fbpx
marți , 26 mai 2020
Home / Actualitate / ALIMENTE ANTIASTENIE

ALIMENTE ANTIASTENIE

Iarna, chiar dacă e una mai blândă, ca în anul acesta, ne secătuieşte de vlagă, în special pentru că hrana e mai săracă în vitamine şi minerale decât în restul anotimpurilor (mâncăm mai puţine fructe şi legume proaspete), dar bogată în proteine şi grăsimi, care se acumulează şi împovărează organismul. Iar vremea schimbătoare din acest anotimp suprasolicită şi ea capacitatea de adaptare a organismului. Cu un meniu bine ales, vei reuşi să-ţi recapeţi rapid vitalitatea.

Leurda, un plus de vitamine
În lupta contra asteniei nimic nu e mai eficient ca o cură de 7-10 zile cu verdeţuri de sezon. Leurda, de pildă, numită şi usturoi sălbatic, este foarte bogată în vitamina C – tonic natural de excepţie, seleniu, magneziu, fier, mangan, aminoacizi sulfuraţi, antioxidanţi, alicină – un antimicrobian puternic. Are toate calităţile usturoiului plus beneficiul că nu dă respiraţiei miros neplăcut după ce e consumată.
Nu ocoli nici celelalte verdeţuri timpurii: spanac, urzici, lobodă, ştevie, ceapă verde. Sunt ticsite de vitamine, minerale şi antioxidanţi, care te ajută să-ţi refaci forţele. Adaugă-le în salate, supe, sosuri, paste, diverse mâncăruri.

Peştele, proteine de calitate
Proteinele îţi aduc vitalitate! Peştele este o alegere excelentă, având multe proteine bune, dar mai puţine grăsimi decât carnea. Este hrănitor, plin de vitamine (A, B3, B6, B12, D) şi minerale (fosfor, iod, fluor, potasiu, cupru, magneziu), fiind şi o sursă preţioasă de omega 3. Include-l în meniu de 2-3 ori pe săptămână, dar nu prăjit, ci gătit în cuptor sau pe grătar, fără adaos de grăsime.

Nucile, grăsimi sănătoase
Nuci sunt una dintre cele mai bune surse vegetale de omega 3, fiind în acelaşi timp bogate în vitamina E (puternic antoxidant) şi magneziu (combate stresul şi oboseala). Pentru că sunt foarte bogate în calorii (30 g îţi oferă 22 g grăsimi şi 220 calorii), cel mai sigur este să adaugi numai 5-6 nuci în preparatul dorit de tine: iaurt cu miere, salată de fructe sau de legume.

Distribuie:

Check Also

Gaze la Coslegi, Dârvari, Radila și Pantazi

SC Distrigaz Sud Rețele SRL și Primăria Valea Călugărească au semnat un contract de cofinanțare …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *