marți , 21 ianuarie 2020
Home / Actualitate / Ajutor nesperat pentru Primăria Ploiești

Ajutor nesperat pentru Primăria Ploiești

Cum spuneam, la recenta repartizare a cotei aflată la dispoziția sa, Consiliul Județean Prahova a alocat celui mai mare contribuabil din județ, am numit Ploieștiul, suma de 10 milioane de lei. Destinația a fost clară, subvenționarea prețului energiei termice livrate în sistem centralizat în oraș. Consilierii municipali au găsit însă alte trebuințe banilor. Asta nu înseamnă că suma nu va fi pusă mai târziu la loc astfel încât să nu fie periclitat programul social rezervat locuitorilor de la blocuri.

Să zicem altfel: bugetul Primăriei Ploiești este neîndestulător. În criză, ca s-o spuneam pe-a dreaptă. Administrația a rostogolit an de an datorii foarte vechi (la bănci, de exemplu), facturi pentru lucrări neplătite la timp, majorări salariale de peste 100%. La acestea se adaugă tăierea unor fonduri guvernamentale pentru 2019. Deci trebuia să vină o vreme a decontului. Și a venit. Numai că autoritatea publică, din considerentele știute, nu renunță la programele sociale (subvenționarea prețului gigacaloriei căldurii, deși există programul național și local denumit „ajutoare de încălzire”, transport gratuit etc.), care înghit cel puțin 50 de milioane de lei anual.

 

În atare împrejurări, în condițiile în care și prețurile au crescut, dar și pe fondul unei slabe (proaste de-adevăratelea) administrări a orașului, Primăria Ploiești a ajuns să nu dispună de bani pentru funcționare, darămite să mai vorbim de investiții. Consiliul Județean Prahova a livrat, luni, către municipalitate, suma de 10 milioane de lei, cu destinație clară, subvenționarea prețului gigacaloriei. Cum însă autoritățile nu au bani pentru a asigura serviciile elementare (transport, iluminat public, curățenie), aleșii locali au votat, tot luni, la câteva ore distanță, o altă utilizare a banilor. Ca să nu mai spunem că 10 milioane de lei nu ajung, de fapt. Direcția Economică arată că, până la sfârșitul anului, e nevoie de 25,5 mil. lei: 4 mil. lei încălzire urbană; 3,239 mil. lei pentru iluminat public; 6 mil. lei pentru domeniul public și privat (servicii prestate de SGU); 12, 389 mil. lei-transport în comun (TCE). Cei 10 mil. lei au fost repartizați așadar către următoarele cheltuieli: 2,9 mil. lei-subvenții SC Transport Călători Express SA (TCE); 1 mil. lei-subvenții energie termică; 0,150 mil. lei-protecția mediului (apa meteo!); 0,6 mil. lei-SGU; 0, 243 mil lei-iluminat public; 0,300 mil. lei-transfer către Parcul „C-tin Stere”; 0,300 mil. lei-transfer către Clubul Sportiv Municipal; 1,573 mil. lei-rambursări credite angajate de Primăria Ploiești în perioada 2007-2018; 2, 070 mil. lei-fondul de rezervă; 0,850 mil. lei-transfer către Regia Autonomă de Servicii Publice Ploiești.

Check Also

Peste 100 de percheziții, inclusiv în Prahova

Polițiștii de investigare a criminalității economice au efectuat 102 percheziții domiciliare în 25 de județe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *