fbpx
joi , 2 iulie 2020
Home / Actualitate / ADR Sud-Muntenia asigură Primăria Ploiești că va avea bani pentru toate proiectele depuse la Călărași

ADR Sud-Muntenia asigură Primăria Ploiești că va avea bani pentru toate proiectele depuse la Călărași

Ploieștiul jubilează: toate proiectele depuse de municipalitate la Agenția de Dezvoltare Regională Sud- Muntenia ar putea primi finanțare europeană prin POR 2014-2020. Vestea rea: investițiile ar trebui finalizate până la sfârșitului anului 2023. Anul acesta, ultimul din exercițiul financiar-european, ar trebui semnate contractele (de ce s-a întârziat până acum, dacă documentațiile au fost depuse de 1 sau 2 ani?), după care urmează lungul proces al achiziției publice și, la urmă, execuția propriu-zisă a lucrărilor. Așa cum ne mișcăm noi, românii, e posibil să intrăm în același blocaj de acum 4-5 ani, când a fost nevoie să rambursăm niște bani la UE, din cauza nerespectării termenilor contractuali. Ideea e că banii pot fi luați în al 12-lea ceas; să vedem dacă suntem în stare să-i și cheltuim!

Cum spuneam deunăzi vreme, Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional 2014­-2020 (AMPOR) a aprobat supracontractarea proiectelor din lista de rezervă pentru iluminatul public (Axa prioritară 3), dezvoltarea urbană durabilă (Axa prioritară 4), îmbunătățirea infrastructurii educaționale (Axa prioritară 10) și pentru regenerarea orașelor mici și mijlocii (Axa prioritară 13). Prin această măsură, proiectele aflate în lista de rezervă vor fi evaluate, în vederea contractării, valoarea totală a finanțării la nivel național depășind 2,4 miliarde de euro. De asemenea, după îndeplinirea unor condiții impuse de reglementările europene, vor fi relansate și apeluri de proiecte în cadrul POR 2014­-2020 pentru axele prioritare cu finanțare disponibilă, inclusiv pentru stimularea mediului de afaceri. La nivel de regiune, alocarea medie va fi în jur de 300 mil. euro sau, dacă se va ține cont de numărul de județe din regiune, de 57 mil. euro/județ, ceea ce, în cazul regiunii Sud-Muntenia, ar înseamna 400 mil. euro.
Ce a promis
ADR Sud-Muntenia
Pe fondul acestui anunț, reprezentanții municipalității au jubilat. Ei nu mai pun măcar problema că s-ar putea ca unele proiecte să pice la faza de evaluare; pur și simplu cred că toate investițiile propuse vor fi aprobate. Optimismul le-a fost alimentat de directorul ADR Sud-Muntenia, Liviu Mușat, care a spus așa la o conferință de presă, în Prahova: „Zilele trecute am primit confirmarea că vom continua evaluarea și, implicit, contractarea pentru alte 80 de proiecte la nivelul regiunii, din care Prahova va beneficia de o sumă consistentă. Mă refer la proiectele depuse pe Axa 10, unde 12 școli din județ plus universitatea pot primi undeva la 110 milioane de lei. De asemenea, pe Axa 13 pentru dezvoltarea orașelor mici, altele decât reședințele de județ, avem iar 10 proiecte, cu o alocare de 120 de milioane. Și sumele disponibile pe Axa 4 vor fi suplimentate, așa încât municipiul Ploiești va putea să finanțeze tot pachetul de proiecte prins în Strategia de Dezvoltare Urbană pe care o are.”


Ce speră municipalitatea
Ce înseamnă acest lucru? Că toate proiectele despre care se face vorbire de 10-15 ani vor avea șansa, în sfârșit, să prindă viață. Și, la Ploiești, avem așa: prelungirea străzii Libertății și crearea unei noi legături rutiere între Gara de Vest și Gara de Sud, în două etape, cu reconfigurarea zonelor din fața celor două gări; lărgirea străzii Cantacuzino în zona Podul Înalt; amenajarea unei parcări tip park & ride la Gara de Vest; realizarea de terminale multimodale lângă Spitalul Județean de Urgență și la Podul Înalt; construirea de grădinițe noi; regenerarea urbană a cartierelor Râfov și Pictor Rosenthal; modernizarea sistemului de iluminat public pe străzile de pe traseele 101 și 102 de tramvai și a depourilor TCE; stații de încărcare pentru mijloacele de transport public electrice etc.

 

Maria BOGDAN; www.ziarulploieştii.ro

Distribuie:

Check Also

A fost operaționalizat Sumal 2, sistemul care ar trebui să elimine tăierile ilegale de păduri din România

Guvernul României a aprobat, în ședința din data de 25 iunie, HG pentru aprobarea Normelor …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *