, cu atât e mai convenabil pentru PSRM să tragă de timp. Or, când ei vorbesc de alegeri anticipate, când vor foaie de parcurs și invită fracțiunile la discuție, asta nu-i altceva decât un joc al PSRM. Ei știu foarte bine că unii deputați nu-și doresc alegeri anticipate pentru că nu au nicio șansă de a reveni în parlament.
Europa Liberă: Cine nu și-ar dori pe moment anticipate?
Stella Jantuan: Chiar și socialiștii. Ei știu foarte bine – cu cât mai degrabă de vor avea loc alegeri anticipate, cu atât mai puține voturi vor obține în viitoarea legislatură. Dintre fracțiunile parlamentare par a fi pregătite cea a Partidului „ȘOR”, adică grupul „Pentru Moldova”, și cred că fracțiunea PAS, care este gata să meargă în alegeri anticipate. Așa declarat și ex-lidera Partidului PAS, acum președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Acest partid are acuma cele mai mari șanse la mai multe mandate, căci liderul acestei formațiuni a învins în alegerile prezidențiale.
Europa Liberă: Acum suntem martori la un ping-pong între putere și opoziție. Puterea spune că opoziția are toate șansele să inițieze o moțiune de cenzură și să dea jos guvernul. Prin acest pas s-ar putea ajunge și la dizolvarea parlamentului. Pe de altă parte, opoziția proeuropeană spune că cei de la putere au această majoritate tacită și ar putea de unii singuri să decidă dizolvarea.
Stella Jantuan: Exact. Dar socialiștii își continuă jocul lor, pentru că atunci când au majoritatea în parlament, când au prim-ministru, ei sunt aceia pe terenul cărora se află mingea. Dacă Guvernul Chicu va fi trimis de această majoritate parlamentară în demisie sau Chicu va demisiona singur, din proprie inițiativă, va începe doar procedura care poate să conducă la alegeri anticipate. Dar asta nu înseamnă încă imediat alegeri anticipate propriu-zise.
Europa Liberă: Și pentru că situația continuă să rămână în ceață, se adună ca să voteze mai multe legi care sunt contestate. În ce măsură autoritatea de jurisdicție constituțională ar putea să anuleze proiectele de legi votate de majoritatea parlamentară?
Stella Jantuan: În primul rând, dacă aceste legi contravin Constituției Republicii Moldova și au fost adoptate cu încălcarea procedurii, prin decizia Curții Constituționale, ele urmează a fi suspendate, cum a fost suspendată legea privind transferul SIS sub controlul parlamentului. Toate legile adoptate cu încălcări de procedură pot fi suspendate de CC. De ce se grăbesc socialiștii cu aceste legi? PSRM a avut suficient timp să poată vota atât legea privind statutul special al limbii ruse, cât și legea anti-propagandă, adoptată de Guvernul Filip. PSRM, având majoritate și având întregul control asupra instituțiilor statului, ar fi putut încă luni înainte să voteze aceste legi, însă nu au făcut-o pentru că nu s-au așteptat că vor pierde alegerile prezidențiale. Când au văzut că le-au pierdut și că, sociologic, pentru ei nu au votat anume alegătorii alolingvi, au ieșit cu această idee populistă, încercând să consolideze propriul electorat vorbitor de limbă rusă. Și pentru că se pregătesc de alegeri anticipate, știind că ele sunt inevitabile. Numai că stabilirea datei anticipatelor rămâne mai mult în mâinile socialiștilor, decât a opoziției din parlament. Doar pentru că ei au această majoritate parlamentară.
Europa Liberă: Se așteaptă învestirea în funcție a președintei alese, Maia Sandu. Pe de altă parte, apare întrebarea dacă e cazul să accepte sau nu acum preluarea guvernării? Unii spun că dacă acceptă, ar putea să fie o sinucidere politică, alții, dimpotrivă, spun că trebuie să aibă suficient curaj ca să-și asume responsabilitățile guvernării. Dumneavoastră ce credeți?
