14.9 C
Ploiești
duminică, 13 iunie, 2021
Acasă Mozaic Minte, trup, suflet Afecţiunile gurii - Durerile de dinţi

Afecţiunile gurii – Durerile de dinţi

     Indienii Embera, descendenţii populaţiei indi­gene Choco, mult mai numeroasă odinioară, trăitoa­re în pădurile tropicale din Panama şi Columbia, obişnuiesc şi în zilele noastre să-şi domolească durerile de dinţi cu ajutorul plantei de piper, o liană înrudită cu piperul negru. Ei îi smulg rădăcina din pământ şi o mestecă. Efectul anestezic se observă încă de la prima muşcătură. Aşadar, locuitorii din sălbăticie au în farmacia lor naturală remedii foarte eficace împotriva durerilor de dinţi.
     Desigur, atunci când îţi croieşti drum prin jungla de la tropice, plantele şi rădăcinile lor sunt leacuri salvatoare, care te ajută să rezişti până în momentul când vei reveni în cealaltă junglă – aceea de asfalt, a oraşului. Acolo este însă mai înţelept să cauţi un cabinet stomatologic, deoarece durerile persistente pot indica probleme serioase, de pildă, o infecţie acută. De aceea, remediile prezentate de noi în con­tinuare trebuie înţelese mai curând ca nişte soluţii provizorii, care nicidecum nu pot ţine locul unui diagnostic şi unui tratament profesionist.

Alimente cu valoare terapeutică

     Când vă chinuie durerea, consolaţi-vă măcar cu gândul că mulţi alţii se află exact în aceeaşi situaţie. Se estimează că 98% din totalul populaţiei au sufe­rit de dureri de dinţi cândva, în decursul vieţii. Sperăm ca recomandările de mai jos să vă aducă alinare.

Cuişoarele

     Numeroşi stomatologi utilizează în prezent ca anestezic eugenolul, unul dintre principiile active de bază ale cuişoarelor. Cu 70 de ani în urmă, bunicile noastre foloseau uleiul de cuişoare pentru a potoli durerile de dinţi. Dar nu numai ele. Iată că şi specialişti cu autoritate în lumea ştiinţifică le-au preluat între timp metoda: dr. Varro Tyler, un fost profesor de farmacologie din SUA, menţiona uleiul de cui­şoare ca remediul numărul unu în tratarea durerilor de dinţi, spunând că dintre cele douăspre­zece sub­stanţe, incluse de obicei în formula prepa­ratelor des­tinate combaterii acestui tip de dureri, uleiul de cuişoare este singurul care constituie „o variantă eficientă de calmare temporară a durerilor dentare pulsatorii”. Cuişoarele conţin de circa douăzeci de ori mai mult eugenol decât celelalte surse din care el ar putea fi procurat. Aplicaţi uleiul (cum­părat din magazinele naturiste) direct pe dintele care vă face probleme. Sau procedaţi ca în junglă: lipiţi de dinte o cuişoară întreagă, cu vârful îndreptat în jos.

Ardeii iuţi

     Data viitoare când veţi avea dureri de dinţi, puteţi experimenta prudent cu o teacă de ardei iute, până vă liniştiţi. Dacă o utilizaţi pentru o aplicaţie externă, componenta iute din ea, capsaicina, vă va pro­voca la început usturimi, dar în acelaşi timp va descompune aşa-numita substanţă P, prezentă în zona respectivă cu rolul de transmiţător al senzaţiei de durere.
     La Sandoz Institute for Medical Research din Londra, cercetătorii experimentează modalităţile de a lua capsaicinei gustul iute, lăsându-i numai pro­prie­tatea de a calma durerea. Studiile realizate la Monell Chemical Senses Center din Philadelphia (unde se cercetează dacă păsările pot fi alungate cu ajutorul capsaicinei şi al altor substanţe iuţi) au pus în evidenţă următorul fapt: când o hârtie de filtru ume­zită cu capsaicină este pusă pentru câteva secunde pe vârful limbii, iar procedura se repetă mereu pe durata unui sfert de oră, ea provoacă o senzaţie puternică de usturime. În schimb, ulterior, pentru un interval de 2-3 ore, persoana testată devine insensibilă la iute. Ingerarea sau aplicarea externă a unor teci de ardei iute poate ameliora durerea de dinţi pe diverse căi, de exemplu restrângând acţiunea substanţei P şi totodată stimulând producţia de endorfine, anal­gezicele naturale pe care organismul şi le creează singur. Ardeii iuţi conţin şi salicilaţi, substanţe cu efect analgezic, înrudite cu aspirina. Pentru tratarea durerilor de dinţi, amestecaţi piper Cayenne (o pul­bere obţinută prin uscarea şi măci­narea ardeilor iuţi) cu apă caldă, insistând până când amestecul de­vine o pastă. Luaţi puţin din ea cu o bucăţică de vată şi tamponaţi-vă dintele dureros.

