12.2 C
Ploiești
duminică, 19 mai, 2024
spot_img
AcasăInterviuAdrian Dupu, candidat PNL pentru Camera Deputaților: „Pentru mine, oamenii ...

Adrian Dupu, candidat PNL pentru Camera Deputaților: „Pentru mine, oamenii sunt în centrul atenției, nu politicienii”

Adrian Dupu (37 de ani, Iași) candidează pe listele PNL Prahova (locul 5) pentru Camera Deputaților. Este absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universității „Petre Andrei” din Iași, are un master în Drept European la Universitatea „Al. I. Cuza”, cursuri la Sun Yat-sen University, din China, un master în Business Administration (MBA) la Universität für Wirtschaft und Recht, din Germania. Din anul 2010 a lucrat în Germania ca manager financiar, consultant, după care a fost reprezentantul Guvernului Germaniei în Republica Moldova, supervizând, la un moment dat, implementarea proiectelor de infrastructură finanțate de guvernele Germaniei, Elveției, României, Suediei și Uniunii Europene, prin GIZ. Din 2020 este secretar de stat în Ministerul Transporturilor. În plan politic, Dupu este președintele PNL Diaspora din Republica Moldova.

-Nu vă întreb de ce ați intrat în politică, fiindcă e de preferat ca toți tinerii meritorii din România să se implice, să-și croiască țara pentru viitorul lor și al copiilor. În schimb vă întreb altceva: de ce PNL?

-Pentru mine, a face politică înseamnă să te implici, să faci tot ce poți pentru oameni, fără să aștepți nimic la schimb. Nu vreau să pară că sunt patetic, dar eu, la vârsta mea, am reușit să fac lucruri importante în viață, pentru mine, din punct de vedere profesional, și pentru foarte mulți oameni. Iar acel moment în care realizezi că munca și eforturile tale fac viața oamenilor mai bună este foarte important. De ce PNL? Foarte simplu. PNL înseamnă pentru mine istorie, realizări, consecvență, asumare socială și economică la detaliu. Înseamnă continuitate și profesionalism. Înseamnă un set de principii și valori corecte, respect, bun simț, toleranță, muncă și modestie.

-Dvs. ați ales partidul sau partidul v-a cooptat?

-Eu am ales PNL și am decis să mă implic la baza acestui partid, tânăr fiind. Munca și implicarea mea necondiționată a fost evaluată de liderii partidului și, în mod natural, am primit competențe și task-uri din ce în ce mai importante. Am trecut treptat de la zona de execuție la cea de decizie și am dovedit, prin toată activitatea mea politică faptul că sunt un om serios, integru, asumat și responsabil.

-În PNL ați urmat un traseu firesc, de la simplu membru spre responsabilități mai mari sau ați fost trecut direct pe poziția de conducere a unei filiale din diaspora?

-În nici un fel de organizație nu poți obține o funcție de conducere sau decizie decât dacă experiența ta este foarte serioasă în materie de leadership. În PNL, filtrele de competență funcționează foarte bine, iar monitorizarea activității membrilor este continuă și obiectivă. Am început de la firul ierbii, de la lipit afișe și împărțit pliante. Nu în birou am învățat să fac politică reală, muncă în folosul oamenilor și al comunităților, ci în stradă, printre oameni. Conducerea filialei din Republica Moldova a fost și este o responsabilitate imensă. Aflându-mă cu serviciul în Republica Moldova, am început implicarea mea politică în filiala de acolo. Funcția de președinte am obținut-o cu votul membrilor din Basarabia după câtiva ani de implicare activă. Odată cu funcția am primit din partrea PNL misiunea de a face din PNL din Republica Moldova o organizație cu adevărat importantă pentru partid și pentru întreaga Diasporă românească. Eu consider că am reușit acest lucru, cele mai recente rezultate obținute de PNL în stânga Prutului fiind relevante în acest sens.

-Cum ați făcut să întoarceți voturile din Moldova în favoarea PNL știut fiind faptul că Moldova era, până deunăzi vreme, fieff-ul ex-președintelui Băsescu și al partidelor din care acesta a făcut parte?

-Prin muncă! Nu există o rețetă miracol pentru a obține rezultate, indiferent care este domeniul de activitate. Munca este cea care șlefuiește caractere, munca este cea care ne maturizează. Da, este adevărat, PNL a reușit, datorită unei echipe formidabile, să câștige cele mai recente exerciții electorale în stânga Prutului. Dar să știți că nu din birou se adună astfel de rezultate, ci în stradă, între oameni, folosind toate resursele pe care un partid le are legal la dispoziție. I-am convins pe cetățenii români din Republica Moldova că singurul garant pentru dezvoltarea coerentă și echilibrată a Republicii Moldova este o Românie condusă de Partidul Național Liberal. Argumentul solid și adevărul sunt cele care au garantat și vor garanta toate succesele PNL.

-Ați acumulat experiență muncind pentru guvernul Germaniei și, de un an, pentru Guvernul României, ca secretar de stat în ministerul Transporturilor. Ce diferență, ca sistem de lucru, există între cele două state?

-Există diferențe în ceea ce privește cultura organizațională. România încă mai are de luptă cu birocrația stufoasă care în anumite cazuri aproape că sufocă întregul nostru sistem social și economic. Trebuie să devenim mai practici, mult mai focusați pe identificarea soluțiilor, mult mai creativi, dar în egală măsură mai simpli, modești, responsabili și asumați. Există diferențe și în ceea ce privește profilul nostru cultural. În Germania ți se spune de foarte puține ori „nu se poate”, în vreme ce la noi, în România, auzi aceste cuvinte de prea multe ori pronunțate de funcționarii publici. Dar eu sunt convins că generația mea va fi contemporană cu reforma profundă și structurală a întregii noastre paradigme sociale și economice. Trebuie să muncim toți pentru a ne face viața mai simplă și mai bună.

-La ministerul Transporturilor v-ați remarcat prin faptul că ați făcut operațional, într-un timp relativ scurt, sistemul de eliberare online a abonamentelor CFR pentru transportul gratuit al elevilor și studenților. Totuși întreb: dacă v-ar sta în putință, ce ați schimba imediat în modul de lucru de acolo?

-Treaba mea este să găsesc soluții, nu să inventez scuze și pretexte din cauza cărora nu se poate face ceva anume. Eu gândesc practic, mă concentrez pe simplificarea procedurilor, sunt setat, dacă vreți, să găsesc cât mai repede soluția și să o implementez cât mai simplu cu putință. Am foarte mare grijă de managementul timpului. Eu nu pierd timp, eu îl folosesc. Îmi place performanța și sunt permanent în căutarea acesteia. Nu am pretenția că sunt neapărat diferit, că sunt mai bun sau mai deștept decât alții. Consider însă că sunt un pic mai practic decât mulți dintre cei care s-au perindat înaintea mea pe la Ministerul Transporturilor. Acesta este lucrul pe care l-aș schimba, dacă aș putea, la locul meu de muncă. Mai puțină vorbă și mai multă analiză și muncă pentru a căuta soluții și pentru implementarea acestora. Mai practic înseamnă mult mai simplu, mai repede și resurse mai puține folosite atunci când trebuie implementat un anumit proiect.

-Candidați pentru un post de parlamentar, dar reprezentând Prahova. Noi avem trei mari probleme: autostrada Ploiești-Comarnic-Brașov, drumul de legătură cu Brașov pe Valea Doftanei și poluarea. Ce puteți face din poziția de deputat pentru ca autostrada să se construiască, în fine, drumul la fel, iar Ploieștiul să scape de poluare?