Stella Jantuan: În această situație, din punct de vedere politic, pentru Maia Sandu, așa cum a și declarat, ar fi bine să-și vadă de competențele președintelui Republici Moldova. Să vină cu acele inițiative propuse în campania electorală. Cred că în această situație nu trebuie să se grăbească cu preluarea guvernării, deoarece este un mare pericol politic și poate fi chiar o capcană politică. Uitați-vă ce se întâmplă: socialiștii au adus țara la situația pe care au adus-o. Ei continuă să afirme că situația privind pandemia de „Covid-19” este sub control, că toate acțiunile pe care le-au întreprins pentru remedierea economiei sunt destul de bune, acceptabile etc. Dar noi vedem că în țară nu au venit bani. Fondul Monetar Internațional a tras pe linie moartă semnarea memorandumului între Republica Moldova și FMI, de unde trebuiau să vină mai mult de jumătate de milion de euro. Creditul rusesc de 200 de milioane, despre care a tot vorbit Dodon, nu a venit. În plus, dacă ne referim acum la asumarea responsabilității pentru un nou buget și o nouă politică fiscală, pe care încearcă să o treacă în legislativ noua majoritate parlamentară, ea e cu totul antisocială. Ea, pur și simplu, nu are suport financiar! Toate aceste promisiuni, cu ridicarea pensiilor, salariilor, nu au suport financiar, deoarece nu sunt bani în țară și nu au de unde să vină acești bani! Dacă deputații votează acest buget antisocial, în cazul în care actuala opoziție își asumă o nouă guvernare, înseamnă că ea trebui
să-și asume toate eșecurile și toate nelegiuirile pe care le-a inclus în acest buget actuala majoritate parlamentară. Eu cred că asta într-adevăr este o capcană pentru partidele din opoziția pro-europeană. Or, pentru Dodon, ca să-și ia revanșa, interesul final este de a minimaliza rolul acestor partide, în primul rând partidul președintei Maia Sandu, și pentru a-și spori scorul electoral în viitoarele alegeri anticipate.
Europa Liberă: Cu alte cuvinte, președintele în exercițiu, Igor Dodon, dorește să-și ia revanșa? Dar cum anume o poate face?
Stella Jantuan:  Foarte ușor! În primul rând, votând așa cum este acest buget, politica fiscală, toate aceste legi votate în grabă de majoritatea parlamentară. Se știe, deja sunt analizate multe articole ale bugetului și s-a văzut, el include interesele de business și financiare ale membrilor actualei majorități parlamentare. Iar în noua conjunctură politică, în caz că vine un nou guvern, el nu va avea susținere. Partidele de opoziție reprezentate acuma în parlament au nu mult peste 40 de voturi. Ca să promoveze politica noului guvern, inițiativele și proiectele de legi cu care va veni, e nevoie măcar de 51 de voturi, pe care actuala opoziție nu le are. Deci, se creează o situație în care un guvern ce va veni din partea opoziției și fără suportul unei majorități parlamentare este într-adevăr o sinucidere politică. Este de fapt capcana politică pe care Dodon va încerca să o folosească pentru a-și ridica procentele la alegerile anticipate. Care vor depinde deja nu de opoziția actuală, ci de majoritatea PSRM – Partidul „ȘOR”. Sau Shor și Dodon.
Europa Liberă: Dar Igor Dodon și Ilan Șor au lăsat să se înțeleagă, pe parcursul anilor, că ei sunt dușmani politici pe viață și moarte, că sunt adversari și că niciodată nu se vor regăsi în barca puterii. Cum să înțeleagă cetățeanul ceea ce se întâmplă acum în parlament?
