17.9 C
Ploiești
sâmbătă, 13 august, 2022
Acasă Ocolul Pamantului Ajutorul european pentru Palestina, blocat de un comisar maghiar

Ajutorul european pentru Palestina, blocat de un comisar maghiar

Oliver Varheiyi, apropiat al lui Viktor Orban, condiţionează plata fondurilor pentru Palestina de o revizuire a manualelor palestiniene, acuzate de lobby-ul israelian de incitare la violenţă, constatată Le Monde.

Din septembrie 2021, secţia de oncologie de la Spitalul Augusta Victoria din Ierusalimul de Est funcţionează într-un ritm mai lent. Din lipsă de bani, aşezământul construit pe Muntele Măslinilor, unul dintre principalele centre de îngrijire din teritoriile ocupate, nu mai poate primi noi bolnavi de cancer. În total, aproape 500 de palestinieni care aşteaptă chimioterapie sau alt tip de tratament au fost respinşi. Cei mai norocoşi sunt îngrijiţi în spitalele din Cisiordania, mai puţin specializate, precum cele de la Bethleem sau Nablus. Ceilalţi aşteaptă acasă, iar starea lor se înrăutăţeşte.
„Mulţi dintre aceşti pacienţi nu şi-au primit tratamentul la timp sau nu l-au primit deloc, din moment ce situaţia este dificilă în toate spitalele din teritoriu, nu doar la noi” – se plânge Fadi Al-Atrash, director executiv al spitalului Augusta-Victoria. „Vieţile bolnavilor sunt puse în pericol, pacienţii pot ajunge târziu, cu forme mai severe de cancer, unii pot muri.”
Una dintre cauzele acestei tragedii se află la câteva mii de kilometri de Ierusalimul de Est, la Bruxelles, într-un birou situat la etajul 9 al sediului Comisiei Europene: cel al maghiarului Oliver Varhelyi, comisar pentru Vecinătate şi Extindere, responsabil, în această calitate, de politica de cooperare internaţională a celor 27.
Din decembrie anul trecut, acest apropiat al naţionalistului Viktor Orban, prim-ministru al Ungariei şi promotor al „liberalismului”, blochează, aproape de unul singur, ajutorul european pentru Palestina. Hotărând împotriva opiniei majorităţii statelor membre, să condiţioneze plata unei părţi din această sumă de o revizuire a manualelor şcolare palestiniene, acuzate de lobby-urile pro-israeliene de incitare la violenţă, Oliver Varhelyi a creat un impas politico-instituţional, care a blocat de facto 215 milioane de euro ajutor financiar.

„Un scandal absolut”

Îngheţarea finanţării Uniunii Europene, dublată de sistarea subvenţiilor americane de către administraţia Trump şi de epuizarea subvenţiilor din ţările arabe, are consecinţe directe: o scădere cu 20% a salariilor funcţionarilor din Autoritatea Palestiniană din noiembrie 2021, privarea a 120.000 de familii sărace de o indemnizaţie trimestrială şi destabilizarea întregului sector sanitar din Ierusalimul de Est, care primeşte 10 până la 20 de milioane de euro din pachetul de 215 milioane.
„Această afacere este un scandal absolut, Varhelyi promovează agenda pro-israeliană a Ungariei fără cel mai mic scrupul”, se indignează un diplomat dintr-o ţară membră a UE, cu referire la apropierea dintre Orban şi fostul prim-ministru al statului evreu, Benjamin Netanyahu. „Este de neconceput ca, din cauza lui, Comisia să ia o decizie contrară liniei Consiliului Miniştrilor de Externe.”
Serviciul de presă al UE nu a răspuns solicitărilor noastre pentru un interviu cu un oficial al Direcţiei Generale Vecinătate şi Extindere („DG Near”, în jargonul de la Bruxelles).
Telenovela începe în ianuarie 2021, când Institutul german Georg-Eckert, specializat în analiza sistemului de învăţământ, prezintă Comisiei un raport despre manualele palestiniene. Comandat de precedentul executiv european – care, în mod ciudat, nu a considerat de cuviinţă să solicite un studiu similar asupra manualelor israeliene-, documentul se încheie cu o notă pozitivă, apreciind că manualele folosite în şcolile palestiniene respectă, în general, standardele de toleranţă ale UNESCO şi că, dacă rămâne conţinut problematic, tendinţa este de îmbunătăţire.
Imediat, în sânul Comisiei a izbucnit o dispută. Oliver Varhelyi, care se concentrează pe aspectele negative ale raportului, solicită să fie introdus un criteriu de condiţionalitate în plata ajutorului european către Autoritatea Palestiniană (AP). Josep Borrell, înaltul reprezentant pentru politica externă, i se opune. El susţine că o astfel de mişcare, o premieră în istoria UE, ar aduce beneficii facţiunilor palestiniene radicale şi ar submina dialogul fructuos în care Bruxelles-ul s-a angajat cu Ministerul palestinian al Educaţiei.

Campania de delegitimare a naţionalismului palestinian

La mijlocul lunii decembrie 2021, după luni de amânare, Departamentul Vecinătate şi Extindere şi-a programat planul de finanţare pentru AP, fără a include condiţii. Dar, câteva zile mai târziu, această clauză este reintrodusă pe furiş în text. Supusă la vot pe 15 martie a.c., în cadrul Comisiei de proiecte de cooperare, această nouă versiune a primit nouă voturi pentru, opt împotrivă şi nouă abţineri.
Din 172 de cărţi analizate, raportul Eckert a găsit doar două exemplare de conţinut considerat antisemit – care au fost, de altfel, modificate la reeditarea cărţilor în cauză. „Teama de a fi acuzat de toleranţă pe acest subiect ultrasensibil a determinat mai multe delegaţii să se abţină”, subliniază Martin Konecny, de la firma de analiză EuMEP de la Bruxelles, foarte implicată în acest dosar. Preşedinta Comisiei, germana Ursula von der Leyen, rămâne extrem de discretă în privinţa subiectului. Nicio majoritate calificată (15 voturi) nefiind obţinută în rândul reprezentanţilor statelor membre. „DG Near” este împuternicită să avanseze, aşa cum prevede regula comunitară. Oliver Varhelyi îşi menţine aşadar textul. Cele 215 milioane, care ar fi trebuit să fie plătite de la începutul anului 2021 şi nu au fost virate din motive tehnice, sunt acum blocate din motive politice.
În culise se află Impact-se, o organizaţie israeliană specializată în studiul manualelor şcolare care, sub acoperirea metodelor ştiinţifice, desfăşoară o campanie de delegitimare a naţionalismului palestinian. Rapoartele sale despre „discursul urii” propagat de AP au ieşit în evidenţă în mod repetat pentru părtinirea lor metodologică, citate distorsionate sau în afara contextului şi, cu toate acestea, acest grup de presiune continuă să fie consumat de instituţiile europene.
„Faptul că problema manualelor a ocupat cea mai mare parte a timpului factorilor de decizie europeni în 2022 arată cât de deconectată este UE de realitatea de pe teren,” subliniază Martin Konecny, analist. „Prin analogie, ar trebui oare Bruxelles-ul să-şi condiţioneze ajutorul pentru Kiev de diminuarea tuturor pasajelor din manualele şcolare ucrainene care îl menţionează în context pozitiv pe Stepan Bandera (ideolog naţionalist care i-a susţinut pe nazişti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial) şi care prezintă Rusia ca pe un stat agresor?”

„ŞantaJ”, „joc murdar”

Pe măsură ce Autoritatea Palestiniană se scufundă din ce în ce mai adânc în criză, discuţiile de la Bruxelles sunt blocate. La 1 aprilie a.c., în cadrul unei întâlniri la nivel de ambasadori la CE 22 dintre aceştia şi-au exprimat opoziţia faţă de proiectul Varhelyi. Nici un rezultat. Pe 11 aprilie, în timpul unui Consiliu al miniştrilor afacerilor externe, au fost din nou adresate critici. „DG Near”: „şantaj”, „joc murdar”. În continuare, nici un rezultat. Comisarul maghiar se ascunde, în spatele votului din 15 martie 2022, pentru a refuza orice modificare.
„El joacă rolul cavalerului călare pe un cal alb care protejează Israelul de antisemitism, dar cel mai nebunesc lucru la această poveste este că însuşi guvernul israelian ne îndeamnă să eliberăm fondurile, pentru a calma situaţia din teren”, spune o sursă diplomatică referindu-se la recentele ciocniri de pe Esplanada moscheilor din Ierusalim.
Soluţia acestei tergiversări groteşti se află în mâinile Ursulei von der Leyen. Numai aceasta îi poate cere lui Oliver Varhelyi să-şi retragă proiectul şi să trimită din nou textul original, fără clauză de condiţionare. „În ziua în care se va întâmpla acest lucru, planul de finanţare al Autorităţii Palestiniene va trece de Comisie în 48 de ore”, confirmă o sursă diplomatică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Investigații gratuite, în Ploiești, pentru depistarea cancerului de col uterin

Primăria Ploiești a încheiat un protocol de colaborare cu Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu -Rusescu” (INSMC), Asociația „Centrul de Dezvoltare Curriculară...

11 zile fără apă caldă, în Ploiești

Soluții? Ce zice Consiliul Județean Prahova contestă Primăria Ploiești. Invers nu se poate, fiindcă primăria profită de faptul că n-are niciun rol legal în...

Fotbal / Petrolul Ploiești, prima victorie în Superligă: 1-0 la Mediaș, cu U Cluj; să vină Rapid!

Petrolul Ploiești a reușit vineri, în etapa a patra din Superligă, prima victorie stagională, 1-0 la Mediaș, în fața Universității Cluj-Napoca, partida fiind decisă...

Percheziții la persoane bănuite de evaziune fiscală. 40 de persoane au fost conduse la audieri

Procurorii din cadrul Parchetului Curții de Apel Ploiești, împreună cu poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Prahova,...

Când rânjesc dulăii, latră și cățeii…

La un an de la investirea sa (6 august 2021), Guvernul Gavrilița nu prezentase încă un raport în plenul legislativului de la Chișinău, dând...

NU VREAU SĂ MĂ ANGAJEZ LA STAT!

Zilele astea, mai precis de la 1 august, a intrat în vigoare o nouă mărire a salariului bugetarilor, de minim 15 la sută. Nu...