Administrația Națională „Apele Române” a anunțat că, la începutul săptămânii, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare din România era de 79,77% (în scădere față de săptămâna trecută, când era de 80%). Se menține însă un volum de cca 3,46 miliarde metri cubi, fapt ce asigură necesarul de apă brută pentru beneficiari din sursa de apă de suprafață în regim centralizat.
Se situează sub debitele medii ale lunii 51 de sectoare de râuri:
-6 sectoare pe râurile Interioare-Jiu (județul Gorj) și pe râul Buzău (județ Buzău), se află în faza de atenționare-avertizare pentru folosințele populației și industriei;
-9 sectoare pe râurile interioare, respectiv pe râul Olt (județ Harghita) și pe râul Ialomița (județele Ialomița și Brăila), se află in treapta 1 de restricții pentru folosințele irigații;
-2 sectoare pe râurile interioare (județul Covasna) se află în treapta 2 de restricții pentru folosința piscicultură;
-30 sectoare pe râurile interioare (Brăila, Buzău, Brașov, Harghita, Covasna) se află în treapta 3 de restricții pentru folosințele irigații și piscicultură.
-4 acumulări din Iași, Botoșani și Vaslui se află în treapta 3 de restricții pentru folosințele populație, industrie, irigații și piscicultură.
Prahova are probleme în cazul localităților care nu dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă, ci doar de surse individuale, mai multe localități fiind aprovizionate cu dificultate.
Articol de Maria Bogdan