fbpx
joi , 2 iulie 2020
Home / Actualitate / Alegeri locale pe 27 septembrie

Alegeri locale pe 27 septembrie

Alegeri locale pe 27 septembrie

 

  • Brambureală de Covid: trei instituții au formulat proiectul de lege privind stabilirea datei alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2020

 

Zăpăceală mare asupra procedurilor de fixare a datei de desfășurare a alegerilor locale, asta după ce CCR a declarat neconstituționale documentele elaborate în Guvern și Parlament privind prelungirea mandatelor aleșilor locali. Ulterior, Parlamentul a decis că mandatele primarilor, consilierilor locali și județeni, președinților de consilii județene vor fi valabile până la 1 noiembrie. Dar a rămas neclar cine anume stabilește data alegerilor, asta în urma motivației CCR, care a lăsat Parlamentul și Guvernul să se înțeleagă între ele.

 

Pe data de 11 iunie 2020, liderii PSD, PNL și PMP au agreat data de 27 septembrie pentru desfășurarea alegerilor locale în acest an, în condițiile în care scrutinul la termen a fost anulat din cauza pandemiei de Covid-19. Dar există o oarecare brambureală în legătură cu cine anume va elabora actul normativ. Și uite așa ne-am trezit cu trei instituții s-au partide politice că-și revendică paternitatea legii.

 

În urmă cu trei zile, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că a elaborat proiectul de lege privind stabilirea datei alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2020, precum și a unor măsuri pentru buna organizare și desfășurare a acestora, care prevede că alegerile locale se vor desfăşura pe 27 septembrie. AEP precizează că proiectul de lege ar trebui să intre în vigoare cel târziu la data de 29 iulie 2020: „Potrivit art. 10 alin. (1) şi (3) din Legea nr. 115/2015, data alegerilor este duminica, aceasta fiind stabilită prin hotărâre a Guvernului cu cel puțin 75 de zile înaintea votării. Prin art. 2 alin. (1) din Legea nr. 84/2020, a fost stabilită o derogare de la prevederile art. 10 alin. (1) din Legea nr. 115/2015, în sensul că data alegerilor se stabilește prin lege organică, cu cel puțin 60 de zile înaintea votării. Precizăm că stabilirea datei alegerilor locale trebuie să asigure efectivitatea prevederilor art. 1 din Legea nr. 84/2020 potrivit cărora mandatele aflate în curs se prelungesc până la data de 1 noiembrie 2020.”

 

La o zi distanță, premierul Ludovic Orban a anunțat că, în condițiile actuale de răspândire a Covid-19, se vor organiza alegerile locale pe 27 septembrie. Orban a mai spus că Guvernul va adopta în această săptămână un proiect de lege prin care să propună data alegerilor: „După promulgarea legii de prelungire a mandatelor aleșilor locali, adoptată de Parlament, vom adopta, în ședință de Guvern, proiectul de lege prin care vom propune data alegerilor și, evident, o serie de alte măsuri, dintre care unele măsuri sunt legate și de o protecție a persoanelor implicate în procesul electoral.”

 

Astăzi, însă, UDMR a depus un proiect legislativ pentru stabilirea prin lege organică a datei alegerilor locale, tot la data de 27 septembrie 2020. Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, a anunțat, printr-un comunicat de presă: „Având în vedere situația actuală, avem nevoie de un consens larg în ceea ce privește data alegerilor. Astfel, în perioada premergătoare elaborării prezentei inițiative, din poziționările forțelor politice parlamentare s-a degajat o propunere privind data de 27 septembrie. Așteptăm susținerea partidelor parlamentare pentru proiectul de lege depus. Având în vedere faptul că Guvernul ar avea la dispoziție 5 zile de la intrarea în vigoare a prezentei propuneri pentru a stabili calendarul acțiunilor din cuprinsul perioadei electorale, cheltuielile necesare pregătirii și desfășurării în bune condiții a alegerilor locale și măsurile tehnice necesare bunei organizări și desfășurări a alegerilor, UDMR a cerut ca Parlamentul să dezbată în regim de urgență această propunere. Astfel, proiectul legislativ urmează să fie supus votului în ambele Camere ale Legislativului, și poate intra în vigoare după un vot favorabil și promulgarea de către șeful statului, până la 15 iulie, mai transmite UDMR.”

Distribuie:

Check Also

A fost operaționalizat Sumal 2, sistemul care ar trebui să elimine tăierile ilegale de păduri din România

Guvernul României a aprobat, în ședința din data de 25 iunie, HG pentru aprobarea Normelor …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *