17.9 C
Ploiești
sâmbătă, 13 august, 2022
Acasă Ocolul Pamantului Afganii înfometaţi îşi vând organele şi fiicele, pentru a supravieţui

Afganii înfometaţi îşi vând organele şi fiicele, pentru a supravieţui

Afganistanul continuă să se cufunde în groază. De la plecarea Statelor Unite şi de la capturarea Kabulului de către talibani, la 15 august 2021, o criză economică şi socială fără egal a cuprins ţara.
Mai mulţi factori o alimentează: prăbuşirea sistemului economic care a fost ţinut de ajutoarele financiare din Occident, sancţiunile impuse de Statele Unite, încetarea plăţilor funcţionarilor publici, oprimarea a jumătate din populaţie de către stăpâni ai ţării care au redus femeile la simple fantome, condamnate să rămână închise şi le-au lipsit de mijloacele de a se hrăni şi de a-şi asigura nevoile familiilor, seceta care a forţat 3,5 milioane de săteni să-şi părăsească pământul, pentru a urmări să supravieţuiască în altă parte, ajungând astfel în mahalalele unde nu le sunt oferite oportunităţi de muncă şi unde iarna este deosebit de dificil de trăit. Practic, nimic nu funcţionează. Potrivit ONU, Afganistanul se confruntă cu „cea mai gravă criză umanitară din istoria sa contemporană”.
Unele familii foarte sărace se hotărăsc să-şi vândă fetiţele, pentru a face rost de câţiva bani pentru mâncare şi încălzire. Este cazul lui Delaram Rahmati, în vârstă de 50 de ani, care spune că a fost nevoită să-şi vândă două fiice, de şase şi opt ani, pentru 100.000 de afgani sau puţin sub o mie de dolari fiecare. Ea locuieşte cu soţul şi copiii bolnavi într-o colibă de noroi acoperită cu un acoperiş de plastic, într-o mahala din Herat. Unul dintre fii este paralizat, celălalt bolnav mintal. Ea poate (trebuie?) să-şi ţină fiicele cu ea până când ajung la pubertate, înainte de a le preda noilor lor familii, pe care nu le cunoaşte.

„Un rinichi ieftin”

Acest fenomen de vânzare a fetelor tinere nu este nou în Afganistan, era curent înainte de preluarea puterii de către talibani. Dar pe măsură ce criza economică se înrăutăţeşte, subliniază The Guardian, fetiţele sunt vândute din ce în ce mai tinere, pentru că nu pot fi hrănite. Delaram Rahmati nu s-a hotărât doar să se despartă de fiicele ei, ci, de asemenea, a decis să-şi vândă unul dintre rinichi, pentru a cumpăra mâncare şi a plăti datoriile familiei. Ea a primit 1.300 de dolari, dar nu se poate recupera după operaţie şi acum este şi ea bolnavă.
A trecut ceva timp de când comerţul clandestin cu rinichi a luat amploare în ţară, de la ascensiunea talibanilor, preţurile şi condiţiile de vânzare s-au schimbat. În trecut, un rinichi se tranzacţiona între 3.500 şi 4.000 de dolari. Astăzi, valorează 1.500. Legea cererii şi ofertei: din cauza sărăciei, numărul vânzătorilor continuă să crească.
Mai mult de jumătate din cei 40 de milioane de afgani se confruntă cu „niveluri extreme ale foametei, iar aproape nouă milioane dintre ei sunt expuşi riscului de foame”, raportează Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi. Pentru mulţi dintre ei, singura modalitate de a obţine bani pentru a mânca este să-şi vândă un organ.
Salahuddin Taheri are 27 de ani şi are patru copii care se culcă flămânzi de cel puţin trei ori pe săptămână. „Nu am mai mâncat orez de luni de zile. Este greu să găseşti pâine şi ceai”, se plânge el. El este disperat să-şi vândă unul dintre rinichi şi a petrecut câteva zile cercetând spitalele private din Herat.
Oficial, în ultimii cinci ani, în provincia Herat au avut loc 250 de transplanturi de rinichi, însă cifra reală ar putea fi mult mai mare. „Recent, numărul persoanelor care doresc să-şi vândă rinichii a crescut în Herat şi multe dintre ele trăiesc în tabere pentru strămutaţi din mahalale. Clienţii merg în aceste tabere pentru a găsi un rinichi ieftin”, explică un medic de spital din Herat.
Traficul de rinichi afgani este un fenomen internaţional. „Există o cerere mai mare de rinichi în afara Afganistanului. Ţări precum Iranul au nevoie de rinichi, iar afganii săraci sunt forţaţi să-i vândă”, a declarat Sayed Ashraf Sadat, un activist din Herat însărcinat să investigheze traficul acestor organe, în mai 2021, de către preşedintele afgan Ashraf Ghani. „Un rinichi poate fi cumpărat cu 300.000 de afgani (2.900 de dolari) în Afganistan şi vândut între 10.000 şi 18.000 dolari în afara ţării”, adaugă el.
În ziua operaţiei, Delaram Rahmati nu era bine, iar medicii au refuzat să o opereze: „Am avut probleme cu respiraţia, aşa că doctorii m-au dat afară din patul de spital, dar m-am întors. Le-a, spus: „Mai bine mor decât să suport să-mi văd copiii flămânzi şi bolnavi”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Investigații gratuite, în Ploiești, pentru depistarea cancerului de col uterin

Primăria Ploiești a încheiat un protocol de colaborare cu Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu -Rusescu” (INSMC), Asociația „Centrul de Dezvoltare Curriculară...

11 zile fără apă caldă, în Ploiești

Soluții? Ce zice Consiliul Județean Prahova contestă Primăria Ploiești. Invers nu se poate, fiindcă primăria profită de faptul că n-are niciun rol legal în...

Fotbal / Petrolul Ploiești, prima victorie în Superligă: 1-0 la Mediaș, cu U Cluj; să vină Rapid!

Petrolul Ploiești a reușit vineri, în etapa a patra din Superligă, prima victorie stagională, 1-0 la Mediaș, în fața Universității Cluj-Napoca, partida fiind decisă...

Percheziții la persoane bănuite de evaziune fiscală. 40 de persoane au fost conduse la audieri

Procurorii din cadrul Parchetului Curții de Apel Ploiești, împreună cu poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Prahova,...

Când rânjesc dulăii, latră și cățeii…

La un an de la investirea sa (6 august 2021), Guvernul Gavrilița nu prezentase încă un raport în plenul legislativului de la Chișinău, dând...

NU VREAU SĂ MĂ ANGAJEZ LA STAT!

Zilele astea, mai precis de la 1 august, a intrat în vigoare o nouă mărire a salariului bugetarilor, de minim 15 la sută. Nu...