fbpx
-3.2 C
Ploiești
sâmbătă, 16 ianuarie, 2021
Acasă Mozaic Minte, trup, suflet Alimentele amare au binefaceri neaşteptate

Alimentele amare au binefaceri neaşteptate

Chiar dacă nu ne dăm în vânt după gustul lor, categoric merită să facem un efort şi să le includem în meniu, fiindcă sunt excelente pentru sănătate.

Ridichi, andive, păpădie, anghinare, rucola, ţelină, vinete, varză-de- Bruxelles, grepfruit, pomelo, ulei de măsline. Toate au în comun gustul amar, mai mult sau mai puţin pronunţat, pe care mare parte dintre noi nu-l agreează. Totuşi, n-ar trebui să ocolim alimentele amărui, ci, dimpotrivă, să ne facem provizii.

Cum ne ajută
Nu întâmplător se obişnuieşte consumul unei salate ca aperitiv. Imediat ce papilele de pe limbă detectează gustul amar, apetitul este stimulat, iar organismul răspunde secretând rapid salivă, sucuri gastrice, bilă, enzime digestive (produse în stomac, ficat şi pancreas). Toate aceste procese facilitează digestia şi favorizează absorbţia nutrienţilor din hrană.
Dacă ai probleme digestive (digestie dificilă, indigestie), include mai des în meniu alimente cu gust amărui, de pildă o salată verde cu păpădie sau ridichi, înaintea unei mese copioase, fiindcă digestia va fi mult uşurată. Atenţie, nu „îneca” salata într-o vinegretă prea dulce sau prea sărată! Un alt efect benefic al alimentelor amare, fitonutrienţii speciali pe care îi conţin sprijină funcţia ficatului (purificarea sângelui, gestionarea colesterolului, metabolismul grăsimilor), îl protejează şi îl ajută în detoxifiere. În plus, sunt o sursă foarte bună de vitaminele A, B9, C, K, dar şi de calciu, potasiu, magneziu.
4 alegeri excelente
Păpădia
Nu e o simplă buruiană: frunzele ei sunt comestibile şi foarte nutritive. Sunt bogate în vitamine (calciu, magneziu fier), dar conţin şi antioxidanţi puternici (luteină, zeaxantină, carotenoide) care ne feresc de cataractă şi degenerescenţă maculară. Pe lângă faptul că protejează ficatul de substanţele toxice, păpădia combate arsurile la stomac şi indigestia. Frunzele pot fi consumate crude, în salate, sub formă de sote sau adăugate în supe şi paste. Fiind foarte amare, se asociază cu alte ingrediente cu gust puternic, ca usturoiul sau lămâia.

Ridiche-neagră
Este bogată în potasiu, magneziu, calciu, vitaminele A, C, E şi din complexul B, dar şi fibre alimentare, care ajută la reglarea tranzitului intestinal. Dintre beneficii: curăţă ficatul, rinichii şi sistemul urinar, deoarece creşte producţia urinei, favorizează vindecarea infecţiilor virale, având efect dezinfectant. Curăţă tenul de impurităţi şi, în plus, are efect afrodiziac. O cură cu suc de ridiche-neagră consumat şi seara (100-150 ml) te ajută să slăbeşti în ritm accelerat. Dacă n-o tolerezi prea bine, foloseşte ridichea-neagră dată pe răzătoare, în salate.

Andive
Puţin calorice (100 g au doar 17 calorii), andivele sunt o sursă bună de minerale (seleniu, potasiu, magneziu, zinc), vitamine (A, C, B9, K), fibre şi antioxidanţi (în special betacaroteni). Această legumă previne constipaţia, scade colesterolul, favorizează concentrarea, este benefică sănătăţii ochilor.
Înainte să găteşti andivele, gustă-le ca să vezi cât de amare sunt. Dacă îţi par prea amare, ţine-le un sfert de oră în apă cu sare şi oţet, apoi clăteşte-le cu apă rece. Pot fi consumate crude, în salate asortate, de exemplu alături de nuci, brânză, mere, stropite cu zeamă de lămâie sau fierte la aburi ori adăugate în supe, tocăniţe sau umplute cu brânză, ciuperci, fructe de mare.

Rucola
În supermarketuri o găsim şi cu numele de rugula sau angula. În România i se spune voinicică, probabil pentru că se dezvoltă viguros în locurile aride. Nu este înrudită cu salata, cum am crede, ci aparţine familiei cruciferelor, din care fac parte varza, conopida, broccoli. Rucola este bogată în potasiu, fier, calciu, vitaminele A, C, K, B9, uleiuri esenţiale, are efect diuretic şi detoxifiant, întăreşte sistemul imunitar, combate anemia.
Frunzele uşor amărui pot fi adăugate în orice fel de salată, de preferinţă combinate cu verdeţuri de sezon, pentru un gust mai bogat, pot fi adăugate
într-un sandvici cu mozzarella şi roşii, pot fi gătite (cartofi noi cu rucola, de pildă) sau folosite la prepararea diverselor sosuri (paste).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Ce (nu) a reușit să facă Alexandr Stoianoglo într-un an de mandat

Pe 29 noiembrie 2019 Igor Dodon semna decretul de numire a lui Alexandr Stoianoglo în funcția de șef al Procuraturii Generale. Unii colegi și...

Șumudică nu o are mică!

Gura. Șumudică n-a avut niciodată gura mică. Dar nu cred că atunci când l-a adus cineva la vreun club, l-a luat direct de pe...

Petrolul Ploiești / Achiziții și un nou antrenor secund

Petrolul Ploiești se pregătește la turație maximă pentru reluarea campionatului Ligii a doua la fotbal. Elevii lui Viorel Moldovan au început cu un stagiu...

1,5 miliarde de dolari pentru Belarus

La Soci a avut loc mult aşteptata întâlnire între Vladimir Putin şi Aleksandr Lukaşenko, pe fondul crizei profunde de legitimitate politică din Belarus, o...

Accident pe DJ 102 B, în comuna Drajna

Accidentul rutier s-a produs în satul Ogretin, comuna Drajna, după ce un autoturism, condus de un tânăr în vârstă de 27 de ani, a...