3 C
Ploiești
sâmbătă, 4 decembrie, 2021
Acasă Ocolul Pamantului „A avea încredere în Occident nu funcţionează”

„A avea încredere în Occident nu funcţionează”

Ghidul suprem iranian, ayatollahul All Khamenei, a estimat că experienţa guvernului său a arătat că a avea încredere în Occident nu funcţionează, în momentul în care Teheranul este angajat în negocieri internaţionale pentru relansarea acordului privind chestiunea nucleară şi se pregăteşte pentru venirea la putere a unui nou preşedinte, comentează La Libre Belgique, citat de rador.ro.

Ayatollahul Ali Khamenei a reproşat, de altfel, Statelor Unite, indirect implicate în negocieri privind dosarul nuclear, că leagă revenirea lor în acord de negocieri „viitoare” privind programul de rachete iranian şi chestiunile regionale, în situaţia în care Teheranul a exclus orice negociere în acest cadru, pe subiecte care nu privesc sfera nucleară.
Acordul privind programul nuclear iranian, încheiat în 2015 între Teheran şi marile puteri – Satele Unite, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania -, a acordat Republicii Islamice o relaxare a sancţiunilor internaţionale, în schimbul unor limitări privind programul său atomic. A fost principalul succes diplomatic de până acum al preşedintelui Hassan Rohani.
Dar acordul a fost torpilat, în 2018, de fostul preşedinte american, Donald Trump, Statele Unite retrăgându-se unilateral şi reimpunând sancţiuni punitive Iranului.
„Generaţiile viitoare ar trebui să se folosească de această experienţă. A apărut clar în timpul mandatului acestui guvern că a avea încredere în Occident nu funcţionează”, i-a declarat Khamenei lui Rohani şi membrilor cabinetului său, potrivit site-ului oficial al ghidului suprem.
Iranul este în negocieri, din luna aprilie a.c., la Viena, cu marile puteri şi, indirect Statele Unite, pentru a relansa acordul, dar negocierile par blocate cel puţin până la sfârşitul mandatului lui Rohani, care a expirat la începutul lunii august 2021.
„De fiecare dată când aţi raportat probleme pe chestiunile acordului cu Occidentul, America şi altele (…), eraţi blocat şi nu puteaţi progresa, pentru că ei nu vă ajută, ei sunt duşmani a tot”, a adăugat ghidul.

„Ingerinţe viitoare”

Rohani a cedat puterea ultraconservatorului Ebrahim Raissi, câştigător al alegerilor prezidenţiale din iunie a.c. Acesta a anunţat recent că guvernul său va susţine negocieri care „garantează interesele naţionale”, dar nu va autoriza negocieri de dragul negocierilor.
Preşedintele are prerogative limitate în Iran, unde cea mai mare parte a puterii este în mâinile ayatollahului Khamenei, ultimul decident, în special în problema nucleară.
Khamenei a afirmat că Statele Unite şi-au legat revenirea în acord de „viitoarele” negocieri privind rachetele Teheranului şi chestiunile regionale.
Washingtonul a spus: „Trebuie să închideţi o frază în acest acord, care spune că anumite chestiuni vor fi abordate în viitor sau nu vom avea un acord.” Rămâne, deci, cum a fost. „Cu această frază, ei vor să aibă o scuză pentru viitoarele ingerinţe privind acordul în sine, rachetele şi chestiunile regionale”, a dat asigurări ghidul suprem iranian.
Una dintre principalele critici privind acordul din 2015, făcute de fostul preşedinte Trump, era incapacitatea sa de a se ocupa de programul de rachete balistice al Iranului sau de presupusul amestec în chestiunile regionale. Succesorul lui Trump, Joe Biden, a anunţat că este gata să revină şi a început negocieri indirecte cu Iranul, în vreme ce ceilalţi participanţi – Germania, Marea Britanie, China, Franţa şi Rusia – negociază la Viena. Au fost ţinute şase cicluri de negocieri, ultimul încheindu-se pe 20 iunie 2021, fără a se fixa o dată pentru un nou ciclu.
Statele Unite s-au referit de mai multe ori la un acord lărgit, care să includă şi capacităţile Iranului în materie de rachete şi influenţa sa regională. Dar Teheranul a refuzat tot timpul ca problemele ne-nucleare să fie abordate în cadrul acordului din 2015.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Lucrările la CN „I. L. Caragiale”, preț majorat pentru a treia oară

Șantierul este programat să se deschidă la anul Ce înseamnă să nu faci o investiție la timp! Vom vedea exemplul clar al proiectului «Restaurare parțială...

Zece teorii şocante ale conspiraţiei

    Nu de puţine ori evenimente importante care au marcat cursul istoriei au stârnit vii controverse. La fel şi o serie de fapte...

Patru noi locuri de joacă, în Ploiești

Rominserv, companie membră a K.M.G. International (Rompetrol), în parteneriat cu Primăria Ploiești, urmează să amenajeze 4 locuri de joacă în oraș, pe strada Gh....

Turcia nu poate fi jandarmul SUA în Afganistan

Erdogan, care a făcut declaraţii după şedinţa cabinetului său, a dat vestea opiniei publice: ”Ne-am înţeles cu Biden asupra faptului că nu avem nicio...

Scrumiere stradale, în Ploiești

Luna trecută, municipalitatea anunța că, în baza unui parteneriat cu British American Tobacco, va începe programul „Alege asumat un oraș curat”. Ei bine, mai...