28.9 C
Ploiești
duminică, 25 iulie, 2021
Acasă Ocolul Pamantului Ali Boumendjel, torturat şi asasinat de armata franceză

Ali Boumendjel, torturat şi asasinat de armata franceză

    Memoria franco-algeriană este de multă vreme sursă de tensiune. Preşedintele Emmanuel Macron face un gest, a anunţat Palatul Elysee. El a recunoscut, la începutul lunii martie a.c., „ceea ce Malika Boumendjel (văduva avocatului şi lider naţionalist,moartă în august 2020) ar fi vrut să audă”, că Ali Boumendjel a fost „torturat şi asasinat” de armata franceză în timpul războiului din Algeria, în 1957. La vremea aceea, crima a fost prezentată ca sinucidere, reaminteşte Le Monde, citat de rador.ro.

    Această recunoaştere „în numele Franţei”, pe care şeful statului a anunţat-o el însuşi celor patru nepoţi ai lui Ali Boumendjel, face parte din gesturile de reconciliere recomandate de istoricul Benjanim Stora în raportul lui referitor la colonizarea şi la războiul din Algeria, pentru a rezolva tensiunile dintre cele două ţări legate de amintirea acestui conflict.
„În toiul bătăliei de la Alger, Ali Boumendjel a fost arestat de armata franceză, închis la secret, torturat, apoi asasinat pe 23 martie 1957”, detaliază Palatul Elysee într-un comunicat. În 2000, „Paul Aussaresses (fost şef al serviciilor de informaţii la Alger) a mărturisit el însuşi că i-a ordonat unuia dintre subordonaţii săi să-l omoare şi să prezinte crima drept sinucidere”.
„El le-a mai exprimat voinţa sa de a continua ceea ce a început de mai mulţi ani, pentru a culege mărturii, a încurajat munca istoricilor prin deschiderea arhivelor, pentru a da tuturor familiilor celor dispăruţi, de ambele părţi ale Mediteranei, mijloacele de a cunoaşte adevărul.”

Această muncă, aprofundată în următoarele luni

    Acest gest „nu este o acţiune izolată”, promite preşedintele Republicii în acest comunicat. „Nicio crimă, nici o atrocitate comisă de oricine în timpul războiului din Algeria nu poate fi ascunsă.” „Această muncă va fi prelungită şi aprofundată în lunile următoare, pentru ca să înaintăm spre linişte şi reconciliere”, conchide comunicatul, care pledează pentru „a privi istoria în faţă, a recunoaşte adevărul faptelor” pentru „reconcilierea amintirilor”.
„Generaţia nepoţilor lui Ali Boumendjel trebuie să-şi poată construi destinul departe de amnezie şi resentiment. Pentru ei, de acum, pentru tineretul francez şi algerian, trebuie să înaintăm pe calea adevărului, singura care poate conduce la reconcilierea amintirilor”, precizează Palatul Elysee.
În februarie, nepoata lui Ali Boumendjel, Fadela Boumendjel-Chitour, denunţase o „minciună a statului (francez), care a fost devastatoare”.

Raportul Stora, criticat

    Predat pe 20 ianuarie a.c., raportul Stora a produs vii critici, atât în Franţa, cât şi în Algeria, în special pentru că nu a cuprins şi „scuze” ale Parisului pentru colonizare. Puternica Organizaţie naţională a mujahedinilor (ONM), foşti comandanţi din războiul de independenţă (1954-1962), l-a acuzat pe Benjamin Stora că a ”ascuns crimele coloniale” ale Franţei în Algeria.
Comitetul naţional de legătură al harkis (CNLH) al foştilor combatanţi auxiliari din armata franceză în timpul conflictului, a denunţat un raport „minimalist” şi a cerut Franţei să recunoască „abandonarea şi masacrarea acestor harkis, după acordurile de la Evian şi armistiţiului din 19 martie 1962”.
Guvernul algerian a cerut de repetate ori „recunoaşterea crimelor coloniale” ale Franţei. „Nu vom privilegia relaţii bune în detrimentul istoriei şi memoriei, dar problemele se rezolvă cu inteligenţă şi calm şi nu cu lozinci”, a afirmat preşedintele algerian Abdelmadjid Tebboune.
Reconcilierea între Paris şi Alger trebuie să se înscrie în cadrul unei recunoaşteri reciproce, care să nu fie „nici negare, nici remuşcare”, a afirmat ambasadorul Franţei în Algeria, Francois Gouyette, într-un interviu pentru cotidianul francofon L’Expression, apropiat puterii.
La apropierea celei de-a 60-a aniversări a sfârşitului războiului şi a independenţei Algeriei, care va avea loc în 2022, Parisul şi Algeria au făcut din această „reconciliere a amintirilor” un dosar prioritar, iar Macron şi Tebboune s-au angajat să colaboreze pe acest dosar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Să înceapă spectacolul Planetei!

Editorial de Mariana Podeanu     Primele frânturi de amintiri cu jocurile olimpice implică vocea lui Cristian Țopescu, un ecran alb-negru cu ceva purici, forfotă...

Atleții de la CSS Ploiești – Campioni ai României la ștafetă

Articol de Daniel Lazăr     În zilele de 16 și 17 iulie a.c. s-a desfășurat, pe stadionul „Nicolae Dobrin” din Pitești, Finala Campionatului Național...

Corecție de 100 % la partea de proiectare a unei importante investiții din Ploiești

Articol de Miruna Bogdănescu     Unitatea de management din cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, care urmărește Programul Operațional Regional 2014-2020, derulat prin...

25 iulie – Ziua RADIOLOCAŢIEI

La data de 25 iulie 2020, aniversăm 65 de ani de la înfiinţarea Armei moderne – Trupele Radiotehnice. Prin înfiinţarea Trupelor Radiotehnice s-a realizat...

Ana-Maria Popescu a adus prima medalie la Tokyo!

Olimpiada a început, iar astăzi a venit și prima medalie pentru delegația României la Tokyo. Ana-Maria Popescu a fost la tușă de aur -...

Cum a ajuns Ploieștiul un oraș murdar-murdar și cum ne ia operatorul peste picior

Articol de Maria Bogdan    Primăria Ploiești pare legată de mâini și de picioare în problema salubrizării orașului. Din afară se vede și că primarul...