-Dezvoltarea județului Prahova, implementarea unor soluții practice pentru temele semnalate de dumneavoastră înseamnă, în opinia mea, un lucru esențial. Este vorba despre însumarea tuturor energiilor și resurselor publice, administrative, instituționale, politice și private pentru realizare unui proiect multianual de dezvoltare a județului. Înseamnă un pact transpartinic pentru alocarea tuturor resurselor politice disponibile pentru realizarea proiectelor de care județul are atât de mare nevoie. Cu alte cuvinte, se impune, în opinia mea, renunțarea la eterna și atât de păguboasa dispută politică și este necesar ca în jurul Consiliului Județean, în jurul noului președinte Iulian Dumitrescu, să adunăm întreaga voință politică în spatele unui singur vector care să facă posibile investițiile de care este atât de mare nevoie. Să știți că așa se întâmplă în țările civilizate ale Europei, mai ales în Germania. Sunt identificate temele care trebuie rezolvate, se realizează un proiect pe termen lung, se negociază sprijin pe tot spectrul politic și se trece la treabă. Oamenii sunt în centrul atenției, nu politicienii. Doar așa putem avea în Prahova autostradă și putem reduce poluarea prin implementarea unor proiecte serioase și coerente, pe termen lung. Cine vă va spune altceva este politicianist și nu are nici un fel de preocupare pentru îndeplinirea misiunii publice pe care o are.

-Cum v-ați gândit să faceți ca în România să nu mai existe pensii speciale ori salarii anacronic de mari (ASF, Curtea de Conturi, ANRE, magistratură, Tarom etc.) în raport cu puterea reală economică a României?
-Și în acest caz este vorba despre corectarea unei abordări care are legătură cu trecutul și cutumele socialiste care încă sunt de actualitate în România. Toți suntem egali în fața lui Dumnezeu și în fața legilor, la fel cum toți, fără excepție, trebuie să renunțăm la abordarea egoistă prin care vrem să ne asigurăm că doar nouă să ne fie bine, fără să ne pese de alții. Prin voința politică majoritară aceste lucruri pot și trebuie corectate. Vă imaginați că un veteran de război din România sau un invalid de război primește mai puțini bani decât unul dintre privilegiații acestui sistem de recompense care suferă la capitolul echității sociale? Fac parte dintr-o generație care vede viitorul României altfel, fără astfel de sinecuri și privilegii, iar eu voi face tot ce este posibil pentru remedierea acestui sistem incorect de recompense.

-Vi se pare normal ca media salariilor de la stat să fie mai mare decât media salariilor din privat?

-Aici este vorba despre o discuție mult mai amplă. Trebuie găsite soluții așa încât salariile să fie toate la un nivel mulțumitor. Nu trebuie tăiate salariile angajaților statului, ci găsite soluții pentru creșterea salariilor angajaților din mediul privat, iar soluția este reclădirea prin investiții a economiei României. O țară cu o economie prosperă este o țară unde oamenii au venituri corecte și trăiesc bine, fără grija zilei de mâine. Noi trebuie să renunțăm să gândim ca în secolul trecut, să chibzuim cum putem împărți puținul pe care îl avem și trebuie să facem în așa fel încât să avem din ce în mai mult, așa încât să trăim cu toții mai bine.

-Ce opinie aveți legată de acțiunea „Fără Penali în Funcțiile Publice”. Întreb pentru că, din păcate, și PNL are niște candidați cu un trecut umbrit de astfel de probleme.

-Parerea mea în această privință este foarte simplă, clară și asumată. Cine a fost condamnat definitiv pentru o infracțiune penală nu are ce căuta în viața publică, nu poate ocupa o funcție în corpul funcționarilor publici. Din ceea ce eu cunosc, PNL nu a promovat și nici nu va promova persoane care au fost condamnate penal defitiv. Această prevedere se află în statutul partidului nostru. Nu veți găsi o persoană condamnată penal definitiv pe listele PNL.

-Ce angajament ferm vă luați față de prahoveni? Adică să-l duceți și la îndeplinire!

-Nu-i voi minți niciodată, nu voi folosi în folos propriu votul pe care prahovenii mi-l vor da și voi face tot ce ține de mine ca prahovenii să simtă foarte repede că atitudinea omului politic față de electorat s-a schimbat în mod fundamental. Prin puterea exemplului, prin abordările și poziționările mele publice le voi demonstra oamenilor că lucrurile se schimbă în bine, că noi, liberalii, suntem altfel, că putem face din Prahova județul cel mai dezvoltat al României și putem crește calitatea vieții oamenilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole recente