Smochinele

     Ficina care se găseşte în smo­chi­ne este o enzimă ce combate iritaţia şi durerea, dar în acelaşi timp dis­truge nervul dintelui şi/sau desmo­dentul (ţesutul de suţinere, care fi­xea­ză dintele în alveolă). Prin ur­ma­re, nu trebuie să ne surprindă fap­tul că în diferite regiuni ale glo­bului se utilizează, pentru rezolva­rea problemelor danturii, vegetale din familia smochinului. De pildă, localnicii din Madagascar introduc în cavitatea dintelui o pulbere din rădăcină de Pysena sessiflora, care va rămâne acolo trei zile. Abia după aceea înfăşoară dintele în coajă de smochin. Două zile mai târziu, nervul şi desmodentul dintelui sunt distruse, aşa încât vindecătorul îl poate extrage cu mâna, aproape fără durere şi evitând, practic, sângerarea. Şi în hipermarket-urile noastre se găsesc smo­chi­ne proaspete, totuşi este posibil ca ele să nu fie la fel de eficiente ca acelea din Madagascar. Tăind un fruct, veţi observa că se scurge din el un suc alb, lăptos. Acesta conţine ficină.

Ghimbirul

     Compresele cu ghimbir ameliorează durerile de dinţi, deoarece iuţeala lui suprapune un stimul nou peste senzaţia de du­rere, abătând atenţia de la ea. La aceste comprese s-ar putea adăuga ardei iuţi (eventual şi hrean, şi wasabi), pentru a ac­ţiona împreună, a­min­tind de cataplas­mele cu muştar de altădată. Încercaţi aceste plante iuţi, în­trebuinţându-le cu pru­denţă, fie câte una, fie în diverse combinaţii. De ase­menea, puteţi pre­pa­ra o pastă din pul­bere de ghimbir şi pi­per Cayenne cu 2-3 picături de apă. Apoi înmuiaţi un mic tampon de vată în pasta iute şi întindeţi-o pe dintele care vă doare.

Oregano
     La fel ca menta, cu care se înrudeşte, oregano conţine două duzini de substanţe vegetale secundare cu efect analgezic. Proprietăţile lui benefice au fost valorificate din plin de medicina populară. Cândva, britanicii tamponau dinţii cariaţi cu ulei esenţial de oregano, pentru a alina durerea. Aţi putea încerca să mestecaţi şi frunzele plantei, nu este exclus să vă ajute.

Tarhonul

     Michael Castleman, autorul unui bestseller intitulat The Healing Herbs, ne sfătuieşte să mestecăm frunze proaspete de tarhon pentru ameliorarea du­rerilor de dinţi. Totodată însă, ne previne că estra­golul, principala substanţă activă din tarhon, este suspectat că ar favoriza dezvoltarea unui cancer la ficat. Estragolul se găseşte şi în alte plante şi miro­denii, ca busuiocul, feniculul, anasonul şi anasonul stelat.

Menta
     Pe lângă faptul că are un gust plăcut şi învio­rător, menta calmează şi durerile de dinţi. Prepara­ţi-vă un ceai de mentă dintr-o linguriţă de frunze uscate şi o cană de apă clocotită, lăsându-l să infu­zeze 20 de minute. După ce s-a răcit, folosiţi-l ca pe o apă de gură, repetând tratamentul ori de câte ori simţiţi nevoia. Când vă aflaţi la o anumită de­părtare de casă, în mijlocul naturii, utilizaţi fără ezitare frunzele zdrobite de mentă sălbatică, fiindcă atât soiurile din flora spontană, cât şi cele de cultură, conţin numeroase substanţe cu proprietăţi analgezice.

Rubarba
     În China, rădăcina de rubarbă se întrebuinţează ca leac împotriva durerilor de dinţi, întrucât conţine şase substanţe analgezice. Ea este mai întâi prăjită, iar apoi păstrată în alcool. În această tinctură se înmoaie un tampon de vată, cu care se badijonează dintele dureros timp de cinci minute. Dacă n-aveţi la dispoziţie remediile prezentate anterior, încercaţi cu rubarbă. În orice caz, ea n-ar trebui să fie prima dvs. opţiune.

Seminţele de susan
     În seminţele de susan există şapte compuşi capa­bili să amelioreze durerile. Puneţi 1 parte de seminţe în 3 părţi de apă şi fierbe­ţi-le, până când lichidul scade la jumătate. Lăsaţi de­coctul să se răcească şi a­plicaţi-l pe dintele dureros. Va avea un efect şi mai bun dacă îi adăugaţi mentă şi puţin piper Cayenne.

www.formula-as.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Minutele care au făcut diferența! Ce spun medicii care i-au salvat viața lui Eriksen

Era minutul 43 al partidei Finlanda-Danemarca de la Euro. Aproape de tușă, danezul Eriksen, nederanjat de nimeni, face un pas să preia balonul și...

În 2020, CJ Prahova a suferit foarte tare la proiectele de dezvoltare a județului

Articol de Maria Bogdan      An foarte slab din punct de vedere al investițiilor, la Consiliul Județean Prahova! În 2020, la capitolul transporturi, secțiunea...

Mă doare-n băşcălie!

Pamflet de E. Pilaff Turnător dovedit în instanță, pușcăriaș cu acte, om de afaceri, politician și mogul, Dan Voiculescu, zis și Felix, l-a amenințat cu...

Ali Boumendjel, torturat şi asasinat de armata franceză

    Memoria franco-algeriană este de multă vreme sursă de tensiune. Preşedintele Emmanuel Macron face un gest, a anunţat Palatul Elysee. El a recunoscut,...

Ex-primarul condamnat din Șotriile candidează iar la alegerile locale!

Articol de Maria Bogdan     Pe 20 iunie 2021, în mai multe localități din România, printre care și Șotrile, se organizează alegeri parțiale pentru...

Pepe, dezvăluiri despre divorț: ”Raluca a pus punct!”

După 8 ani de căsnicie și doi copii frumoși, Pepe și Raluca au ajuns la începutul acestui an la final. Au divorțat până la...