Stella Jantuan: Cetățenii sunt foarte inteligenți și au înțeles foarte bine aceste jocuri, inițiate încă de Plahotniuc atunci când creea și vindea această iluzie de dușmănie între el și Dodon pentru partenerii externi. În acest moment țara a intrat sub controlul total al lui Plahotniuc. A fost furat miliardul care nu a fost întors. Eu cred, cetățenii noștri înțeleg foarte bine că promisiunile actualilor politicieni, care reprezintă actuala guvernare, nu costă niciun sfanț. Ei astăzi spun că sunt dușmani, mâine interesele lor financiare coincid și ei votează liber, fără scrupule, cu mult cinism, pentru interesele lor proprii, uitând de interesele cetățenilor. Așa că acest joc, pe care îl vedem acum, pe care îl joacă în scena politică Dodon cu Shor, este același joc ce l-am văzut jucat de Plahotniuc și Dodon. S-a schimbat un singur personaj – Shor în locul lui Plahotniuc.
Europa Liberă: Șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, a criticat și el dur legile votate de așa-zisa majoritate, deputații socialiști și cei ai Platformei „Pentru Moldova”. Mai ales așa-zisa lege a lustrației, votată deocamdată în prima lectură, prin care legislativul își propune să-i demită pe cei mai mulți șefi din fruntea instituțiilor publice. Ce va urma?
Stella Jantuan: Așa-numită lege a lustrației – uitați-vă cu cât cinism au folosit ei declarația privind caracterul capturat al statului – au folosit-o în interesele acestei coaliții pentru a-și parașuta propria clientelă în funcții publice. Această lege a lustrației nu este altceva decât o înțelegere între Shor și Dodon cum să schimbe oamenii actuali pe cei ai lui Shor.
Europa Liberă: Tot Peter Michalko zice că ar fi ridicol ca persoane ce figurează în Raportul Kroll, implicați în frauda bancară, să facă curățenie și dezoligarhizare în instituțiile de reglementare și supraveghere. Și avertizează că un vot final acestei legi ar însemna o autoexcludere a Moldovei din rândul țărilor ce împărtășesc principiile de bună guvernare.
Stella Jantuan: Corect. Dacă am ajuns ca lustrația să o facă cei ce figurează în Raportul Kroll sau condamnați în prima instanță pentru frauda bancară, atunci e un joc din cale afară de cinic. Eu cred că asta depinde și de înțelepciunea – dacă o are – a lui Dodon. Pentru că, doar în câteva săptămâni, el va deveni pur și simplu o persoană fizică, nu deține nici o funcție în stat, nu e președinte de partid și are toate șansele să piardă și șefia partidului său. Poate aceste momente îl vor opri pe Dodon să voteze legea lustrației. Dar din informația ce o dețin, ei sunt foarte hotărâți să o voteze. A fost una dintre înțelegerile dintre cele două partide – PSRM și Partidul „ȘOR”.
Europa Liberă: Și va fi votată, până la urmă, credeți, această lege în parlament?
Stella Jantuan: Eu cred că și această lege depinde de înțelegerile pe care ei le au – de a merge mai departe sau, cum declară Dodon, de foaia lor de parcurs. Această coaliție va juca foarte dur și opoziția trebuie să fie foarte atentă la fiecare pas pe care îl face. Pentru că aici deja este în joc nu numai soarta partidelor de opoziție la viitoarele anticipate, ci și soarta cetățenilor și a țării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Ce (nu) a reușit să facă Alexandr Stoianoglo într-un an de mandat

Pe 29 noiembrie 2019 Igor Dodon semna decretul de numire a lui Alexandr Stoianoglo în funcția de șef al Procuraturii Generale. Unii colegi și...

Șumudică nu o are mică!

Gura. Șumudică n-a avut niciodată gura mică. Dar nu cred că atunci când l-a adus cineva la vreun club, l-a luat direct de pe...

Petrolul Ploiești / Achiziții și un nou antrenor secund

Petrolul Ploiești se pregătește la turație maximă pentru reluarea campionatului Ligii a doua la fotbal. Elevii lui Viorel Moldovan au început cu un stagiu...

1,5 miliarde de dolari pentru Belarus

La Soci a avut loc mult aşteptata întâlnire între Vladimir Putin şi Aleksandr Lukaşenko, pe fondul crizei profunde de legitimitate politică din Belarus, o...

Accident pe DJ 102 B, în comuna Drajna

Accidentul rutier s-a produs în satul Ogretin, comuna Drajna, după ce un autoturism, condus de un tânăr în vârstă de 27 de ani, a...