Pe lista de cumpărături a cetăţenilor din Mali, acum, în loc de pâine se află gheaţa: căldura record a făcut ca aceasta să devină o necesitate de bază, fără a o exclude din logica pieţei şi a inflaţiei. Cu temperaturi care ajung la 48 de grade C şi frigidere nefuncţionale, cuburile sunt folosite pentru conservarea alimentelor şi a băuturilor, iar costul lor a crescut exponenţial: preţul unei pungi reci şi preţioase poate ajunge acum până la 500 de franci CFA, aproape 80 de eurocenţi. De două ori preţul unei franzele.
„Prea scump!”,comentează Fatouma o fată din capitala Bamako, într-un reportaj BBC. „Obişnuiam să gătesc de câteva ori pe săptămână, acum trebuie să fac în fiecare zi: mâncarea se strică imediat”, adaugă Nana Konate. Problema penuriei de energie electrică persistă în Mali deja de un an, în urma falimentului companiei energetice de stat, care a ajuns în această situaţie din cauza milioanelor de datorii acumulate. Mulţi cetăţeni nu au generatoare: cu o căldură care nici măcar noaptea nu coboară sub 46 de grade C, asta înseamnă nu doar frigidere inutilizabile, ci şi imposibilitatea de a porni ventilatoarele, o situaţie care-i constrânge pe mulţi oameni să doarmă în aer liber, pentru a căuta puţină răcoare. „Seara mă simt ameţită, căldura este insuportabilă, trebuie să-mi torn apă pe mine”, spune Soumaila.
De parcă Mali n-ar fi avut deja suficiente probleme în decurs de 9 luni, între 2020 şi 2021, ţara a suferit două lovituri de stat cu o juntă militară care l-a înlăturat pe preşedinte şi a preluat mandatul în locul său. De atunci, dictatura este în vigoare, chiar dacă armata promite că, după alegerile din 2024, guvernul de tranziţie va restitui puterea civililor. Alegerile ar fi trebuit să aibă loc în februarie, dar au fost amânate pentru o dată ulterioară (a fost eliberată în schimb familia italiană luată ostatică timp de doi ani de o bandă jihadistă).
Între timp, din martie a.c. şi până astăzi, valul anormal de căldură a ucis 100 de oameni, provocând în medie 15 spitalizări pe zi din cauza deshidratării şi a problemelor respiratorii. Şcolile din unele zone sunt închise, iar musulmanii au fost sfătuiţi să nu postească în timpul Ramadanului. Prognozele viitoare nu sunt încurajatoare: temperaturile nu vor scădea sub 40 de grade în următoarele săptămâni, afectând şi ţările vecine Senegal, Guineea, Burkina, Faso, Nigeria, Niger şi Ciad.