14.9 C
Ploiești
duminică, 13 iunie, 2021
Acasă Actualitate Alegerile din Hâncești o repetiție în ajunul prezidențialelor

Alegerile din Hâncești o repetiție în ajunul prezidențialelor

Un factor politic de importanță locală pare să capete semnificații de preelectorală cu mize „epocale”. Cel puțin așa cred unii formatori de opinie, dar mai ales lideri de partide din opoziție. Este vorba de alegerile din circumscripția nr. 38 Hâncești, despre care toți aceștia spun că ar fi o repetiție generală pentru prezidențialele din toamnă. Naivități?

 

Șapte candidați pentru funcția de deputat în legislativul de la Chișinău s-au lansat, începând cu 14 februarie curent, în alegerile parlamentare noi pe circumscripția nr. 38 Hâncești. Unde în februarie 2019 a învins reprezentantul PDM Alexandru Botnari, care ulterior a renunțat la mandatul de deputat în favoarea funcției de primar al municipiului Hâncești. Pe 15 martie, în această circumscripție uninominală se vor confrunta reprezentanții a 6 formațiuni politice – PDM, PSRM, PAS, Partidul Politic ȘOR, Blocul Electoral „UNIREA”, PLDM și candidatul independent Grigore Cobzac. De fapt, ultimul poate fi considerat reprezentant a două formațiuni politice. Fost președinte al raionului Hâncești, Cobzac a mai fost deputat în legislativul de la Chișinău în două rânduri – un timp scurt, între 2010-2011, când a renunțat la mandatul de deputat din moment ce a fost ales președinte al raionului, și în 2015-2018, de astă dată renunțând la cea de președinte al raionului. În ambele mandate a candidat pe listele Partidului Liberal Democrat, în ultima legislatură fiind unul din puținii deputați care a rămas fidel formațiunii sale politice. În alegerile din 24 februarie 2019 a candidat pe aceeași circumscripție din partea Blocului ACUM, clasându-se pe locul doi după democratul Alexandru Botnari.
În calitatea sa de candidat independent, Grigore Cobzac se va confrunta de data aceasta dintr-odată cu doi foști colegi – Alexandru Postolachi, acum candidat de la PLDM, și Olesea Stamati, candidata PAS. Și tot dânsul a fost protagonistul primului scandal public în interiorul PAS. La doar două zile după ce conducerea PAS făcuse publică știrea că o înaintează drept candidat pe Olesea Stamati, fost ministru al justiției în Guvernul Sandu, organizația teritorială Hâncești insistă pe candidatura lui Cobzac. Disensiunile dintre centru și organizația raională se rezumau la învinuiri din partea liderei PAS că anterior acesta ar fi declarat că nu intenționează să candideze. Animozitățile degenerează într-un scandal, în urma căruia Grigore Cobzac și Marcel Petrușan, președintele organizației teritoriale Hâncești, au fost excluși din PAS „pentru nerespectarea deciziei Consiliului Național Politic PAS, care a aprobat candidatura Olesei Stamati. Cei de la Hâncești nu s-au lăsat bătuți – au depus cerere de înregistrare a grupului de inițiativă și l-au susținut în continuare pe Cobzac în calitate de candidat independent. Ruptura nu a picat deloc bine în primul rând electoratului. În condițiile când la ușă bat prezidențialele, scandalul a scos la suprafață și disensiunile, până atunci mai latente, dintre cele două componente ale Blocului ACUM, adică dintre PAS și PPDA. Un impuls la aprofundarea lor a fost și gestul lui Vlad Țurcanu, candidat din partea PUN, care și-a retras candidatura în favoarea candidatului independent. La puțină vreme și PPDA și-a anunțat susținerea pentru Grigore Cobzac. Colac peste pupăză, și PDM și-a înaintat drept candidat de asemenea un băștinaș din Hâncești, Ion Mereuță, iar Blocul Electoral UNIREA – pe Dorin Chirtoacă. Așa că alegătorii hânceșteni, în rândurile cărora, tradițional, partida pro-europeană se bucură de o mare încredere, sunt puși acum la grele încercări.
Primele zile de campanie electorală s-a lăsat asupra electoratului din circumscripția dată cu furtuni de promisiuni. Din gura lui Dorin Chirtoacă curg gârlă priorități din programul său electoral: descentralizarea financiară și administrativă, transport ecologic și de calitate europeană, scoaterea transportului în afara orașului, șosea de centură pentru orașul Hâncești (numai bune mai degrabă pentru Chișinău decât pentru un municipiu, reședință de raion), legătură pe cale ferată „de la Chișinău, respectiv Ungheni, până spre Leova, Cantemir”, declararea Luncii Prutului drept zonă defavorizată ș.a. Olesea Stamate la rândul ei pedalează pe lupta împotriva corupției, pensii mai mari, locuri de muncă și justiție corectă. „Sunt mulți oameni care cred că își pot construi un castel cu garduri înalte între care totul să fie bine, dar e o iluzie. Ce folos din garduri, dacă aerul e poluat? Ce folos de castel și bogăție, dacă societatea suferă de nedreptate și oricine poate fi acuzat și condamnat pe nedrept?”, încearcă să cucerească Olesea Stamati inimile și cugetul hânceștenilor. Cât despre candidul PDM, Ion Mustață, mai puține șanse cu: „A fi băștinaș înseamnă a te naște, a locui și a munci în Hâncești. Cunosc bine problemele locuitorilor și voi face tot ce îmi stă în puteri pentru a le rezolva, a-i reprezenta cu demnitate în parlament”. Nici Chirtoacă nu se vede printre preferații hânceștenilor și mai degrabă se va retrage și el în favoarea … cui? A lui Grigore Cobzac sau a Olesei Stamati?
Cât despre ceilalți candidați nu cred că merită a strica orzul pe gâște. Deși mulți se gândesc la zicala „când doi se bat, al treilea câștigă”. Or, miza cea mare pare a fi nu atât repetiția generală înainte de prezidențiale – un mandat de deputat nu schimbă acum raportul de forțe în parlament, chiar dacă din punct de vedere moral, psihologic are o careva importanță. Adevărata miză ascunde o competiție de control între cele două foste componente ale Blocului ACUM: dacă va câștiga reprezentanta susținută de PAS va fi una, dacă cel susținut de PPDA și PUN va fi altceva. Adevărat, e și o cu totul mică combustie pentru campania prezidențială. E un fel de ecuație: PAS și PPDA vor merge împreună sau pe drumuri separate? Partidele dreptei democratice, proeuropene și unioniste, vor găsi în sfârșit drumul cel drept sau vor merge pe cel obișnuit în ultimii peste 20 de ani? Va rămâne din nou Maia Sandu să lupte singură, piept la piept cu Dodon, sau dreapta va face un singur front și va identifica un candidat comun, capabil să anihileze principalul pericol care s-a lăsat peste Republica Moldova – Dodon și hoardele roșii din PSRM?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Semnificaţia zilei de 9 mai

În evoluţia milenară a poporului român, evenimentele de la 9 mai 1877 şi 9 mai 1945, precum şi Ziua Europei, se înscriu ca momente...

8 ŞI 9 MAI 1945 – ÎNCHEIEREA CELUI DE AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL ÎN EUROPA

Anul acesta, la data de 9 mai se împlinesc 76 de ani de la marea victorie împotriva Germaniei naziste. Către sfârşitul primei decade a...

Nordul Greciei, hub energetic al Europei?

Într-un context internaţional în continuă schimbare, energia este declarată o prioritate şi funcţionează ca un catalizator pentru evoluţii în mai multe niveluri. Având în...