sâmbătă , 4 aprilie 2020
Home / Actualitate / Aliaţi vegetali pentru regenerarea ficatului

Aliaţi vegetali pentru regenerarea ficatului

Ficatul funcţionează ca o mică uzină în organism, având un rol important în metabolismul proteinelor, glucidelor şi al lipidelor. Este singurul organ intern care are capacitatea de a se regenera singur. Îi poţi susţine procesul de recuperare cu ajutorul remediilor pe bază de plante.

 

Dintre remediile oferite de farmacia naturii, anghinarea este recunoscută pentru faptul că are efecte hepatoprotectoare. Aceasta conţine cinarină şi polifenoli care funcţionează ca drenori ai ficatului şi ai vezicii biliare, stimulând secreţia colesterolului prin bilă. Este de ajutor în crizele de ficat, deoarece are proprietăţi analgezice şi reduce senzaţiile de vomă, de balonare şi de flatulenţă. În scop terapeutic, de la anghinare se utilizează rădăcina şi frunzele. Prepară o infuzie dintr-o lingură de frunze şi din 500 ml apă, care se poate îndulci cu miere (nu şi în diabet). Bea câte două căni de infuzie pe zi, după ce s-a răcit. Prima se bea dimineaţa, pe stomacul gol, cu repaus pe partea dreaptă 30 de minute. A doua cană se bea în două reprize, cu 30 de minute înainte de mesele principale. Cura durează 20 de zile.
Fragul de pădure
Delicioasele frăguţe favorizează eliminarea toxinelor şi sunt recomandate pentru regenerarea hepatică. Sucul din fructe ajută la tratarea unor disfuncţii ale ficatului, cum ar fi hepatitele cronice sau ciroza hepatică. Este bine ca sucul să fie consumat pe stomacul gol, circa trei ceşti pe zi, pentru că stimulează activitatea ficatului şi regenerarea celulelor hepatice. De asemenea, poţi prepara un ceai de fragi din fructe şi din frunze, care au fost lăsate mai întâi să se usuce într-un loc uscat şi ferit de razele soarelui. Fierbe o linguriţă de plantă în 300 ml de apă, 20 de minute. Lasă vasul acoperit 10 minute, strecoară şi consumă câte două-trei căni pe zi, timp de trei săptămâni.
Linariţa
Folosită în vechime pentru tratarea problemelor hemoroidale şi a inflamaţiilor intestinului gros, linariţa (Linaria vulgaris) completează lista plantelor care favorizează regenerarea ficatului. Infuzia din această plantă are proprietăţi diuretice, sudorifice, dar şi depurative. Mai exact, ajută la eliminarea toxinelor din organism. Infuzia se obţine dintr-o lingură de plantă recoltată înainte de înflorire sau în timpul înfloririi şi dintr-o cană cu apă clocotită. Lasă vasul acoperit 10-15 minute, apoi strecoară şi consumă una-două căni pe zi. Urmează cura patru săptămâni. Infuzia de linariţă este utilă şi în problemele splinei.
Armurariul
Substanţa extrasă din seminţele plantei, silimarina, este folosită de secole întregi ca tratament împotriva bolilor hepatice. Ingredientul activ din armurariu conţine multe tipuri de flavonoizi (antioxidanţi puternici), apărând ficatul de toxine, de medicamente, de efectele alcoolului şi favorizând dezvoltarea unor celule hepatice noi. În plus, silimarina creşte nivelul de glutation, o enzimă antioxidantă puternică produsă de ficat. Prepară infuzia dintr-o linguriţă de fructe de armurariu, proaspăt măcinate şi dintr-o cană de apă clocotită. Bea câte două căni pe zi, prima înainte de micul dejun (după care este bine să stai culcat pe partea dreaptă, 20 de minute), iar a doua în alte două reprize jumătate de cană, după masa de prânz şi cealaltă jumătate după cină. Urmează cura două săptămâni, apoi fă pauză 14 zile.
Brusturele
Brusturele stimulează secreţia bilei, ajută la refacerea unui ficat slăbit prin purificarea sângelui şi prin regenerarea celulelor lezate. Datorită efectului său curativ purificator brusturele este folosit şi în reglarea colesterolului şi a trigliceridelor din sânge. Prepară un decoct din două-patru linguri de rădăcină mărunţită şi din 500 ml apă. Pune la fiert în vas acoperit, 15/20 de m inute. După răcire, adaugă o linguriţă cu miere şi bea câte puţin, pe parcursul unei zile.

Sfatul specialistului
Teodora Necula, tehnician nutriţionist şi fitoterapeut

Consumul excesiv de alimente bogate în grăsimi, de dulciuri, de băuturi acidulate sau alcoolice ne pot provoca disconfort gastric. Persoanelor cu ficat gras sau bilă leneşă, le recomand silimarină, cu efect de stimulare a producţiei de bilă. Silimarina este de asemenea, şi un protector hepatic puternic. La modul general, pentru a ne păstra ficatul sănătos, este important să avem o digestie uşoară, optând pentru mese mici şi dese. Mestecaţi bine fiecare înghiţitură şi mâncaţi încet. Evitaţi să beţi apă în timpul mesei şi imediat după masă, deoarece poate duce la diluarea sucului gastric şi la creşterea glicemiei.

Distribuie:

Check Also

Primăriile, obligate să dezinfecteze blocurile

Primăriile din toată țara au obligația ca, începând cu 31 martie, să asigure toate resursele …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *