2.5 C
Ploiești
marți, 18 ianuarie, 2022
Acasă Mozaic Inedit Alcoolul a schimbat istoria pe ici, pe acolo

Alcoolul a schimbat istoria pe ici, pe acolo

Alcoolul are propria sa istorie, care e la fel de veche precum civilizaţia. De la primele culturi de orz şi viţă de vie, la distilarea celor mai moderne băuturi, alcoolul ne-a ajutat să ne înecăm amarul şi să ne sărbătorim victoriile.
În decursul istoriei, băuturile alcoolice au avut efecte importante. Fie că a fost vorba de rom, vodcă, vin sau bere, alcoolul a însoţit omenirea în momentele de exaltare, dar şi în clipele de disperare. Însă mulţi nu ştiu că au existat numeroase ocazii în care alcoolul chiar a schimbat istoria. Iată cinci dintre ele, consemnate pe incredibilla.ro.

George Washington a mituit votanţii cu alcoolCa politician, este important să ştii ce le place votanţilor tăi. Pentru George Washington şi ceilalţi politicieni din Virginia, răspunsul era simplu: alcoolul.
La începutul carierei sale, Washington şi-a cheltuit toate fondurile de campanie pentru a cumpăra suficientă băutură, încât să-i convingă pe votanţi să-i aleagă în adunarea legislativă a statului Virginia, în 1758. Poate că, dacă americanilor nu le-ar fi plăcut atât de mult băutura, George Washington ar fi pierdut această primă luptă electorală. Astfel, politicianul ar fi dispărut în obscuritate, iar America ar fi ratat şansa de a-şi alege unul dintre cei mai apreciaţi preşedinţi.
Practica oferirii de băutură pentru voturi a continuat până în 1920, când a fost interzisă prin lege.

Abraham Lincoln, abandonat pentru un pahar de tărieÎn noaptea asasinării lui Abraham Lincoln, lui John Parker i s-a dat sarcina de a-l proteja pe preşedinte în timpul spectacolului de la Teatrul Ford. După ce preşedintele şi soţia sa şi-au ocupat locurile în sală, Parker a dispărut de lângă cuplul prezidenţial. Parker a acceptat invitaţia venită din partea valetului şi a vizitiului lui Lincoln de a bea un pahar, în barul Star de peste drum.
Nu vom şti niciodată cu siguranţă ce s-ar fi întâmplat dacă Parker ar fi refuzat acea invitaţie. Poate că, şi în acest caz, asasinul John Wilkes Booth ar fi reuşit să treacă la cei care asigurau securitatea preşedintelui. Însă, cel puţin o persoană a dat vina pe Parker pentru moartea şefului american de stat, doamna Lincoln.

Ruşii au pierdut un război fiindcă erau prea beţiNicio naţiune nu este asociată cu un anumit tip de alcool mai mult decât este legată Rusia de vodcă. În timpul Războiului ruso-japonez, ruşii au demonstrat că nu pot renunţa la băutura lor preferată nici măcar pentru a câştiga un război.
După încetarea ostilităţilor, ziarele ruse au relatat că soldaţii erau prea beţi pentru a putea lupta. Din cauza alcoolului, ei au devenit ţinte uşoare pentru japonezi.
Pentru a pune capăt ostilităţilor, în 1905, Rusia a acceptat termenul unui tratat nu tocmai ideal printr-o negociere mediată de Theodore Roosvelt. Până şi ţarul Nicolae a dat vina pe alcool pentru performanţele militare jalnice ale ţării sale.
Ţarul a interzis alcoolul în anii premergători Primului Război Mondial, în speranţa că va evita un nou dezastru. Până la urmă, lucrurile au ieşit prost pentru ţar, iar alcoolul a ieşit de sub interdicţie în 1925.

Familia Borgia şi-a menţinut puterea cu ajutorul vinului otrăvitFamilia Borgia a fost, de fapt, o dinastie italiană extrem de influentă în timpul renaşterii. Acest clan aristocratic şi-a întins tentaculele în politica şi viaţa religioasă a acelor vremuri, pentru a dobândi putere şi bani.
De astfel, doi membri ai familiei au urcat pe scaunul papal: Alfons de Borgia (Papa Calixt al III-lea) ş-i Rodrigo Lanzol Borgia (Papa Alexandru al VI-lea).
Deşi au fost mari iubitori de artă şi au sponsorizat foarte mulţi artişti de valoare, metodele prin care familia Borgia şi-a menţinut puterea n-au fost dintre cele mai cinstite.
Care era arma lor, pentru a-şi îndepărta inamicii? Vinul otrăvit, pe care îl ofereau atât duşmanilor, cât şi subordonaţilor, atunci când situaţia o cerea.
Ca un fel de întorsătură poetică a sorţii, istoricii cred că o sticlă de vin otrăvită de cei din clanul Borgia, adusă la masă din greşeală, i-a curmat viaţa patriarhului familiei, Papa Alexandru al VI-lea.

Pasteur a studiat vinul şi berea şi a inventat… pasteurizareaTermenul de „pasteurizare” a devenit sinonim cu produsele lactate. Cu toate acestea, alcoolul a fost cel care l-a ajutat pe4 Louis Pasteur să facă această mare descoperire.
Munca de chimist a lui Pasteur implica studierea fermentaţiei şi a acririi vinului. Pasteur a fost cel care a dovedit că bacteriile din lichide precum berea sau vinul erau motivul pentru care acestea se stricau. Pentru a contracara acest efect, Pasteur a testat procesul de fierbere a lichidelor şi apoi răcirea lor, un proces cunoscut ca „pasteurizare”, Primul test încununat de succes a avut loc în 1862 şi, de atunci, lumea este un loc mai sigur.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

CSM PETROLUL PLOIEŞTI, 89-81 CU BC CSU SIBIU ŞI LUPTA PENTRU PLAY-OFF CONTINUĂ!

Final de weekend de excepţie pentru iubitorii baschetului ploieştean, care au avut parte de o victorie mare obţinută de CSM Petrolul, în Sala „Olimpia”,...

Georgeta Popescu este campioana europeana la monobob

Reusita pentru echipa Romaniei, pregatita de Cezar Popescu si Dan Scurtu, la Campionatul European de monobob, unde a obtinut medalii de aur și bronz. Pe pârtia...

Sare în bucate dar și-n sănătate

Clorura de sodiu, adică sarea de bucătărie, nu e duşmanul nostru. Dimpotrivă, ea este indispensabilă vieţii: menţine apă în corp, reglează transferul de lichide...

Povestea românului care a sculptat statuia Mântuitorului din Rio de Janeiro

Celebra statuie a lui Iisus din Rio de Janeiro este cunoscuta de toata lumea lumea, însă foarte puţini ştiu că sculptorul chipului Mântuitorului este...

800.000 Euro, finanțare pentru aplicația românească de economii la supermarket

Aplicația românească bonapp.eco, prin care consumatorii pot „vâna” mai ușor produsele care se apropie de termenul de valabilitate, vândute la preț redus de supermarketuri, a...