fbpx
joi , 2 iulie 2020
Home / Actualitate / A fost operaționalizat Sumal 2, sistemul care ar trebui să elimine tăierile ilegale de păduri din România

A fost operaționalizat Sumal 2, sistemul care ar trebui să elimine tăierile ilegale de păduri din România

Guvernul României a aprobat, în ședința din data de 25 iunie, HG pentru aprobarea Normelor referitoare la proveniența, circulația și comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spațiilor de depozitare a materialelor lemnoase și al instalațiilor de prelucrat lemn rotund, precum și cele privind proveniența și circulația materialelor lemnoase destinate consumului propriu al proprietarului şi a unor măsuri de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligațiilor ce revin operatorilor care introduc pe piaţă lemn și produse din lemn. Prin acest act normativ se aprobă operaționalizarea SUMAL, cel mai important instrument în lupta cu tăierile ilegale de pădure.

Noua versiune aduce inovații care ajută, pe de o parte, munca de combatere a tăierilor ilegale și, totodată, simplifică enorm munca lucrătorilor silvici din teren. Cu noul SUMAL se va putea urmări, în timp real, prin coordonate GPS, orice transport de masă lemnoasă din punctul de încărcare până în punctul de descărcare, devenind astfel foarte dificil să mai apară acele escale ilegale realizate cu același aviz. SUMAL 2.0 obligă și la încărcarea de fotografii, din mai multe unghiuri, ale lemnului încărcat, pentru orice transport din România, precum și însemnarea, în pădure, a parchetelor de masă lemnoasă cu coordonate GPS înainte de a se face tăierea.

O altă particularitate a noului SUMAL este aceea că se vor putea  vedea zilnic toate volumele de material lemnos din orice depozit din țară. În plus, cantitățile de lemn din depozite vor fi actualizate automat de SUMAL 2.0, fără să mai poată fi făcute uitate alte volume.

La finalul ședinței de Guver, ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat: „Prin operaționalizarea Sistemului de Urmărire a Materialului Lemnos vom reuși, în timp real, 24 de ore din 24, să avem un management foarte bun al materialului lemnos. Vom ști, în orice moment, cât s-a tăiat din pădurile României, unde va merge acest material lemnos, către ce depozit și, mai ales, apoi, către terți. Este important să înțelegem că, odată cu operaționalizarea SUMAL, toate instituțiile statului vor fi într-o strânsă coordonare – fie că vorbim de direcțiile silvice, de gărzile forestiere sau instituțiile din subordinea Ministerului de Interne, 24 de ore din 24 vor colabora și se vor asigura că tot ceea ce se taie astăzi în România să se facă conform legii și niciun metru să nu fie tăiat în plus. 

De asemenea, aș vrea să îi asigur pe toți românii că, prin operaționalizarea SUMAL, nu se va mai putea realiza transportul dublu pe același aviz, nimeni nu va mai putea să transporte, cu aviz, cantități mai mari sau mai mici pentru că la fiecare transport vor fi obligați transportatorii să urce cele trei fotografii – față, lateral, spate, pentru a dovedi că au  cantitatea de material lemnos cu care au plecat din pădure și vor ajunge în depozit.

Pentru că multe dintre aceste ilegalități, în interiorul fondului forestier sau pe drumurile publice, de multe ori s-au petrecut cu sprijinul sau au închis autoritățile ochii, prin acest sistem vom ști exact: cât au taiat, cât au avizat, cât și-au însușit atunci când au încărcat mijlocul de transport și cât trebuie să ajungă la destinație. Prin aceast HG ajungem să limităm, și chiar să stopăm, atât tăierile ilegale din pădurile României, cât și transportul ilicit de material lemnos. Îi asigur pe toți românii că rămânem cu grijă față de păduri, față de mediu și vom acționa cu aceeași determinare ca până acum.”

Maria Bogdan

Distribuie:

Check Also

Primarul din Sângeru pleacă la PSD

Primarul liberal din Sângeru, Radu Gheorghe, va candida la alegerile locale din toamnă din partea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *